GED Başkanı Özden'den gıda mühendislerine çağrı

Güncelleme Tarihi:

GED Başkanı Özdenden gıda mühendislerine çağrı
Oluşturulma Tarihi: Kasım 27, 2016 11:40

GED Başkanı Özden'den gıda mühendislerine çağrı

Haberin Devamı

ADANA'da Girişimcilik Ekosistemi Derneği (GED) Başkanı Esra Özden, Türkiye'nin üniversiteli girişimci sayısını artırması gerektiğini söyledi.

Global Girişimcilik Haftası nedeniyle Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) öğrencilerine yönelik düzenlenen panelde konuşan GED Başkanı Esra Özden, çoğunluğu kamuda iş arayan üniversite gençliğiyle 2023 hedeflerinin yakalanamayacağını söyledi. Kendi işini yapmayı hedefleyen üniversiteli genç sayısının artması yönünde çalışma yaptıklarını belirten Özden, girişimci adayı öğrencilerin sorularını yanıtladı.

Türkiye'de her yıl 25 bin gıda mühendisinin Kamu Personeli Seçme Sınavı'na girdiğini ancak bunlardan sözleşmeliler de dahil sadece bin 500'ünün işe yerleştirildiğini hatırlatan Özden, "Gıda mühendisliği bölümünü bitiren arkadaşımın tek ve en önemli hedefi kamuda memurluk olmamalı. Örneğin, Toroslar'da kendiliğinden yetişen alıç, armut, erik, elma gibi onlarca doğal meyve var. Köylüye bunları toplatıp işleyerek bebek maması haline getirilebilir. Bu meyveler ilaçla, gübreyle tanışmadığı için gelişmiş ülkelerin marketlerinde büyük ilgi görüyor. Açıkçası ben gıda mühendisi olsam kamu yerine kendi bebek maması markamı geliştirir, yanımda onlarca kişi çalıştırmanın hazzını yaşarım" dedi. İş planı olan üniversite son sınıf veya mezun gençleri mentör, melek yatırımcı ve destek kurumlarıyla bir araya getirerek başarılı girişimler ortaya çıkarmak istediklerini belirten Özden, Türkiye'ye örnek olan GED'in inovatif girişimcilik eğitimleri, inkübasyon merkezi kurma gibi etkinliklere hazırlandığını belirterek gençleri derneğe üye olmaya davet etti.



PARA KAZANMAYA DEĞİL FAYDAYA ODAKLANIN

Moderatörlüğünü Ekonomi Gazetecileri Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Uluğtürkan'ın yaptığı panelde konuşan Teknomedikal Genel Müdürü Barış Avcı da 1998 yılında ÇÜ Endüstri Mühendisliği bölümünden mezun olduktan sonra girişimciliğe adım attığını, birkaç farklı sektördeki çabalarının ardından 7 yıldır lazer epilasyon cihazı ürettiklerini ve bunu ihraç ettiklerini söyledi. Kendisinin girişimciliğe başladığı yıldan daha rekabetçi bir ortam olduğuna dikkat çeken Avcı, "İnternetin yaygınlaşmasıyla gördük ki söylenmeyen söz, akla gelmeyen proje neredeyse kalmadı. O yüzden artık iş fikrini eyleme geçirenler kazanıyor. Size önerim, para kazanmaya odaklanmayın. Değer yaratmaya, faydaya odakların. Bunu yaparsanız başarılı olursunuz, para arkasından zaten gelir" diye konuştu.

ADANA, (DHA)

FOTOĞRAFLI

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!