Adana'da zeytinlik tepkisi

Güncelleme Tarihi:

Adanada zeytinlik tepkisi
Oluşturulma Tarihi: Haziran 13, 2017 11:19

Adana'da zeytinlik tepkisi

Haberin Devamı

 

 

TMMOB Adana İl Koordinasyon Kurulu (İKK) Sekreteri Ali Kuzu, "Yıllarca zeytin tarımı desteklendi, zeytinyağı üretimi teşvik edildi. Ama şimdi zeytinliklerimiz  ve meralarımız maden ve enerji sermayedarlarına, inşaat devlerine kurban ediliyor"dedi.
Adana Atatürk Parkı'nda bir araya gelen Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB), Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK), Kamu Emekçileri Sendikası (KESK), Adana Tabip Odası, Adana Eczacı Odası, Adana Barosu ve Doğu Akdeniz Çevre Platformu Başkanları, TMMOB'ye bağlı Adana Şube Başkanları, sivil toplum örgütleri ve CHP Adana İl Başkanı Ayhan Barut, zeytinlik alanlarına maden ve sanayi yatırımı yapılabilmesinin önünü açan yasa tasarısını protesto etti. Katılımcı kuruluşlar adına açıklama yapan TMMOB Adana İl Koordinasyon Kurulu (İKK) Sekreteri Ali Kuzu, "Yıllarca zeytin tarımı desteklendi, zeytinyağı üretimi teşvik edildi. Ama şimdi zeytinliklerimiz  ve meralarımız maden ve enerji sermayedarlarına, inşaat devlerine kurban ediliyor" diye konuştu. Zeytinin ana vatanı olan Türkiye'nin binlerce yıllık bir üretim ve inanç kültürünün de kaynağı olan zeytin ağaçlarının ölüm fermanını da imzalayan ilk ülke olarak tarihe geçmek üzere olduğunu vurgulayan Kuzu, "Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından hazırlanan ve 1 Haziran'da ilgili alt komisyondan geçirilen zeytincilikle ilgili yasa tasarısı bugünlerde Meclis Genel Kurulu'nda görüşülecek. Zeytin üreticilerinin, meslek odamızın, muhalefet partilerinin yazarların, çizerlerin daha önemlisi sektörün görüşünü hiçe sayan tasarı genel kurulda kabul edilip yasalaşırsa, bundan böyle zeytinliklerimiz ranta ve talana açılacaktır" dedi.
172 MİLYON ZEYTİN AĞACI YOK OLACAK
Dünya genelindeki toplam 900 milyon civarındaki zeytin ağacının 300 milyonunun İspanya'da bulunduğunu, zeytin ve zeytinyağı üretiminde dünya lideri olan İspanya'yı İtalya ve Yunanistan'ın takip ettiğini, Türkiye'nin ise 172 milyonluk zeytin ağacı sayısıyla dördüncü sırada olduğunu belirten Kuzu, şunları söyledi:
"Türkiye'nin toplam tarım alanını yüzde 3'ünü zeytinlikler oluşturmaktadır. Tütün ve pamukta uygulanan yanlış politikalarla zeytine yönelim artmış, verilen desteklerin etkisiyle de zeytin varlığımız 172 milyona ulaşmıştır. Zeytin iklim seçiciliği en yüksek meyvedir. Eksi 8 derecede donar. Bu nedenle sadece Akdeniz iklim kuşağında yetişir. Yetiştirme alanı bu kadar sınırlı ve yüzlerce yıl ürün verebilen, kutsal, bilge, barış sembolü, sağlık iksiri ölmez ağaç zeytin ranta kurban edilemez. Dünyada ve Türkiye'de zeytin ve zeytinyağı tüketimi hızla artarken 500 bin zeytin üreticisi aile işsizler ordusuna katılması kabul edilemez. Zeytinyağı tüketiminde ilk sırayı AB ülkeleri alırken iken ülkemizin yıllık zeytinyağı tüketimi 2 litredir. Bu çok düşük bir rakamdır."


ADANA, (DHA)

FOTOĞRAFLI

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!