’İşaret Dili Öğretimi Ve Tercümanlık Eğitimi’ Sertifikaları Verildi

Güncelleme Tarihi:

’İşaret Dili Öğretimi Ve Tercümanlık Eğitimi’ Sertifikaları Verildi
Oluşturulma Tarihi: Kasım 08, 2015 13:56

Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü ile Adıyaman Gönül Elçileri Derneği’nin ortaklığında hazırlanarak İpekyolu Kalkınma Ajansı tarafından finanse edilen ve engellilerin günlük yaşamını kolaylaştırmayı amaçlayan ’İşaret Dili Öğretimi ve Tercümanlık Eğitimi’ alan kursiyerlere sertifikaları verildi.
Adıyaman Gönül Elçileri Derneği, Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü ile birlikte hazırladığı proje ile işitme engellilerin duyan kulağı, konuşan dili ve sesi oldu. Halk Eğitim Merkezinde düzenlenen törene Adıyaman Valisi Mahmut Demirtaş, Adıyaman Gönül Elçileri Derneği Başkanı Beyhan Demirtaş, Vali Yardımcılarından Murat Süzen, Levent Öztin, Yunus Emre Altıner, Baro Başkanı Hasan Demir, AK Parti İl Başkanı Seyfettin Bilen, Merkez İlçe Başkanı Hakan Gürsoy, İl Genel Meclis Başkanı Salih Şahan, Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdür Vekili Musa Şimşek, bazı kurum amirleri, Gönül Elçileri Derneği üyeleri, işaret dili eğitimi alan kursiyerler ile çok sayıda davetli katıldı.
Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan programda işaret dili ve tercümanlık eğitimi alan kursiyerlerin işaret diliyle birbirinden güzel şarkılar söylemesi salonda renkli görüntülere sahne oldu. Zaman zaman duygusal anların da yaşandığı programda engellilerin günlük hayatta karşılaştıkları sorunlara dikkat çekmek ve farkındalık oluşturmak amacıyla kısa bir tiyatro oyunu sahnelendi. Ardından iki kursiyer tarafından işaret diliyle karşılıklı düet yapılarak, yaşamın paylaştıkça engellerin ortadan kalkacağına dikkat çekildi.
Programın final bölümünde ise işaret dili eğitimi alan 10 kursiyerin İstiklal Marşı’nın 10 kıtasını işaret diliyle okuması salonda bulunan davetliler tarafından ayakta alkışlandı.
İşitme engelli bireylerin günlük hayatta karşılaştıkları problemlere dikkat çekmek amacıyla Adıyaman Gönül Elçileri Derneği ile birlikte böyle bir program düzenlediklerini belirten Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdür Vekili Musa Şimşek, "İşitme engelli birçok kişi insanlarla iletişim kurabilmek için oldukça fazla efor sarf ediyor. Engelliler engelsizlerle iletişim kurmak için uğraşırken, engelsizler ne yapıyor. Örneğin, bir engellinin aklına gelmez mi hiç neden engelsizlerin işaret dili öğrenmeyip, engellilerin onları anlayabileceği bir şekilde iletişim kurmadığı, neden bu çaba tek taraflı kalıyor. Acaba engelli kim. İşaret dili bu kadar önemli gerçekten. İşitme engellilerin karşılaştığı birçok sorunun temelinde engelsiz insanların onlarla iletişim kuramaması yatıyor" ifadelerini kullandı.
Adıyaman Gönül Elçileri Derneği Başkanı Beyhan Demirtaş ise Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü ile birlikte işitme engelli bireylerin günlük hayatta yaşamlarını bir nebze de olsa kolaylaştırmak amacıyla İşaret Dili ve Tercümanlık Eğitimi kursu düzenlediklerini belirtti. Demirtaş, "Düzenlenen bu kurslarla işitme engelli bireylerin sorunlarının kısmen çözüldüğünü düşünüyorum. Bilindiği üzere işitme engellilerle yoğun iletişim içinde olan kamu kurumu ve özel sektörde çalışan personel, herhangi bir iş için kendilerine gelen işitme engelli bireylerle iletişim kurmakta zorlanmaktadırlar. İşitme engelli bireylerin sosyal yaşam ve toplumsal hizmetlere ulaşılabilirliğini artırmak, hizmet sunucularına bu bireylerin duyan kulağı, konuşan ağzı olabilmeleri için Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü ve Gönül Elçileri Derneği ortaklığıyla geçen yıl ’İşitmesem de duyuyorum’ adlı projemiz İpekyolu Kalkınma Ajansı desteğiyle hayata geçirildi. Bu proje ile Adıyaman ili ve ilçelerindeki kamu kurumu, özel sektörde görev yapan personel ve STK temsilcilerine yönelik işitme engelli bireylerle kolay iletişim sağlayabilmeleri amacıyla 90 kişiye temel işaret dili eğitimi verildi. Ancak, gerek toplumsal bilgilendirme gerekse il ve ilçeler genelinde yapılan etkinliklerde işitme engelli vatandaşlarımız işaret dili tercümanı bulunmadığından konuya vakıf olamıyorlar, duygu ve düşüncelerini tam olarak yansıtamıyorlar. Dolayısıyla bu konuda sorunlar yaşıyorlar. Geçen yıl Türkiye’de bir ilki gerçekleştirdiğimiz projemiz ile bu yıl yine bir ilki gerçekleştirerek Adıyaman genelinde temel işaret dili eğitimi alan kamu kurum ve kuruluşlarıyla özel kuruluşlardaki personelin ve STK temsilcilerine işaret dili tercümanlık eğitiminin de verilerek, sürecin tam olarak yerine getirilmesi düşünülmüştür. İşitme engellilerin hizmet sağlayıcılarından sorunsuz olarak faydalandırılması, il genelinde yapılan ve yapılacak olan her türlü sosyal etkinliklerde de tam olarak yararlandırılması amacıyla projemizin ikinci aşaması olan, ileri düzey ’İşaret Dili Öğretimi ve Tercümanlık Eğitimi’nin de verilebilmesi için Adıyaman Gönül Elçileri Derneği ile Aile ve Sosyal politikalar İl Müdürlüğü ortaklığında proje hazırlanmış ve projemiz İpekyolu Kalkınma Ajansı Teknik Destek Programı kapsamında desteklenerek hayata geçirilmiştir. Bu projeden yaklaşık 40 kişi yararlanarak tercümanlık eğitimi almıştır. Unutmayalım ki hepimiz birer engelli adayıyız, engeller ancak ve ancak birlikte aşılabilir. Gönül Elçileri Derneği Başkanı ve toplumun bir engelli adayı olarak herkesi toplum kalkınmasında gönüllü olmaya, gönül elçisi olmaya, engelleri birlikte aşmaya davet ediyorum" şeklinde konuştu.
Konuşmaların ardından İşaret Dili Öğretimi ve Tercümanlık Eğitimi alan kursiyerlere sertifikaları dağıtıldı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!