Yeni Anayasaya Meclis'te yeni toplantı salonu

Güncelleme Tarihi:

Yeni Anayasaya Mecliste yeni toplantı salonu
Oluşturulma Tarihi: Eylül 17, 2007 11:07

AKP iktidarı tarafından 1982 Anayasasının tümüyle yenilenmesi amacıyla başlatılan çalışmanın önemli duraklarından biri Meclis Anayasa Komisyonu olacak. Bugüne kadar birçok önemli anayasa değişikliğine tanıklık eden salon bu kez yeni görünümüyle yeni anayasa çalışmalarına ev sahipliği yapacak.

Haberin Devamı

Meclis binasının ikinci katında bulunan Anayasa Komisyonu salonu, geçen yaz döneminde önemli bir tadilat geçirdi. Komisyonun 25 üyesi ile hükümet temsilcisinin oturduğu geniş toplantı masası yenilendi ve en son teknoloji imkanları kullanılarak yeniden dizayn edildi.

12 GÖMME BİLGİSAYAR

Buna göre, toplantı masasına 12 tane “gömme bilgisayar ” yerleştirildi. Milletvekillerinin ikişer olarak kullanabilecekleri bu bilgisayar ekranları, ancak masanın üzerinde yeralan düğmelerine basılınca masa üstüne klavyesiyle birlikte çıkıyor ve kullanılabiliyor.

Bu bilgisayarlar aracılığıyla, ekranlarda hem görüşülen teklif ve tasarılar görülebilecek hem de internete bağlanılabilecek.

Aynı zamanda milletvekilleri, önlerindeki düğmelere basarak söz isteyebilecekler. Böylece kimin daha önce söz istediği ya da söz isteyip istemediği tartışmaları son bulacak.

Anayasa değişiklik teklifleri üzerine yapılan görüşmelerin tutanaklara alınması, yeni mikrofon sistemiyle de daha kolay olacak.

AKP’NİN DEDİĞİ OLACAK

Anayasa Komisyonunun 25 üyesinden 16’sı AKP’li, 5’i CHP’li, 3’ü MHP’li ve 1’i de DTP’li.

Komisyonlarda karar almak için, hazır bulunan üyelerin salt çoğunluğu yeterli olduğu için, AKP’li komisyon üyeleri devamsızlık yapmadıkları takdirde, diğer partilerin desteğine gerek kalmadan istedikleri her kararı çıkarabilecekler.

Anayasa değişikliği teklifinin görüşmeleri sırasında AKP, diğer partilerden komisyon üyelerini ikna edemediği takdirde tek başına istediği düzenlemeyi yapabilecek çoğunluğa sahip.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!