Yeni adli yılda Ankara'nın gündemi yoğun

Güncelleme Tarihi:

Yeni adli yılda Ankaranın gündemi yoğun
Oluşturulma Tarihi: Eylül 05, 2001 10:25

Adli ve idari yargıda yeni adli yıl, ODTÜ Kültür ve Kongre Merkezi'nde yarın düzenlenecek törenle başlayacak. Yeni adli yılda Ankara Adliyesi'ni, Beyaz Enerji'den, kayıp silanlara pek çok önemli dava bekliyor.

Haberin Devamı

Adli ve idari yargıda yeni adli yıl, ODTÜ Kültür ve Kongre Merkezi'nde yarın düzenlenecek törenle başlayacak. Yeni adli yılın başlaması dolayısıyla düzenlenecek tören, bu yıl Yargıtay'daki salonun yetersiz olması nedeniyle ODTÜ Kültür ve Kongre Merkezi'nde yapılacak.

Törende, Yargıtay Başkanı Sami Selçuk ve Türkiye Barolar Birliği Başkanı Özdemir Özok br konuşma yapacaklar. Aynı gün saat 14.30'da Anıtkabir'e çelenk konularak, saygı duruşunda bulunulacak. Yargıtay Başkanı Selçuk, akşam da Devlet Konukevi'nde resepsiyon verecek.

Adli tatil süresince, adli mahkemelerde nöbetçi mahkemeler, Yargıtay ve Danıştay'da nöbetçi daireler, idare mahkemelerde ise Nöbetçi Bölge İdare Mahkemeleri görev yaptı. Anayasa Mahkemesi ve DGM'ler adli tatil kapsamı dışında bulunuyor. Adli tatil, 20 Temmuz Cuma günü başlamıştı.

ANKARA ADLİYESİNİN GÜNDEMİ YOĞUN

Ankara Adliyesi ve DGM'yi, yeni adli yılda, önemli davaların görüleceği yoğun günler bekliyor.

Yeni adli yılda, Ankara Adliye Sarayı'nda değişik mahkemelerde görülen 'Beyaz Enerji', 'Kayıp silahlar', 'Ulucanlar cezaevi', 'Kızılay' ve 'Kayıp Trilyon' davaları sürecek. 

Gazeteci-yazar Uğur Mumcu suikastının faillerini yakalamak amacıyla başlatılan, daha sonra ortaya çıkan bağlantılar üzerine Prof.Dr. Ahmet Taner Kışlalı, Prof. Dr. Muammer Aksoy ve Doç. Dr. Bahriye Üçok'un öldürülmesi gibi 22 olayı kapsayan 'Umut Operasyonu'na ilişkin davaya, Ankara 2 No'lu DGM'de devam edilecek. 

Aynı mahkemede, “laik devlet yapısını değiştirerek yerine dini kurallara dayalı bir devlet kurmak amacıyla yasadışı örgüt kurup, bu amaç doğrultusunda faaliyetlerde bulunduğu” gerekçesiyle hakkında 10 yıla kadar ağır hapis istenen Fethullah Gülen'in yargılanması da sürecek.

Ankara 1 No'lu DGM'de ise 'Beyaz Enerji' davası kapsamında, ''cürüm işlemek için çete oluşturdukları ve bu çeteye yardım ettikleri'' gerekçesiyle haklarında dava açılan 10 sanık hakim karşısına çıkacak. Aynı mahkemede, yurda kaçak sokulduğu iddia edilen etlerle ilgili olarak İsak Romano ve 'Drej Ali' lakaplı Ali Yasak'ında aralarında bulunduğu 71 sanıklı 'Buffalo' davası da görülecek.

TEDAŞ eski Genel Müdür Vekili Osman Nuri Doğan'ın da aralarında bulunduğu 15 sanık hakkında, ''cürüm işlemek için teşekkül oluşturma, bu teşekküle yardım etme, rüşvet alma ve verme, ihaleye fesat karıştırma'' suçlarından açılan dava ise 2 No'lu DGM'de sonuçlandırılacak.

Ankara DGM'de, PKK’lı Cevat Soysal'ın yargılanmasına devam edilirken, HADEP yöneticileri hakkında açılan davalara da bakılacak. Vali Ayhan Çevik'e, Çankırı Valisi olduğu dönemde düzenlenen bombalı saldırı olayıyla ilgili dava ile 34 sanıklı Hizbullah davası da yeni adli yılda karara bağlanacak.

KAYIP TRİLYON DAVASI

Yeni adli yılda, 'Kayıp trilyon' davasının da karara bağlanması bekleniyor. Kapatılan RP'nin Genel Başkanı Necmettin Erbakan, Genel Başkan yardımcıları Şevket Kazan ve Ahmet Tekdal'ın da aralarında bulunduğu 79 kişi, ''1997 yılı hazine yardımını 71 il teşkilatına makbuz karşılığı dağıtılmış gibi göstererek resmi belgede sahtecilik yaptıkları ve bu yolla Siyasi Partiler Yasası'na aykırı davrandıkları'' iddiasıyla hakim karşısına çıkacaklar.

