Yedi günde dört bin gönüllü

Güncelleme Tarihi:

Yedi günde dört bin gönüllü
Oluşturulma Tarihi: Aralık 13, 1997 00:00

Haberin Devamı

Araştırmalar, kazalarda, ilk yarım saatteki her 100 ölümün 5'inin ilk beş dakikada gerçekleştiğini ortaya çıkarıyor. Bu duruma müdahale etmek mümkün değil. Ancak doğru bir ilkyardım girişimi, beş dakikadan sonra gerçekleşen ölümleri yarı yarıya azaltabiliyor. Eğer İlk yardımı biliyorsanız bir hayat kurtarabilirsiniz! İşte bunu dikkate alan Halk Yaşam ve Acil Tıp Derneği ‘‘kurtarılacak yaşam belki de sizinki’’ sloganı altında ilk yardımı öğretmek ve yaygınlaştırmak amacıyla dev bir kampanya başlattı.

Haziran ayına kadar sürecek ilk yardım kampanyasında dört ayrı konsept yer alıyor.

İlkyardım çantasında ne olmalı ve bunlar nasıl kullanılmalı

İlkyardım dolabının içinde nelerin bulunması gerekiyor ve hangi durumlarda nasıl kullanılmalı.

Ambulanslara yol verelim

İlk yardım künyesi: isteyen herkese Halk Yaşam bir künye çıkaracak. Kan gurubu, kişinin herhangi bir alerjisi, olup olmadığı , sürekli kullandığı ilaç yazılacak.

Hepimizi önemli bir görev bekliyor. İlk Yardım Gönüllüsü olmak...

Çok yakında bu kısacık ama vurucu spotları radyolarda, televizyon ekranlarında duymaya başlayacaksınız. Hatta gazete ilanlarında onlarla göz göze gelmeye başladınız bile.‘‘İLK YARDIM İÇİN İLK ADIM...’’

Halk Yaşam,‘‘İlkyardımı öğrenmenin zamanı geldi artık. Her yıl ülkemizde binlerce insan ilk yardım uygulanmadığı ya da ilk anda yanlış müdühalede bulunulduğu için yaşamını kaybediyor’’ anlayışıyla, Acil Tıp Derneği'nin katkılarıyla bir kampanya başlattı. Kampanyada öncelikle gönüllülere ulaşılacak, tüm gönüllüler eğitim seminerlerine alınıp, onlara sertifika verilecek. Halk Yaşam Sigorta Genel Müdür Yardımcısı İrfan Önel, bu kampanya için aylardır çalışan elli kişilik bir ekibin başını çekiyor. Önel,toplumsal duyarlılığın ilk yardım konusunda bu derece güçlü olacağını başlangıçta tahmin edemediklerini söylüyor: ‘‘Gazetelere ilan verdiğimiz ilk gün fakslarımız kilitlendi. İnternet'teki adresimize ise ilk gün iki yüzün üzerinde başvuru oldu ’’. Kampanya başlayalı yedi gün olmasına rağmen şu ana kadar ilkyardım gönüllülerinin sayısı 4 bini aştı. Bu kişiler Ocak ayı içinde İstanbul, Ankara ve İzmir'de düzenlenecek tanıtım seminerlerine davet edilecek. Bu seminerden sonra ilkyardım eğitimi almak isteyen gönüllülerin kaydı yapılıp sırayla eğitime alınacak. Acil Tıp Derneği'nin vereceği eğitimler sonunda başarılı olanlarsa Acil Yardım Sertifikası'na sahip olabilecekler.

