Yemeğe boykot

Güncelleme Tarihi:

Yemeğe boykot
Oluşturulma Tarihi: Şubat 26, 2017 22:33

ABD’nin 45’inci Başkanı Donald Trump ile Amerikan medyası arasındaki gerilim, Beyaz Saray Muhabirleri Derneği’nin geleneksel yıllık yemeğine de yansıdı. Trump, Twitter’dan 29 Nisan’daki yemeğe katılmayacağını açıkladı. 1924 yılından beri her ABD başkanı en az bir kez bu yemeğe katıldı.

Haberin Devamı

BEYAZ Saray Sözcüsü Sean Spicer’ın cuma günü basın toplantısına New York Times, Los Angeles Times ve CNN gibi önde gelen haber kuruluşlarının temsilcilerini almamasının ardından ABD Başkanı Donald Trump, basına yönelik olumsuz tavrını değiştirmediğini yeni bir kararıyla gösterdi. Trump, Beyaz Saray Muhabirleri Derneği’nin 29 Nisan’da vereceği geleneksel akşam yemeğine katılmayacağını açıkladı. Twitter hesabından yaptığı açıklamada Trump, “Bu yıl Beyaz Saray Muhabirleri Derneği’nin yemeğine katılmayacağım. Lütfen oradaki herkese iyi dileklerimi iletin ve harika bir akşam geçirin” dedi. Medya ile arasındaki gerilimin giderek yükseldiği bir dönemde Trump’ın böyle bir açıklama yapması mevcut tansiyonun yansıması olarak değerlendiriliyor.

2011’DE KATILMIŞTI

Haberin Devamı

Yemeğe gazeteciler ve siyasetçilerin yanı sıra çeşitli çevrelerden ünlü isimler de katılıyor. ABD’nin eski başkanı Barack Obama, 8 kez geleneksel yemeğe katıldı. Donald Trump da siyasete atılmadan önce yemeğin davetlisi olmuştu. Obama, 2011’deki yemekte Trump’ın kendisi hakkında dile getirdiği ABD dışında doğduğu şeklindeki iddialarla alay etmişti. Obama, Trump’ın bir gün ABD Başkanı olursa Beyaz Saray’ı kumarhaneye çevireceğini de söylemişti. Bu sırada Trump kameralara asık bir yüz ifadesiyle yansımıştı. Bazılarına göre 2011’deki bu organizasyonda kendisiyle alay edilmesi, Trump’ı politikaya ve başkanlık seçimine katılmaya itti.

DERNEKTEN AÇIKLAMA

Beyaz Saray Muhabirleri Derneği ise dün bir açıklama yaparak başkanın açıklamasını not ettiklerini söylerken, yemeğin ABD Anayasası’nın birinci ek maddesinin (Kongre’nin ifade hürriyetini kısıtlayacak yasa yapamayacağını ifade eden madde) ve bağımsız medyanın sağlıklı bir cumhuriyette oynadığı önemli rolün kutlanması anlamına geldiğini vurguladı.

 HER ABD BAŞKANI KATILDI

- Beyaz Saray Muhabirleri Derneği’nin düzenlediği akşam yemeği 1921’den beri devam ediyor. Yemek, nisan ayının son pazar günü veriliyor.

- 1924’ten beri her ABD Başkanı en az bir kere bu yemeğin misafiri oldu.

- Eski başkanlardan Ronald Reagan uğradığı suikast nedeniyle tedavi sürecinde olduğu için 1981’deki yemeği kaçırmıştı. O yıldan beri ABD başkanlarının kaçırdığı yemek olmadı.

Haberin Devamı

- Geceye katılan sunucu ve şovmenler, görevdeki ABD Başkanı’na yönelik eleştiri içeren espriler yapıyor.

- Gecede ABD başkanı da konuşma yapıyor.

BAZI MEDYA ORGANLARI ÇEKİLDİ

ABD Başkanı Trump’ın bu kararından önce bazı haber grupları, Trump’ı protesto için söz konusu gala yemeğinden çekildiğini açıklamıştı. The New Yorker ve Vanity Fair dergileri geceye temsilci göndermeyecek. Bloomberg ise yemek sonrası verilen partinin organizasyonundan çıktığını açıklamıştı. Buzzfeed haber sitesi ve CNN, yemekten çekilip çekilmemeyi ele alıyor. New York Times gazetesi ise muhabirlerinin Beyaz Saray’a çok yakın olduğu yönündeki suçlamalara meydan vermemek için halihazırda yıllardır geceye katılım sağlamıyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!