DYP Şanlıurfa Milletvekili Fevzi Şıhanlıoğlu'nun ölümüyle ilgili davada, MHP milletvekilleri Mehmet Kundakçı ve Cahit Tekelioğlu'nun yargılanmalarına devam edilecek.

Ankara Merkez Kapalı Ceza ve Tutukevi'nde 26 Eylül 1999'da meydana gelen ve 10 mahkumun öldüğü olaylarla ilgili olarak açılan davaya, 5. Ağır Ceza Mahkemesi'nde bakılacak.

Türkiye Halk Bankası eski Genel Müdürü Yenal Ansen'in de aralarında bulunduğu banka yöneticileri hakkında, BMD Tekstil, Garibaldi-Özkan Akkayagil, TYO ve Seracılık Bahçecilik Hazır Gıda firmaları ile Favori Dinlenme Tesisleri A.Ş'ye kredi verilmesiyle ilgili olarak açılan iki ayrı davanın da yeni adli yılda karara bağlanması bekleniyor.

KAYIP SİLAHLAR

Hospro Şirketi'nce Emniyet Genel Müdürlüğü'ne hibe edilen 10 adet 9 mm Mikro Uzi, 10 adet Süper Mg, 11 adet 22 kalibre Baretta marka tabanca ile bu tabancalara ait susturucular ile 1 adet AL 50 Hv roketatarın kaybolması ile ilgili olarak açılan davada, eski Emniyet Genel Müdürlüğü Özel Harekat Dairesi Başkan Vekili İbrahim Şahin ile eski Emniyet Genel Müdür Danışmanı Korkut Eken'in de aralarında bulunduğu 6 sanığın, 5. Ağır Ceza Mahkemesi'nde yargılanmalarına devam edilecek.

KIZILAY'IN DAVALARI

Kızılay yöneticileri hakkında, 17 Ağustos 1999 Marmara Depremi'nin ardından ortaya çıkan yolsuzluk iddialarıyla ilgili olarak 18. Asliye Ceza Mahkemesi ile Ankara 4 ve 7. Ağır Ceza mahkemelerinde açılan davalara kaldıkları yerden devam edilecek.

Cumhurbaşkanlığı eski İdari ve Mali İşler Daire Başkanı Gülizar Temel Baysal'ın hakkında açılan davalarda hakim karşısına çıkmaya devam edeceği yeni adli yılda, Genel Kurul Salonu'nun yenilenmesiyle ilgili eski TBMM Başkanı Mustafa Kalemli'nin de yargılandığı ve kamuoyunda 'Koltuk Davası' diye bilinen davanın karara bağlanması bekleniyor.

'Beyaz Enerji' davasının ağır cezalık suçlarına ilişkin olarak 15 sanığın 4. Ağır Ceza Mahkemesi'nde hakim karşısına çıkacağı yeni adli yılda, terör örgütünün elebaşı Abdullah Öcalan ile örgütün üst düzey sorumluları Cemil Bayık ve Murat Karayılan'ın da aralarında bulunduğu 101 sanığın, 12 Eylül 1980'den önce Şanlıurfa ve çevresinde işledikleri suçlarla ilgili olarak yargılanmalarına 8. Ağır Ceza Mahkemesi'nde devam edilecek.

MİRAS DAVASI

MHP'nin eski Genel Başkanı Alparslan Türkeş'in İngiltere'deki Deutsche Bank hesabındaki 575 bin mark, 845 bin dolar ve 367 bin sterlini çeken birinci eşinden kızları Umay Günay ve Ayzıt Türkeş hakkında 7. Ağır Ceza Mahkemesi'ne açılan dava, sürecek.

MİT'ten ayrıldıktan sonra ABD'ye giden ve internet aracılığıyla yaptığı açıklamalarla sık sık gündeme gelen Milli İstihbarat Teşkilatı(MİT) eski Kontrterör Dairesi Başkan Vekili Mehmet Eymür, ''MİT'e ait gizli bilgileri ifşa ettiği'' gerekçesiyle 9. Ağır Ceza Mahkemesi'nde,hakkında açılan başka bir dava dolayısıyla 13. Asliye Ceza Mahkemesi'nde yargılanacak.

Eski milletvekili Merve Safa Kavakçı'nın 'sahtecilik' suçundan yargılanacağı yeni adli yılda, Sayıştay Binası'nın kullanıma açılan arşiv bölümünde meydana gelen yangın ile ilgili olarak 6 sanık hakim karşısına çıkacak.

Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) Başkanı Haluk Ulusoy, Genel Sekreter Aydın Torunoğlu ve 2 başkan vekilinin de aralarında bulunduğu36 kişinin, ''hizmet nedeniyle emniyeti suiistimal ve bu suça iştirak ile resmi mercileri iğfal'' suçlarından yargılanmalarına, 13. Asliye Ceza Mahkemesi'nde devam edilecek.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!