BİR DERNEĞİ BİLE YOKTU

Rotary kulübünün tıp dünyası için hazırladığı acil yardım kitabı onlara ilham verdi:‘‘Bu kitabın ikinci baskısı için sponsor olduğumuzda sadece doktorların, hemşirelerin, tıp eğitimi almış kişilerin değil, Türkiye'de yaşayan her insanın ilk yardım konusunda eğitilmesi gerektiğini düşündük. Kaza geçirenler, ‘yardım göreceğim' derken cahil insanlar yüzünden tabiri caizse telef ediliyorlar. Biz ülke olarak ilk yardım konusunda çok cahiliz.’’ Amerika’da ilk Yardım Derneği'nin kuruluş tarihi 1897. O tarihten bu yana insanlar ilk yardım konusunda eğitiliyor. Okullarda zorunlu ders olarak okutuluyor. Hatta doktorlar iki yılda bir ilkyardım eğitimine alınıyor ve sertifikaları yenileniyor. Oysa Türkiye'de illüzyonistler derneğinin bile olduğunu ancak bugüne kadar bir ilkyardım derneğinin kurulamamış olmasını üzüntüyle karşıladıklarını söylüyor Önel. Bu yüzden bu konuda faaliyet veren tek kuruluş olan Acil Tıp Derneği'yle temasa geçtiklerini belirtiyor.Ciddi bir katılım sağlanırsa,yedi ay sürmesi planlanan kampanya, iki yıl daha uzatılacak.

İlk aşamada, televizyonda ilk yardım üzerine eğitim filmleri gösterilmeye başlanacak. Emniyet Müdürlüğü'ne başvurup trafik polislerinin ilk yardım konusunda eğitime ihtiyacı varsa onları da eğitime tabi tutacaklar. Önel'e göre,‘‘Bir kaza yerine ilk varan ya gazeteciler ya da polisler. Sonra çekiciler ve eğer haber verilmişse ambulanslar geliyor. Ancak maalesef her yüz kazanın sadece beşinde ambulansa haber veriliyor.’’İtfaiyecilerin ilk yardımla ilgili açıkları varsa onlara da eğitim vermeyi planlıyorlar. Başka bir hedefleri daha olduğunu söylüyor Önel:‘‘İlkokulların altıncı sınıflarına sağlık dersi konuldu. Ancak dersleri boş geçiyor. Sağlık derslerine biyoloji hocaları giriyor. Ama ne anlatacaklarını bilemiyorlar. Oysa ilkyardım sekiz saatlik bir kursla ve destekleyici bir kitapla çok rahat verilebilen bir konu. Bu dersi ilkokul çocuklarına yönelik bir dille ve uygulama teknikleriyle bir yıla bölerek anlatmak mümkün. Acil Tıp Derneği'yle birlikte İlkyardım üzerine bir kitap oluşturup MEB'e ders kitabı olarak onaylatarak ilkyardımın ders olarak okutulmasını sağlamaya çalışacağız.’’

Bu dev kampanyaya destek olmak isteyen firmalar çıkmış: ‘‘Biz kampanyanın belli adımlarında bu firmaları yanımıza almak istiyoruz. Çünkü bize başvuran gönüllülerin sayısını gördükçe bu kampanyanın gücümüzü aşacağını düşünüyoruz. Amacımız bu işin planlayıcılığını üstlenmek ve halkı ilkyardım konusunda bilinçlendirmek. Bu kampanya, ticari bir yöne kaymadan, kendi disiplini içinde, Acil Tıp Derneği ile birlikte devam etmeli.’’

İrfan Önel, bu kampanyada doktorlara çok iş düştüğünü söylüyor: ‘‘Özellikle büyük şehirler dışındaki doktorları kampanyanın gönüllüsü olmaya çağırıyorum. Acil Tıp Derneği'ne üye olup onların faaliyetlerini kendi illerinde sürdürmeye çağırıyorum.’’ Gönüllülere de bir çağrısı var Önel'in. Eğitimlerin organize edilmesi, yayılması. İşin finansman kısmını üstlenecekler. Önel'in kendi de gönüllüler arasında:‘‘İlk yardım'in ilk eğitimine katılıp sertifikamı alacağım.’’

Gönüllüler kuyrukta

Adapazarı'ndan Mardin'e, Muğla'dan Ankara'ya Erzurum'dan Eskişehir'e kadar İlkyardım gönüllüsü olmak için dört binin üzerinde gönüllü başvurdu. İşte birkaçı...

