Cumhurbaşkanı 40 ustanın pişirdiği kebap ile uğurlandı

Güncelleme Tarihi:

Cumhurbaşkanı 40 ustanın pişirdiği kebap ile uğurlandı
Oluşturulma Tarihi: Nisan 25, 2016 10:54

Cumhurbaşkanı 40 ustanın pişirdiği kebap ile uğurlandı

Haberin Devamı

ADANA'da Tufanbeyli İlçesi'ndeki Sabancı Holding'e bağlı Enerjisa tarafından yapılan Tufanbeyli Termik Santrali ve Hacı Sabancı Organize Sanayi Bölgesi'nde (AOSB) yapılan toplu açılışa katılan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, programların tamamlanmasının ardından kendisi için hazırlanan dev mangalda pişirilen Adana kebabından yedi.
Tufanbeyli Termik Santrali'nin açılışını bakanlar ve Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı ile birlikte yapan Cumhurbaşkanı Erdoğan, daha sonra helikopterle AOSB'ye geldi. Burada da Samsun Makina Sanayi içinde kurulan platformdan halka hitap eden Erdoğan, aynı anda 49 tesisin açılışını yaptı. Program sırasında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın yanına giden AOSB Başkanı Bekir Sütçü, yemek davetinde bulundu. Sütçü'yü kırmayan Erdoğan, kentten ayrılmadan AOSB'de kendisi için düzenlenen yemeğe katıldı. Burada bölge başkanlığı binası önünde kurulan ve 40'a yakın kebapçının çalıştığı alanda şişlere saplanan etler, dev mangalda pişirildi. Yanında pişmiş soğan, domates ve yeşil biberle aynı tabağa konulan Adana kebabı, Cumhurbaşkanı Erdoğan, bakanlar ve yanındaki misafirlerine ikram edildi. Yemek sonrası iş adamlarıyla fotoğraf çektiren Erdoğan, Ankara'ya gitti.

Murat KİBRİTOĞLU/ADANA, (DHA)

MK (OA) (25.04.2016/FOTOĞRAF)

 

////HABERİN KUTULARI

 

TUFANBEYLİ TERMİK SANTRALİ

1.5 MİLYON KONUTA YETECEK

Adana'nın Tufanbeyli İlçesi, Yamanlı-Kayarcık-Taşpınar mahalleri arasında yer alan 246 milyon tonluk linyit kömürü rezervini ekonomiye kazandırmak amacıyla projelendirilen ve 450 MW kurulu güce sahip olacak Tufanbeyli Termik Santrali, saatte 845 ton linyit, yılda 5.5 milyon ton kömürü yakarak, yıllık 2.5 milyar kilowatt/saat elektrik enerjisi üretecek. 1.1 milyar dolar harcanıp, 4 bin 500 kişinin inşaatında çalışan, bin kişinin devamlı çalışacağı termik santral az su tüketimine sahip olacak şekilde tasarlanmıştır. Kuru tip soğutma sistemi kullanılmıştır. Proje kapsamında ayrıca CFB kazanlarına ve baca gazı desülfirizasyon (FGD) sistemine kireçtaşı sağlanması amacıyla işletilmesi planlanan kireçtaşı ocakları mevcuttur. Kireç taşının, fırına ve yaş FGD sistemine eklenmesine imkan veren bir baca gazı arıtma sistemi, günümüz koşulları altında en gelişmiş teknolojiyi yansıtan, kabul görmüş bir yöntem olarak değerlendirilmiştir.

Türkiye'nin enerji talebinin yaklaşık yüzde 2'sini karşılayacak olan, 1.5 milyon konuta yetecek enerji üreten Tufanbeyli Termik Santrali'nin kömür rezervlerine bağlı olarak 30 ila 35 yıllık bir süre için işletilmesi planlanıyor.

ZEHİRLİ GAZLARIN DEŞARJI SOĞUTMA

KULESİNDENDEN YAPILACAK

Termik santrallerde normalde her bir ünite için bir soğutma kulesi bulunurken, Tufanbeyli Termik Santrali'nde tüm üniteler için tek bir kule yapıldı. Yakıtın yakılmasıyla ortaya çıkan zehirli gazların tutulduğu ve her termik santrallerde olması yasalarla zorunlu kılınan Baca Gazı Arıtma Sistemi, EnerjiSA'nın uygulamaya koyduğu bu teknoloji nedeniyle Tufanbeyli Termik Santrali'nde olmayacak. Zehirli gazların deşarjı soğutma kulesinde yapılacak. Bunun için ünitelerin zehirli gazlarının geçtiği bacalar, soğutma kulesinin içerisinden geçirilecek.

SAMSUN MAKİNE DÜKTİL

BORUDA DÜNYA MARKASI

Erdoğan'ın toplu açılışını yaptığı Organize Sanayi Bölgesi'ndeki Düktil Dökme Demir Boru Fabrikası, Samsun'dan sonra Adana'da kurduğu bu tesis ile dünya düktil boru üretiminde yüzde 5'lik bir üretim kapasitesine sahip oldu. Samsun Makina Sanayi A.Ş.'nin kurduğu tesiste ileri teknoloji ile üretilen demir borular, 300 yıllık dökme demir, 150 yıllık da çelik boru üretim teknolojisinin zirvesindeki bir teknoloji olarak kabul ediliyor. İçmesuyu ve atık suyun yanısıra, biyogaz ve kimyasalların taşınmasında da kullanılabiliyor. Korozyon ve depreme dayanaklılığın yanısıra ek yerlerinde kaynak izalasyonu gerektirmiyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!