Yaylacıların iftarı

Güncelleme Tarihi:

Yaylacıların iftarı
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 03, 2016 10:48

Yaylacıların iftarı

Haberin Devamı

Eser AYDIN/MUŞ, (DHA) - MUŞ'un merkeze bağlı Yücetepe Köyü'nde yaylaya çıkanlar, iftarda aynı sofrada buluşuyor. 3-4 ay Yaylada kalacak olan köylüler, burada hayvanların bakımını, süt sağımını yapmanın yanı sıra kışlık peynirlerini hazırlıyor. Yaylacılardan Ramazan Güntay, "Yaklaşık 40 aile burada. Her evden getirilen yemekler, iftar sofrasında hep beraber yeniyor. İftar saatinde aynı sofrada buluşuyoruz" dedi.
Sıcak havanın etkisini göstermesiyle birlikte hayvan sahipleri yaylaları mesken tuttu. Ev eşyalarını at ve katır sırtına yükleyenler, hayvanları ile birlikte yaylalara çıkarak hayvancılık faaliyetlerini sürdürüyor. Merkez Yücetepe Köyü yaylasına çıkan ve yaklaşık 3-4 ay kadar yaylada kalacak olanlar, burada hayvanların bakımını, süt sağımını yapmanın yanı sıra kışlık peynirlerini hazırlıyor. Ramazan ayı dolayısıyla zor da olsa sabah erken saatlerde kalkarak çalışmaya başlayan yaylacılar, iftarda aynı sofrada buluşuyor. Kadınlar bir yandan hayvanların sağımı ve peynir yapımı ile uğraşırken bir yandan da iftar için yemek hazırlamaya başlıyor. Yakılan ateşte iftar ve sacda ekmek pişiren kadınlara erkekler de sofranın kurulmasında ve yemeklerin taşınmasında yardım ediyor. İftar vakti kadınlar için ayrı erkekler için ayrı sofralar kuruluyor. Her evden getirilen yemekler, iftar sofrasında hep beraber yeniyor. Yaylacılar ezan vaktinde atılan silah sesiyle oruçlarını açıyor. Serin yayla havasında oruçlarını açan vatandaşlar, günün yorgunluğunu közde pişen çay ile atmaya çalışıyor.
Sabah erken saatlerde çalışmaya başlayan yaylacılar, hayvancılık faaliyetlerinde olduğu gibi iftar sofrasının kurulmasında da güzel bir birliktelik örneği sergiliyor. Yaylacılardan Ramazan Güntay, "Sabah kalkıp kuzuları bırakıyoruz. Öğlen koyunlar geliyor. Sağılıyor. Akşam bir daha getirerek sağıyoruz. İftar için yemekler yapılıyor. Ramazan ayıdır biz hep beraber bu yeşil alanda soframızı kuruyoruz. Yemeğimizi beraber yiyoruz. Altıncı ayda geliyoruz onuncu ayın yirmisine kadar buradayız. Şu an bu yaylada 40 tane ev var. Genel olarak beş bin civarında da koyun bulunmakta" diye konuştu
Yaylada çobanlık yapan Ergün Akcan ise 500 kadar hayvanın günlük bakım ve otlama işlerini yaptığını söyledi. Köylerinin 120 yıllık bir tarihi olduğunu ifade eden İlhami Akcan da, "5 Mayıs'ta köy halkı bu yaylaya çıkar. Hayvan sayısı 12-13 bin civarında. Yaylalar bu aylarda doğal klima gibidir. Burada koyunlardan sağılan sütü kimi peynir yapar satar kimisi yağından sütünden faydalanır. Burada yaklaşık 4 ay kalırız. Ramazan başladığında birbirine yakın olan akraba ve komşular yemek yapıyor. Beraber yiyorlar. Çocukların, kadınların, erkeklerin sofrası ayrı. Bayram geldiği zaman halıyı seriyor namazımızı kılıyoruz. Orada bayramlaştıktan sonra ev ev geziyoruz" dedi.

FOTOĞRAFLI

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!