Turnalar Hep Uçsun Projesi

Güncelleme Tarihi:

Turnalar Hep Uçsun Projesi
Oluşturulma Tarihi: Şubat 21, 2015 10:29

- Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü, WWF ve Brisa iş birliğiyle yürütülen proje çerçevesinde Çukurova Deltası'nda 10 bine yakın turnanın kışladığı belirlendi - WWF Türkiye Doğa Koruma Direktörü Kalem: "Anadolu'daki kayıp süreci hızlı şekilde sürüyor. Bu sene 179 türün nesli kaybolma tehlikesi altında"

Haberin Devamı

ADANA (AA) - Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü, Doğal Hayatı Koruma Vakfı (WWF) Türkiye Temsilciliği ve Brisa iş birliğiyle Çukurova Deltası'nda yürütülen "Turnalar Hep Uçsun Projesi" kapsamındaki son sayımlarda, yaklaşık 10 bin turnanın bölgede kışladığı tespit edildi.

WWF Türkiye Doğa Koruma Direktörü Sedat Kalem, kentte bir otelde düzenlenen basın toplantısında, dünyada biyolojik çeşitliliğin azaldığına dikkati çekti.

Türlerin kaybolduğunu, sayılarının azaldığını anlatan Kalem, "Biyolojik çeşitlilik sadece estetik güzellik için değil, insan hayatı için de son derece önemlidir. WWF'nin misyonu da bunu korumak ve sürdürülebilirliğini sağlamaktır" dedi.

Kalem, Akdeniz havzası ile Kafkasya'nın, dünyanın biyolojik çeşitlilik bakımından önde gelen 35 bölgesinden biri olduğunu dile getirdi. Bu alanlarda, değerli ve zengin olmasına karşın çok ciddi sorunlarla karşılaşıldığını ifade eden Kalem, şu değerlendirmelerde bulundu:

Haberin Devamı

"Ülkemizde 10 bin bitki türü var ve bunların 3'te biri endemik yani başka hiçbir yerde yetişmeyen bitkiler bunlar. Ülkemizde 450'yi aşkın kuş, 150'den fazla memeli türü var. Türkiye, ılıman kuşaktaki en zengin ülkelerden biri. Bu güzellikler bize bir sorumluluk da veriyor. Bu zenginliği gelecek kuşaklara aktarmalıyız ama Anadolu'daki kayıp süreci hızlı şekilde sürüyor. Bu sene 179 türün nesli kaybolma tehlikesi altında. Sadece türleri korumak da yeterli değil, yaşadıkları ortamı onlara uygun hale getirmeliyiz."

- "Çukurova Deltası'nda 10 bin turna kışlıyor"

Dünyadaki 15 turna türünün ikisinin Türkiye'de yaşadığı bilgisini veren Kalem, kuşların, yaşadıkları coğrafyada üremesi, barınması, beslenmesiyle bir anlamda çevrenin iyi olduğu izlenimi verdiğini anlattı.

Türkiye'de turna avlanmasının yasak olduğuna değinen Kalem, şunları kaydetti:

"Turna popülasyonu, yasa dışı avcılık, yapılaşma, kirlilik gibi nedenlerle azalıyor. Göç ederken ülkemizin üzerinden geçen ve yüzde 95'inin Çukurova Deltası'nda kışladığı turnaların sayısı, son yaptığımız gözlemlere göre 10 bin civarında. 20 gün boyunca yaptığımız gözlemlerin ardından turnaların özellikle fıstık tarlalarında beslendiğini belirledik. Fıstık tarlalarının yerini karpuz seralarının almasıyla turnalar, Adana'yı terk edip göçlerine devam ediyor."

Haberin Devamı

Kalem, turnaların bulunduğu bölgelerde bilgilendirme çalışması yaptıklarını, tabelalar astıklarını bildirerek, projeyle Çukurova Deltası'nda bundan sonra turnaların her zaman uçmaya devam edeceğini sözlerine ekledi.

Daha sonra Brisa Satış ve Pazarlamadan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Levent Akpulat, Brisa İnsan Kaynakları Müdürü Nilgün Özkan, proje hakkında bilgi verdi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!