Yerel gazetelerin resmi ilan isyanı

Güncelleme Tarihi:

Yerel gazetelerin resmi ilan isyanı
Oluşturulma Tarihi: Haziran 15, 2008 00:00

Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde görüşülen ve kamu ihalelerinde basın ilanı zorunluluğunun kaldırılmasını öngören tasarı büyük tepki gördü. Tasarının yasalaşması halinde yerel gazeteler en büyük gelir kaynaklarını kaybedecek.

TBMM Bayındırlık Komisyonu’ndan geçen, kamu ihalelerinde basın ilanı zorunluluğunu kaldırılan Kamu İhale Kanunu ile Kamu İhale Sözleşmeleri Kanunu’nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı büyük tepki çekti.

Denizli Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Bülent Öztürk, tasarının yasalaşması halinde, kamu yatırımlarındaki basın ilanları zorunluluğu kalkacağını, yerel gazetelerin en önemli gelir kaynağını kaybedeceğini, Anadolu’daki yaklaşık bin 300 yerel gazetenin kapanma noktasına geleceğini söyledi. Denizli milletvekillerini değişikliğin önlenmesi için harekete geçmeye çağıran Öztürk, "Değişiklikle Anadolu’nun en ücra köşelerinde yayın yapan ve halkın haber alma özgürlüğünü sağlayan yerel basın yok olacak, işsiz sayısı artacak, tekelleşme hızlanacaktır. Düzenleme basın özgürlüğüne vurulan bir darbe niteliği taşımaktadır" dedi.

Anadolu’ya hançer

Tasarıyla yaklaşık 10 bin fikir işçisinin işsiz kalacağını belirten Öztürk, "Yerel gazetelerde yayımlanmakta olan ihale ilanlarının yayım zorunluluğu kaldırılıp, aynı ilanların elektronik ortamda duyurulması öngörülmektedir. Hükümetin bu tasarıdan vazgeçmesini talep ediyoruz" diye konuştu.

Balıkesir Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Ramazan Demir de tasarının "Elektronik Kamu Alımları Platformu" oluşturularak basın ilanlarının kaldırılmasını öngördüğüne dikkat çekti, yerel gazetelerin en önemli gelir kaynağını kaybedeceğini vurguladı. Yerel basının Basın İlan Kurumu’ndan alınan ilanlarla ayakta kalmaya çalıştığını vurgulayan Demir, bu geliri kaybeden çoğunun kapanmak zorunda kalacağını belirtti, "Uygulamayla yerel basın gerileyecektir. Yerel basının önünün kapanması aynı zamanda halkın haber alma özgürlüğüne vurulmuş bir darbedir" diye konuştu.

İşsizler ordusu artacak

Yerel gazetelerin okuyucu sayılarının 250 ile 15 bin arasında değiştiğine dikkati çeken Demir, şunları söyledi:

"Yerel gazetelerin gelirleri arasında en yüksek kalem olan, yayımı zorunlu kılınan resmi ilanlardır. Yurt genelinde resmi ilan yayımlama hakkı olan bin 300 civarında yerel gazete yayım hayatını sürdürmektedir ve bu gazetelerde yaklaşık 10 bin fikir işçisi çalışmaktadır. İdari hizmetli ve diğer görevlerde istihdam edilenler, bu gazetelerin basıldığı matbaalarda çalışan kişiler de dikkate alındığında, çalışan sayısının 15 binin üzerinde olduğu görülmektedir. Yasa tasarısının kabul edilmesi, işsizler ordusuna yaklaşık 15 bin kişinin daha eklenmesine neden olacaktır."

Demir, tasarının bu şekliyle yasalaşması halinde, geri dönülmesi mümkün olmayan dramatik bir sürece başlanacağını savundu, "Milletvekillerimizden yerel gazeteleri yok edecek maddeleri yeniden düzenlenmesini beklemekteyiz. Aksi halde bu yasa, Anadolu’nun bağrına saplanmış bir hançer olacaktır" dedi.

Ömrünü tamamlayacak

Muğla Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Ünal Türkeş de tasarının yasalaşması halinde, gelir kaybına uğrayacak yerel basının ömrünü tamamlayacağını savundu, "Halen Muğla’da günlük yayımlanan 36 yerel gazetede 150 fikir, 350 de beden işçisi çalışmakta. Tasarının yasalaşmasıyla, bunların bir çoğu işsiz kalacak. Aileleriyle 2 bin kişi olumsuz etkilenecek" dedi, şunları söyledi:

"Cumhuriyetin ilk yıllarından itibaren gelmiş geçmiş bütün hükümetlerin desteğini ve teşvikini alan yerel basın, ’Basın hürriyetinden doğan sıkıntıların izale vasıtası yine basın hürriyetidir’ diyen büyük önder Atatürk’ün de özel değer verdiği iletişim sektörüdür. Muhalefetiyle iktidarıyla bütün kesimlerin üstünde birleştikleri bu büyük kurumun resmi ilanlardan mahrum bırakmak, cumhuriyetin kazanımlarına da aykırı düşen bir tutumdur."
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!