Tahsin Kayabalı (32, Berber): ‘‘Geçen yaz Şile'de bir adamı boğulmaktan kurtardım. Ancak karada öldürüyordum. Çünkü kulaktan dolma bilgilerle ayaklarından tuttum sallamaya başladım, sonra da yan çevirdim. Ambulans tam vaktinde yetişmeseydi onu öldürebilirdim. Bu olaydan sonra çok korktum ve bir ilkyardım kursuna yazılmayı düşündüm. Ancak nereye başvuracağımı bilmiyordum. Gazete ilanında gönüllü arandığını görünce hemen başvurdum.

Yıldıray Kılıç: (31, Konfeksiyoncu): Yarın bir gün benim de başıma bir olay gelebilir diye düşündüm. Mesela dün akşam yeğenim kafasını duvara vurdu. Hemen buz koyduk. Ancak bunlar kulaktan dolma bilgiler. Bu yüzden ilkyardımı öğrenmek istiyorum. Gazetedeki ilan mantıklı geldi bana. Şu anda üç kişi başvurduk. Arkadaşlarıma da başvurmaları için salıkta bulunuyorum. Madem Türkiye çağ atlıyor, biz de görevimizi yapalım.

Mehmet Kotil: (22, Elektrik teknisyeni) Ülkemizde ilkyardım büyük eksiklik. Geçen gün televizyonda seyrettim. Kamera yolda arabayla giderken kalp kirizi geçiren birini yakalamış. İnsanlar bu olayı görüyor ama müdahale edemiyorlar. Ehliyet alıyoruz ama sürücü kursundaki ilkyardım dersi yeterli değil. Kampanyaya destek vermek gerekiyor. Gazeteyi gördüğüm ilk anda kuponu doldurup faksladım.

Yekta Tahmas: (38, Nalbur) İlkyardımla ilgili fazla birşey bilmiyorum. Gazetede böyle bir kupon görünce hemen kestim ve yolladım. Amacım ilkyardım konusunda bilgi edinmekti. Eğer kurs düzenlerlerse belki katılırım.

Acil sağlık hizmeti yeni üyeler bekliyor

Yıllarca Türkiye'de acil sağlık hizmetleri konusunda somut adımlar atılamadı. Bu adımı ilk başlatan İzmir 9 Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi oldu. 1993'de Tıp Fakültesi'nde Acil Anabilim Dalı kuruldu ve uzmanlık eğitimine başlandı. Acil tıp sisteminin en önemli parçası olan ambulanslar da bu dönemde büyük şehirlerde kullanılmaya başlandı. Bunca gelişme yanında artık bir sivil kuruluşa gerek vardı. Öyle bir sivil hareket olmalıydı ki sadece doktor, hemşire, sağlık memurlarıyla sınırlı kalmayıp her meslekten insan da işin içine girmeliydi. Onlara ‘‘ilkyardımcılar’’ denecekti. Böylece bilimsel bir Tıp Derneği, bünyesine sade vatandaşı da alacaktı. Acil Tıp Derneği 1995 yılında kuruldu. Görevlerinin başında acil tıp hizmetlerini iyileştirmek, halka yönelik eğitim programları hazırlamak, bu konuda danışmanlık hizmetleri planlamak, acil sağlık hizmet veren kurumlarda kaliteli sağlık hizmeti ve hasta taşıma-nakletme standartlarını belirlemek geliyor.

Açıklama: 8 Aralık 1997 tarihli sayfamızda yayınlanan, ‘‘Acil serviste terör’’ başlıklı haberin ‘‘Alkollü araç kullandıkları için hayatlarını kaybedenler’’ cümlesinde, kastedilen kişilerden biri olarak Deniz Uzunel'in ailesi hassasiyet göstermiştir. Ad zikretmediğimiz halde uğradığı kazada ‘‘alkolsüz’’ olduğu açıklamasını yayınlıyoruz.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!