15 dakikada göz ameliyatı

Güncelleme Tarihi:

15 dakikada göz ameliyatı
Oluşturulma Tarihi: Ekim 02, 2011 00:00

Göz bozukluklarının tedavisinde yaygınlaşan lazer ameliyatların süresi teknolojinin gelişmesiyle birlikte 15 dakikaya düşerken, uzmanlar ameliyat öncesi ve ameliyat sonrası yapılması gerekenler konusunda hastalara önemli uyarılarda bulunuyor.

GÖZ bozukluklarının tedavisinde son yıllarda özellikle kontakt lensten kurtulmak isteyen gençler arasında yaygınlaşan ve excimer lazer adı verilen yöntemin yaşlılara da uygulanabildiğini kaydeden Maya Göz Hastanesi Yönetim Kurulu Başkanı Op. Dr. Sefer Ogün Bölük, “Excimer lazer, miyop hipermetrop veya astigmatı olan, 18 yaşından büyük ve göz yapısı excimer lazer tedavisi için uygun olan tüm bireylere uygulanabilir. Ameliyatın üst yaş sınırı yoktur, yani 70 yaşındaki birisini de excimer lazer uygulanabilir” dedi. Ameliyata ilişkin bilgiler veren Bölük, şunları söyledi:

En yaygın tedavi

“Miyopi, hipermetropi ve astigmatizmada, gözlük ya da kontakt lens kullanımı ile daha net bir görüntü elde edilebilir. Bununla birlikte, gözlük ya da kontakt lens kullanmak istemeyen kişilerde, gözdeki kırma kusurları, excimer lazer veya diğer refraktif cerrahi yöntemlerinden biriyle düzeltilebilir.
Günümüzde kırma kusurlarının düzeltilmesinde kullanılan en yaygın tedavi yöntemi olan excimer lazer, özel bir ışın sistemi kullanılarak kişinin gözlük ihtiyacına göre, kornea yüzeyinde mikroskobik boyutta yapılan değişiklik olarak adlandırılmaktadır.”

Birkaç saatte günlük yaşamda

Excimer lazerin Lasik ve Lasek olmak üzere iki yöntemle yapılabildiğini kaydeden Bölük, şöyle devam etti:
“Lasik adı verilen yöntemle korneanın yaklaşık 1/3’lük üst kısmı kaldırılıp lazer yapılır. Kişi ameliyattan birkaç saat sonra günlük aktivitesine dönebilir. Lasek yönteminde ise korneanın üst tabakası alkol kullanılarak kaldırıldıktan sonra lazer uygulanır. Görme seviyesi zaman içinde düzelir.

Ağrı hissedilmez

Operasyon sırasında göz damla ile uyuşturulur. Ameliyat esnasında hiçbir ağrı hissedilmez, dikiş, iğne kullanılmaz. Gözlerin üzerine steril bir örtü örtülür ve işlem sırasında göz kapakları blefarosta adı verilen bir aletle devamlı açık tutulur. Böylece istemsiz göz kırpma hareketleri engellenir. Gözünüze uygun olarak belirlenen yönteme göre gözünüz hazırlanır ve lazer uygulanır. Operasyon her bir göz için yaklaşık 7 dakikadır. Ameliyat sonrasında gözünüz bandajla kapatılmaz. Aynı gün evinize gidebilirsiniz.”

Başarı oranı yüksek

DOKTORUN verdiği damlalar anlatıldığı şekilde kullanmalı, 1 hafta kadar denize, havuza girilmemeli, bilgisayar kullanımı biraz daha sınırlandırılmalı, açık havada özellikle güneşli günlerde güneş gözlüklerinin kullanılmasına dikkat edilmelidir. Excimer laserin erken ve geç dönemde başarı oranı oldukça yüksektir. Uygun hasta seçiminde geri dönüş sözkonusu değildir. Excimer lazer operasyonu geçiren bir kişi, ileride rahatlıkla katarakt ameliyatı olabilir. Excimer lazer tedavisi katarakt ameliyatına engel değildir.

Teknoloji alerjiyi de artırıyor

ALERJİK hastalıkların dünya genelinde bebeklikten yaşlılığa yaşamın her döneminde sıklıkla görüldüğü, teknolojinin gelişmesiyle birlikte de çeşitlenerek arttığı bildirildi. Çocuk hastalıkları Uzmanı Dr. Nejdet Birgen, 20. yüzyılın son çeyreğinde görülme sıklığının arttan alerjik hastalıkların Türkiye’de de karşılaşılan önemli sağlık sorunlarından birisi olduğuna dikkati çekti.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!