Yedi işçiyi taşeronun hızı öldürdü

Güncelleme Tarihi:

Yedi işçiyi taşeronun hızı öldürdü
Oluşturulma Tarihi: Mart 02, 2017 15:57

Samsun’daki Eti Bakır Anonim Şirketinde beş yıl önce amonyak tankının çökerek yedi işçinin can vermesine ilişkin gerekçeli karar açıklandı. Karara göre, sözleşmeye aykırı şekilde kaynak işi, eğitimi ve yetkinliği bile olmayan taşeron şirkete verildi.

Haberin Devamı

Taşeron şirket de işi hızlandırmak için çatı altındaki destekleri kaldırınca tavan çöktü, yedi işçi altında kaldı. Gerekçeli kararda, asıl işveren Eti Bakır Anonim Şirketi’nin gübre tesislerine yapılacak amonyak tankının yapımı için ÇEL-KON adlı şirketle el sıkıştığı ve yapılan sözleşmede, işin başkasına devredilmemesi şartı koştuğu ifade edildi. Buna rağmen ÇEL-KON’un, teknik eğitimi bulunmayan İlyas Akdemir’e ait Tek-Gur Makine’ye kaynak işini verdiği anlatıldı.

Akdemir’in işi hızlandırmak için “çatıyı ayakta tutan ayakların kaynağın iyi yapılabilmesi için azalttığı” anlaşıldı. İmalat aşamasında yeterince payanda ve destek parçasının bulunmadığı, kaza esnasında çoğu geçici bağlantı parçasının kaynak yerlerinden ayrılmış olduğu belirtilerek, “Usule uygun kaynak yapılmadığı, işin yetiştirilmesi için yeterli güvenlik önlemi alınmadan hızlı bir şekilde çalışıldığını kanaatine varılmıştır” denildi.

Haberin Devamı

Kararda, şöyle devam edildi:

“Aydemir ortaokul terk mezunu olup mühendislikle ilgili eğitim almamasına rağmen öteden beri bu tarz işleri yaptığı için kendisine güvenerek tankın yapımına başlamış, çatıyı yaparken uzman bulundurmadan işe devam etmiş, işi hızlandırmaya çalışmış, bu nedenle gerekli hesapları yapmadan çatının altındaki destekleri azaltarak kazanın gerçekleşmesine sebebiyet vermiştir.”

Samsun 2. Ağır Ceza Mahkemesi sanıkları “taksirle birden fazla kişinin ölümü ve yaralanmasına sebep olmak” suçlamasıyla mahkum etti. Aydemir’e verilen sekiz yıl dört aylık hapis cezası ertelenmedi veya paraya çevrilmedi. İsmail Çöka’ya verilen sekiz yıl dört ay hapis cezası 24 taksit halinde ödenmek kaydıyla 182 bin 400 TL’ye çevrildi. Yahya Kemal Bilgin’e 60 bin 800 TL’ye; Barış Dündar’a 36 bin TL’ye ve Hüseyin Bozkır’a 30 bin 400 TL para cezası verildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!