Adanalı üretici İran karpuzuna karşı

Güncelleme Tarihi:

Adanalı üretici İran karpuzuna karşı
Oluşturulma Tarihi: Nisan 29, 2016 12:58

Adanalı üretici İran karpuzuna karşı

Haberin Devamı

TÜRKİYE’nin ilk erkenci karpuz hasadının yapıldığı Adana’da İran karpuzunun satılmaya başlanması üreticilerin tepkisine neden oldu. Karpuz üreticileri, ürettikleri ürünün hak ettiği değeri görebilmesi için ithalatın durdurulmasını istedi.
Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Mehmet Akın Doğan, Türkiye'nin en erken karpuz hasadının Adana’da yapıldığını söyledi. Yılın ilk erkenci karpuz hasadına başlandığını kaydeden Doğan, tarlada kilosu 2 TL’den satılan ürünün, marketlerde yerini aldığını belirtti.
Karpuz üreticisinin en büyük sorunlarından birinin ithalat olduğunu vurgulayan Mehmet Akın Doğan, hasat döneminde İran’dan karpuz ithalatının durdurulmasını istedi. İran karpuzunun, Türkiye’deki hasat öncesi tezgahlarda yer aldığını ifade eden Doğan "İran karpuzu, turfanda karpuza büyük darbe vuruyor. Biz karpuz üreticileri olarak, ürettiğimiz karpuzun değerinde satılması için İran’dan karpuz ithalatı yapılmasını istemiyoruz. Özellikle hasat döneminde ithalatın tamamen durdurulmasını bekliyoruz. Turfanda karpuz hasadının başladığı şu günlerde ithalat durdurulursa üretici kazanır. Üretici kazanırsa, Türkiye kazanır" dedi.
ADANA VE İRAN KARPUZUNU AYIRMANIN YOLLARI
Yaz aylarında bolca tüketilen karpuzun en lezzetlisinin Adana'da yetiştirildiğini vurgulayan Doğan, İran karpuzunun hem lezzeti hem de meyve kalitesinin Adana karpuzunun yerini tutamayacağını söyledi. Doğan "Adana’da üretilen karpuzun aroması ve lezzeti, İran karpuzunun çok çok üstündedir" diye konuştu. Adana karpuzunun, kokusu, lezzeti ve rengiyle ünlü olduğunu belirten Mehmet Akın, İran karpuzundan nasıl ayırılacağı konusunda şu ipuçlarını verdi:
"Adana karpuzunun kabuk rengi koyu yeşil, meyve eti kırmızı, yeni koparıldığı için sapı yeşil ve yenildiğinde ise şeker oranının yüksek olduğu anlaşılır. İran karpuzunun kabuk rengi açık yeşil, meyve eti soluk kırmızı ya da pembe, tadında ise şeker oranı düşüktür. Ayrıca, günler öncesinden koparıldığı için sapı kuru ve soluk olur."

ADANA,(DHA)
EŞ(29.4.2016 FOTOĞRAFLI)

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!