Yemenli El Kaide mi Nijerya Talibanı mı

Güncelleme Tarihi:

Yemenli El Kaide mi Nijerya Talibanı mı
Oluşturulma Tarihi: Aralık 27, 2009 00:00

HAVADA BOMBA PANİĞİ - WEB TV

 

FELAKET SON ANDA ÖNLENDİ - FOTO GALERİ

Haberin Devamı

BACAĞINA BANTLAMIŞ: Hollanda’dan ABD’nin Detroit şehrine giden bir yolcu uçağı, terör saldırısından son anda kurtuldu. 23 yaşındaki bir Nijeryalı, bacağına bantladığı kimyasal maddeyi şırıngayla bir yastık kılıfına boşaltıp uçağı havada patlatacaktı.
YOLCULAR ÖNLEDİ: Kimyasal reaksiyon gerçekleşmeyince kendisini yaktığıyla kalan teröristi diğer yolcular etkisiz hale getirdi. Londra’dan Lagos’a dek tüm dünya alarmda. İki şüpheli var: Yemen’deki El Kaide ve
“Nijerya Talibanı.”

AMERİKAN havayolu şirketi Delta AirLines’ın satın aldığı Northwest Airlines’a ait Airbus 330 tipi yolcu uçağı büyük bir terör tehlikesi atlattı. Hollanda’nın başkenti Amsterdam’dan ABD’nin Detroit şehrine gitmek üzere önceki gün havalanan uçakta, 278 yolcu ve 11 mürettebat vardı. KLM Havayolları ile Nijerya’nın Lagos kentinden Amsterdam’a gelen ve Detroit seferine aktarma yapan 23 yaşındaki Nijeryalı yolcu Abdülfaruk Abdülmuttalib, görgü tanıklarının ifadesine göre inişten kısa bir süre önce tuvalete gitti. Abdülmuttalib tuvaletten çıktığında, elinde şırınga ve yastık vardı. Şırıngadaki kimyasal sıvıyı, bacaklarının arasına sıkıştırdığı, beyaz bir tozla dolu yastık kılıfına enjekte etti. Alev alan yastığın içinde çatapat gibi küçük patlamalar oldu.
Kahraman genç kurtardı
Yolcular oluşan dumanla paniğe kapıldı. İsmi açıklanmayan genç bir yolcu Abdülmuttalib’in üstüne çullandı. Elleri ve pantolonu yanan saldırgan direnemedi. Kabin görevlileri de yangın söndürücülerle müdahale etti. İki kişi hafif yaraladı, arkadaki yolcular olaydan haberdar dahi olmadı. Saldırganın kimyasal maddeyi bacağına bantlayarak uçağa soktuğu anlaşıldı. Saldırgan tutuklandı.
Banker babası ihbar etmişti
Saldırının araştırılması çerçevesinde, İngiliz polisi Londra’da bir apartman dairesinde arama yaptı. Londra Üniversitesi de saldırganın okullarında Haziran 2008’e kadar makine mühendisliği eğitimi gördüğünü doğruladı.
Zanlının Nijerya’nın önde gelen bankerlerinden Umaru Abdülmuttalib’in oğlu olabileceği açıklandı. Umaru, oğlunun aşırı dinci görüşlerinden rahatsız olduğu için 6 ay önce durumu Nijerya güvenlik güçleriyle ABD’nin Abuja Büyükelçiliği’ne bildirmişti.

Haberin Devamı

İlk ifadelere göre üç senaryo öne çıktı

Haberin Devamı

* Yemenli imamın intikamı mı: Wall Street Journal’a konuşan ABD yetkililerine göre saldırgan ilk sorgusunda, “Kimyasalları Yemen’deki El Kaideciler’den aldım. Nasıl patlatacağımı da onlar gösterdiler” dedi. ABD doğumlu Yemenli radikal imam Enver el Eflaki’nin, geçen ay Teksas’taki Fort Hood askeri üssünde 13 kişiyi öldüren Müslüman Binbaşı Nidal Malik Hasan ile de temasta olduğu öne sürülmüştü. El Eflaki’nin hafta içinde Yemen’de yapılan ABD destekli operasyonda öldürüldüğü iddia edilmiş, bu iddia yalanlanmıştı.
* Nijeryalı Taliban : Nüfusunun kabaca yarısı Müslüman, yarısı Hıristiyan olan Nijerya’da, Kuzey Afrika, Suudi Arabistan ve Pakistan kaynaklı İslamcı militanizm yayılıyor. El Kaide’nin ülkenin kuzey sınırında eğitim kampları var. Bu bölgedeki şeriat yanlılarının kurduğu “Nijerya Talibanı” giderek güçleniyor. Son terör girişiminin, bu örgütün ilk uluslararası eylemi olabileceği öne sürülüyor.
* Yalnız kurt eylemi: NBC’ye konuşan Amerikalı yetkililere göre Abdülmuttalib, “herhangi bir örgüte üye olmadığını, tek başına harekete geçtiğini” söyledi. Saldırganın, “El Kaide’ye hayran olduğu, ancak organik bağı bulunmadığı” da ileri sürüldü.

Haberin Devamı

Obama’ya rahat yok

Saldırı girişimi, ABD Başkanı Barack Obama’nın Hawaii’deki tatiline gölge düşürdü. Obama’nın yüzmeye ve golf oynamaya ara verip, güvenlik yetkililerden saldırı girişimiyle ilgili  devamlı bilgi aldığı öğrenildi. Noel’de  güne sabah 06.40’da spor yaparak başlayan Obamalar,  akşam da asker aileleriyle
buluştu. Noel ayinine katılmayan çift, birbirine hediye de almadı.

Ayakkabı bombacısı gibi

Sekiz yıl önce de İngiltere doğumlu El Kaide üyesi Richard Reid, ABD’ye giden bir yolcu uçağını ayakkabısında gizlediği bombayla havaya uçurmaya kalkmıştı. Reid ömür boyu hapis cezasına çarptırıldı. O günden beri havalimanlarında sıkı güvenlik önlemleri uygulanıyor. Şimdi daha da sıkı önlemler gündemde.

Haberin Devamı

Yemenli El Kaide mi Nijerya Talibanı mı

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!