JMO: Madencinin ölümü 'fıtrat' olarak görülmesin

Güncelleme Tarihi:

JMO: Madencinin ölümü fıtrat olarak görülmesin
Oluşturulma Tarihi: Aralık 04, 2016 12:03

JMO: Madencinin ölümü 'fıtrat' olarak görülmesin

Haberin Devamı

JEOLOJİ Mühendisleri Odası (JMO) Adana Şube Başkanı Mehmet Tatar, 4 Aralık'ın 'Madenciler Günü' olarak kutlandığını belirterek,
maden kazalarındaki ölümlerin, 'fıtrat' olarak değerlendirilmemesi gerektiğini belirtti.
Madencilikte son dönemde bilim ve mühendisliğin dışlanarak tek amacın azami üretim ve kar olduğunu belirten Tatar, siyasi iktidarların sorumluluktan kaçtığını savundu. Tatar, "Yerin yüzlerce metre altından evine ekmek götürmeye çalışan madencilere, 'güzel ölümler' vaat ederler. Her göçüğün, kazanın ardından 'Madenciler güzel öldüler' diye de teselli, ederler kendilerince. Madenlerde uyguladıkları taşeronlaştırma ve rödovans uygulamaları ile hiçbir zaman uygulamadıkları iş güvenliği kuralları ile kazayı ve ölümlere davetiye çıkardıklarını unutarak" dedi.
ÖZELLEŞTİRME, ÖLÜMLERE DAVETİYE
Özelleştirme ve taşeronlaştırmanın ölümlere davetiye çıkardığını belirten Mehmet Tatar şöyle devam etti:
"Son olarak Siirt Şirvan Madenköy'de meydana gelen facia bir kez daha göstermektedir ki; günümüzde her alanda olduğu gibi madencilik alanında da yaygın olarak yaşanan özelleştirme ve taşeronlaştırmanın yaşanan facianın nedenlerinin başında gelmektedir. Maden işletme projelerinin jeolojik, jeoteknik ve hidrojeolojik etüt ve parametreler dikkate alınıp yapılıp yapılmadığını kontrol ederek projenin onaylanmasından başlayarak, projeye uygun işletme yapılıp yapılmadığının denetlenmesinden Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ve Maden İşleri Genel Müdürlüğü`nün ciddi görev ve sorumlulukları bulunmaktadır. Yine, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, işletmede işçi sağlığı ve iş güvenliğini sağlamaya yönelik tedbirlerin alınıp alınmadığına ilişkin kontrol görevini ne derecede yerine getirdiği de önemli bir sorun olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu yüzden madencilik politikaları biran önce yenilenmelidir."

ADANA,(DHA)

FOTOĞRAFLI

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!