Akademik odalar Adana'yı değerlendirdi

Güncelleme Tarihi:

Akademik odalar Adanayı değerlendirdi
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 10, 2017 11:35

Akademik odalar Adana'yı değerlendirdi

Haberin Devamı

 

Adana Barosu, Tabip Odası, Diş Hekimleri Odası,  Veteriner Hekimler Odası,  Eczacı Odası ve TMMOB Adana İl Koordinasyon Kurulundan oluşan Adana Akademik Meslek Odaları Birliği (ADAMOB) olağan değerlendirme toplantısında il ve ülke sorunları masaya yatırılıp, görüşler açıklandı.

Baro tesislerinde yapılan toplantıda son günlerin en yoğun tartışılan müftülere nikah kıyma yetkisi veren yasa tasarısı ile AK Parti eski MKYK üyesi Ayhan Oğan’ın ‘yeni bir devlet kuruluyor, kurucusu da R. Tayyip Erdoğan’dır’ sözleri üzerinden yapılan değerlendirmede; “Cumhuriyetimizin 94 yıllık kazanımlarının, İnkılap yasalarının, laiklik temelinde herkes tarafından korunması, daha da ileriye taşınması gerektiği, hangi din, mezhep, inanç vs. hiç fark etmez yurttaşların tamamının devlet nazarında eşit olduğu ilkesi çerçevesinde Medeni Kanunumuzun esaslarının korunması gerektiği ifade edildi.

Toplantı esnasında Akademik Meslek Odalarının kendi faaliyet alanlarına giren günümüzün önemli gündem maddeleri olan Şehir Hastaneleri, et fiyatlarındaki fahiş artışlar, halkın ağız ve diş sağlığı ile şehir yapılanması ile ilgili yaşanan sorunlar gibi konular konuşuldu.

Katılımcılar görüşlerini özetle şöyle anlattı:

TMMOB PLAN DEĞİŞİKLİKLERİNİ ELEŞTİRDİ

TMMOB Adana İl Koordinasyon Kurulu Genel Sekreteri Ali Kuzu da,  Adana İli, Çukurova, Yüreğir, Seyhan, Sarıçam ilçe sınırları içerisinde yaklaşık 70 bin hektar alanda hazırlanan 1/25000 ölçekli nazım imar planı revizyonu teklifinin, ayrıca 3000 hektar muhtelif alanda hazırlanan 1/5000 ölçekli nazım imar planı değişikliği teklifi Adana Büyükşehir Belediye Meclisinin 16.06.2017 tarih ve 244 sayılı kararı ile onaylandığını belirti. Ali Kuzu konuya ilişkin şunları söyledi:
“Planlar, kamu yararı amacıyla yapılır. Kurum ve kuruluşlar ile ilgili tarafların görüşlerinin alınması esastır. Planların hazırlanması aşamasında kurum, kamuoyu yoklaması, çalıştay, bilgilendirme yapılmadığı gibi plan raporununda hazırlanmadığı görülmüştür. Ayrıca bunların yanında; kentimizin ulaşım ana planı bulunmadığı,önerilen otogar alanının yer seçimi, kentin ulaşımı ve gelişimi açısından uygun olmadığı, Nazım imar planlarında yer yer 1/1000 ölçekli uygulama imar uygulama planı gibi davranıldığı ve doğrudan net yoğunluk (emsal) değerleri ve 7m. yolların gösterildiği, 1/25000 ve 1/5000 Nazım planlarda farklılık bulunduğu, Örneğin Çamlıca alanı olarak bilinen bölgenin 1/25000 nazım imar planında kentsel dönüşüm alanı iken, 1/5000 nazım imar planında gelişme konut alanı olarak belirlendiği,Carrefoursa (ticaret) alanının konut + ticaret alanı olarak imarlandığı,noktasal bazda bazı öneri petrol istasyonlarının tam kavşak noktalarında kaldığı, sosyal, kültürel ve teknik alt yapı tesislerinin dengesi belirlenmediği görülmüştür.Yaptığımız tüm bu tespitler; başta yerel yönetimlerimize kolaylık sağlamak üzere; daha yaşanılabilir, etkin, ulaşılabilir, katılımcı, üretken, örnek bir “Adana” görebilme ümidiyle yapılmıştır.”

TABİP ODASI'NIN GÖRÜŞÜ

Adana Tabip Odası Başkanı Doç. Dr. Ali İhsan Ökten  Şehir Hastanesi'nin Eylül ayında açılacak olmasına değinerek,  yeni hastane açılmasına karşı olmadıklarını, ancak tüm Türkiye'de yapılacak olan şehir hastanelerinin yatak sayısını arttırmayacağını, çünkü şehir hastaneleri yapılırken Başbakanlık Yüksek Planlama Kurulu'nca "yapılacak hastanedeki yatak sayısı kadar mevcut hastanelerden azaltılması yada  mevcut hastanelerin kapatılması kaydıyla" izin verildiğini belirtti. Doç. Dr. Ökten, “Adana'da da şehir hastanesi açıldığında mevcut hastanelerden bir kısmının kapatılması veya yatak sayısının azaltılmasına neden olacak bu uygulamaya karşıyız. Milyonlarca dolar harcanarakyapılan  hastane yerine mevcut hastanelerin bina ve teknolojik olarak güçlendirilerek de daha iyi sağlık hizmeti verilebilirdi” dedi.

Doç. Dr. Ökten,   hastanelere yüzde yetmiş doluluk garantisi verildiğini, herhangi bir anlaşmazlıkta davaların Türkiye mahkemelerinde değil uluslararası mahkemelerde görüleceği, firmanın bu yerde kuracağı ticari alanları işleterek ayrıca kar elde edeceğine, ayrıca diğer bazı olumsuzluklara  dikkat çekti.

DİŞ TABİPLERİ SAHTELERİNDEN YAKINDI

Adana Diş Hekimleri Odası Başkanı Dt. Fatih Güler, değerlendirme toplantısında söz alarak, şu konuları aktardı.

“Adana’da, Sağlık Bakanlığı tarafından diş hekimliğinde yeni muayenehane, poliklinik ve Ağız ve Diş Sağlığı Merkezlerinin (ADSM) özel de açılıp ruhsatlandırılması işlemi kimi zaman abartılı denetimlerle yapılırken, ‘sahte ve ehil olmayan’ dişçiler ile mücadelede aynı titizlik gösterilmemektedir. Oda temsilcilerinin denetimlerde yer almaması kimi sorunlara sebep olmakta, her geçen gün de yeni yer açmak ve denetimlerde onay almak diş hekimleri için eziyete dönüşmektedir. Mslektaşlarımızın bıktıracak şekilde detaylı bir şekilde denetlenip ruhsatlandırılmalarını büyük bir üzüntü ve esefle karşılamaktayız.”.

VETERİNERLER ET FİYATLARINI DEĞERLENDİRDİ

Adana Veteriner Hekimler Odası Başkanı Nihat Köse de  ülkemizde hayvancılığının sorunları ve et fiyatlarının fahiş fiyatlarda satılması ile ilgili yaptığı değerlendirmelerde ithalat ile hayvancılığımızın yapısal sorunları çözülmeden yerli üreticinin yok olacağını, tamamen dışa bağımlı hale geleceğimizi belirterek hayvancılık kurultayı düzenlenmesini istedi.
 

ADANA,(DHA)

FOTOĞRAFLI

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!