Şubat Buluşmasında "12 Yıllık Esaret"

Güncelleme Tarihi:

Şubat Buluşmasında 12 Yıllık Esaret
Oluşturulma Tarihi: Mart 01, 2015 10:19

ALTINORAN DÜŞÜNCE VE SANAT PLATFORMU’NUN ALT KURULUŞU OLAN SİNEMATEK ADANA, ŞUBAT ETKİNLİĞİNİ ABD KONSOLOSLUĞU İLE ORTAKLAŞA GERÇEKLEŞTİRDİ. ŞUBAT BULAŞMASINDA KÖLELİK OLGUSUNU KONU ALAN “12 YILLIK ESARET” FİLMİNİN GÖSTERİMİ YAPILDI.

Altınoran Düşünce ve Sanat Platformu’nun alt kuruluşu olan Sinematek Adana, şubat etkinliğini ABD Konsolosluğu ile ortaklaşa gerçekleştirdi.
Etkinlikte, ABD’de her yıl Şubat ayının, Afro-Amerikalıların (Afrika kökenli Amerikalılar) ülkenin siyasi ve kültürel yaşamına katkıları ile özgürlük, eşitlik ve adalet mücadelesine adanmış tarihlerini onurlandırmak amacıyla, "Afro-Amerikan Tarih Ayı" olarak kutlanması nedeniyle kölelik olgusunu konu alan “12 Yıllık Esaret” filminin gösterimi yapıldı.
Film, Başkent Üniversitesi Adana Araştırma ve Uygulama Hastanesi’nin Kışla Yerleşkesi’nde, sinemaseverler için tahsis edilen salonda izlendi. Film gösterimine, Altınoran Düşünce ve Sanat Platformu Kurucusu Haluk Uygur, Sinematek Yöneticisi Murat Ali Hersekli, ABD Konsolosluğu çalışanları ve çok sayıda sinemasever katıldı. Film sonrasında, ABD Adana Konsolosluğu Kültür Ataşesi Susan Wilson katılımında, "Köleliğin tarihi ve günümüz toplumuna etkileri" konulu bir tartışma da yapıldı.
KÖLELİK DÜZENİNİ ANLATIYOR
Solomon Northup’un 1853 yılında aynı isimle yazdığı Twelve Years a Slave isimli anılarına dayanılarak sinemaya uyarlanan, 2013 İngiliz-Amerikan yapımı tarihsel epik dram filmi olan “12 Yıllık Esaret”, New York eyaletinde özgür bir siyahi olarak doğmuş olan ve 1841 yılında Washington DC’de kaçırılıp köle olarak satılan Northup’un 12 yıl boyunca köle olarak geçirdiği yaşamı anlatıyor. "Zulüm"ün, kötü yürekli bir köle sahibi olarak kişileştirildiği filmde Solomon, yalnızca hayatta kalmaya değil, aynı zamanda onurunu korumaya çalışıyor.
SİNEMATEK HAKKINDA
Altın Oran Düşünce ve Sanat Platformu bünyesinde, Prof. Dr. Murat Ali Hersekli, Edip Kuzey Akten ve Erhan Yelekçi yönetiminde üç yıl önce kurulan Sinematek Adana, ticari nedenlerle sinema salonlarında gösterilme şansı yakalayamamış sanat filmlerinin veya dünya klasikleri içerisine girmiş büyük filmlerin, eğitime de katkı verecek tartışma ortamı içinde izlenmesini ve sinema kültürünün yükselmesini amaçlıyor. Her ayın son cuma akşamı halka açık gösterimler yapan Sinematek Adana, aynı zamanda gençlerin sinema eğitimine destek vererek, Adana’dan yeni sinemacıların çıkmasını hedefliyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!