GeriSeyahat Yaz sezonu açıldı ‘yönetici’ aranıyor
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
Yaz sezonu açıldı ‘yönetici’ aranıyor

Yaz sezonu açıldı ‘yönetici’ aranıyor

Turizm sektöründe üst düzey pozisyonlar arasında en çok departman ve operasyon müdürüne ihtiyaç duyuluyor. Turizm sektöründe beyin avcılığı yapan Servus firmasının yönetim kurulu üyesi Çiğdem Türkyılmaz, yiyecek ve içecek müdürlüğünün ise en kolay doldurulan pozisyon olduğunu belirtiyor. Sektörde eleman eksikliği olmamakla beraber her zaman kaliteli eleman sıkıntısı çekildiğine dikkat çekiyor.

Turizm sezonunun açılmasıyla birçok insan tatil hayalleri kurarken, sektörde çalışanlar da yeni iş fırsatlarının peşinde koşuyor. Türkiye'nin lokomotif sektörlerinden biri olan turizm aynı zamanda eleman sirkülasyonun en hızlı olduğu sektörler arasında yer alıyor. Sektörde turizm sezonunun açılmasıyla Mart ayından itibaren eleman hareketleri hızlandı.

Turizm sektöründe beyin avcılığı yapan Servus Hotel ve Resorts Development yönetim kurulu üyesi Çiğdem Türkyılmaz, resort otel olarak adlandırılan Akdeniz ve Ege Bölgesi'ndeki otellerde Mart ve Nisan aylarında eleman alımlarının yapıldığını belirtiyor. Eleman sıkıntısı çekilmemekle beraber sektörün kaliteli elemana her zaman ihtiyaç duyduğunu kaydediyor:

‘‘Şu anda sektörde üst düzey pozisyonlar arasında en çok departman ve operasyon müdürü aranıyor. Kaliteli satış ve pazarlama müdürleri ve direktörleri bulunması konusunda sıkıntı yaşanıyor. Yiyecek ve içecek müdürlüğü rahatlıkla doldurulan pozisyonlar arasında yer alıyor.‘‘

YURTDIŞINDAN TALEP

Türkyılmaz, Türkiye'den belli pozisyonlar dışında yurtdışına yönetici gönderilemediğini belirtiyor: ‘‘Uluslararası işler için üç dil ve uluslararası alanda tecrübe şartı aranıyor. İngilizce, Fransızca ve Almanca isteniyor. Türk yöneticiler genellikle sadece İngilizce biliyor. Türkiye'de yiyecek içecek müdürlüğü ve mutfak şefliği pozisyonları için yurtdışına eleman gidebiliyor. Ama executive chef ve genel müdürlük için çok tercih edilmiyorlar‘‘ diyor.

Türkyılmaz, yerli otellerin çoğunun genel müdürünün Türk olduğunu söylüyor. Yabancı otellerde bu oran yarı yarıya düşüyor. Resort otellerde genel müdürlerin neredeyse her yıl değiştiğini belirtiyor. Bu sirkülasyon alt pozisyonlar için de aynı durumda. Uluslararası otellerde genel müdürlerin uzun yıllar çalışabildiğini aktarıyor. Hızlı değişimin sektörde çalışanların kariyerlerini olumsuz yönde etkilediğini dile getiriyor. Turizm sektöründe çalışanlara farklı işler dışında hep aynı bölümde uzmanlaşmaları önerisinde bulunuyor.

Servus 1997'de kurulmuş. Konaklama ve ağırlama sektörüne yönelik beyin avcılığı, otel geliştirme ve yönetimi hizmetleri veriyor. Mövenpick, Dedeman gibi birçok beş yıldızlı otel müşterileri arasında yer alıyor. 35 çalışanının 20'si danışmanlardan oluşuyor.

Nitelikli yöneticiye her kapı açılıyor

Servus İnsan Kaynakları Danışmanı Canan Yonsel Yaşar, turizm sektöründe insan kaynakları, satış gibi pozisyonlar için sektör dışında gelme özelliğine bakıldığını aktarıyor. Böylece farklı bir bakış açısı yakalanması hedefleniyor. Turizm sektörünün bombalamalar, patlamalar ve krizlerden en çok etkilenen sektörlerin başında geldiğini hatırlatan Yaşar, şunları söylüyor: ‘‘Sektöre hareket geldi. Ama krizin kalıntıları devam ediyor. Hizmet bedelleri düştü. İnsan kaynakları tarafında ciddi yapılanmaya ihtiyaç var. İyi yöneticilere her şeyden daha fazla ihtiyaç duyuluyor. Sektörde mükafat sistemi kurulması çok önemli. Çünkü çalışan memnuniyeti doğrudan müşteri memnuniyetini belirliyor. Türk otelleri insana daha az yatırım yapıyor. Eğitim bütçeleri kısılıyor.‘‘
False