Yere iner mi gökteki yıldızlar?

Güncelleme Tarihi:

Yere iner mi gökteki yıldızlar
Oluşturulma Tarihi: Nisan 28, 2017 11:49

Bu hafta hayatını konu alan bir filmle gündemde olan Dalida, yalnızca ünlendiği Fransa’da değil, hemen hemen dünyanın her yanında sevilen bir yıldızdı. Bizim buralarda da öyle...

Haberin Devamı

İtalyan (asıl ismi Cristina Gigliotti) ama Mısır’ın Kahire şehrinde doğmuş ve bir Fransızla evlendikten sonra yerleştiği Fransa’da ünlenmiş Dalida’nın hayatını konu alan Lisa Azuelos’un filmi ‘Dalida’, dün vizyona girdi. Filmde de ayrıntılı olarak anlatıldığı gibi, bütün ün ve renkliliğine rağmen, trajik bir hayatı oldu sanatçının ya da mutsuz zamanların, mutlu zamanlara oranla daha fazla olduğu bir hayat. Dalida’nın çok aktif bir müzik yaşamının olma sebeplerinden biri de bu mutsuzluktur büyük ihtimalle; hiç boş durmadı, depresyondan kaç(ın)mak için aralıksız olarak şarkı söyledi.

Yere iner mi gökteki yıldızlar

Fransızca, İtalyanca ve Arapça başta olmak üzere çok sayıda dilde şarkı söyledi. Bunların bir kısmı tamamıyla Batılı formdaydı, bir kısmında oryantal temalar ağırlıkta...

Haberin Devamı

Yere iner mi gökteki yıldızlar

1956’da başlayan ve 1987’de ölümüyle birlikte sona eren 31 yıllık müzik kariyerine yüzlerce şarkı sığdırdı. Çoğu sanatçının yapmaya yetişemeyeceği, yapsa dahi bu çapta başarılı kılamayacağı kadar çok şarkı. Şöhreti, daha ikinci plağıyla (‘Bambino’) yakaladı ve bu plak sonrası, bir müzikal mekân olarak çok ünlenecek Olympia’nın açılışını Charles Aznavour’la yaptı. Sonrası, dışardan bakan göz(ler) için ihtişamlı bir hayat, şaşaalı bir kariyer gibi görünüyor ama öyle değil aslında. Sevgilisi, İtalyan şarkıcı Luigi Tenco’nun 1967’deki Sanremo festivali (bu yarışmada ‘Ciao Amore Ciao’u seslendirmişlerdi birlikte) sonrasındaki intiharı, Dalida’nın peşini hiç bırakmadı ve mutsuzluğunun zemini haline geldi. Hem de 1987 yılına kadar. Bu tarihte Dalida, kendi isteği ile (tıpkı Tenco’nun yaptığı gibi) yaşamını sonlandırdı.

Yalnızca ünlendiği Fransa’da değil, hemen hemen dünyanın her yanında sevilen bir yıldızdı. Bizim buralarda da öyle. Enrico Macias şarkılarının miktarına ulaşamasa da, birçok şarkısının Türkçe versiyonu yapıldı. Ajda Pekkan’ın ününe ün katan ‘Palavra Palavra’ bunların en başta gelenidir. Dalida’nın Alain Delon’la yaptığı düeti, Pekkan, Cüneyt Türel’le yapmıştı.

Haberin Devamı

Yere iner mi gökteki yıldızlar

BÜTÜN KARİYERİ HIZLA DİJİTALE AKTARILDI

Başta Fransızca, İtalyanca ve Arapça olmak üzere, çok sayıda dilde şarkı söyledi. Bunların bir kısmı tamamıyla Batılı formdaydı, bir kısmında oryantal temaların ağırlığı vardı. Ama tuhaftır ki ne söylerse söylesin, hangi formda yaparsa yapsın, bütün şarkıları hem Fransa’da hem de dünyanın geri kalanında büyük ilgi gördü.

Ölümünden sonra oluşan (doğrusunu söylemek gerekirse de, bir parça abartılmış) hava sebebiyle, plaklar üzerindeki bütün kariyeri son hızla dijitale aktarıldı. CD üzerinde (Mina ile birlikte) en fazla şarkısı/albümü yayımlanmış isimdir. Şarkıları defalarca ve ayrı ayrı kutular halinde verildi piyasaya. Yeni versiyonlar, yeni remix’ler yapıldı ve Dalida gündemden hiç düş(ürül)medi.

Haberin Devamı

Çok diskli kutuların en önemlilerinrden biri, (24 disklik) ‘Les Diamants Sont Eternels’. Bu paket, Dalida’yı boylu boyunca tanımak için iyi ve yeterli bir imkân. “Evet ama yetmez” diyecekler için de şunlar var: 12 disklik ‘Les Annees Orlando’ ve 10 disklik ‘Les Annees Barclay’ kutuları. Yalnızca Arapça şarkılardan oluşmuş ‘Arabian Songs’u özellikle kaçırmamak gerekir. Dalida mutsuz ruhunu, en çok bu dilde göstermiş ya da ifade edebilmiş.

Yere iner mi gökteki yıldızlar

BUGÜNLER VE YARINLAR İÇİN...

İlk albümü merakla beklenen gruplardandı Cenk Buker Project (aslında ‘Büker’; ama İngilizce ismi netleştirmek adına, artık ‘Buker’). ‘Bunu Konuşalım’, hemen hemen her türden beklentiyi karşılayacak bir albüm. Gezi zamanlarında çok ses getirmiş, ‘Evinde Korkmak İçin’ ile açılan albüm; hem sağlam bir rock hem de (kapağındaki kızıl yıldızın da işaret ettiği gibi) aydınlık (en azından daha rahat ve huzurlu) bir yarın için yazılmış şarkılardan oluşuyor. İyi bir gruptan iyi bir ilk albüm.

Haberin Devamı

KUMANDAMIN UCUNDA

Jessie J. nasıl başladı, nereye geldi, hepsi burada: ‘The Ride’ (MTV Live, salı, 23.00)

‘Bir Ezgidir Yaşamak’ta Aykut Kuşkaya orkestrayla sevilen şarkıları (ve şiirleri) seslendiriyor. (TRT Müzik, pazar, 23.00)

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!