Yasin Altınbaş tahliye edildi

Güncelleme Tarihi:

Yasin Altınbaş tahliye edildi
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 31, 2001 00:00


"Paraşüt Operasyonu" olarak bilinen ve Doğal Altınbaş Holding Yönetim Kurulu Başkanı Yasin Altınbaş’ın da aralarında bulunduğu 30 kişinin yargılanması, Adana DGM’de tamamlandı. "Cürüm İşlemek için teşekkül oluşturmak" suçundan Altınbaş’ı 2 yıl 6 ay hapis cezasına çarptıran mahkeme heyeti, daha sonra cezaevinde yattığı süreyi dikkate alarak tahliyesini kararlaştırdı.
Haberin Devamı

Adana 1 No’lu DGM’deki duruşmada, tutuklu sanık Yasin Altınbaş ile tutuksuz Melahat Özyörük, Recep Kayar, Mustafa Kemal Akay, Toksal Keskin, Aydın Güneş, Remzi Horzum, Fatih Ağcakala ve Semih Dönmez ile avukatları hazır bulundu. Gıyabi tutuklu sanıklar Kemal Ersönmez ve Mehmet Emin Altınbaş ile diğer tutuksuz sanıklar ise duruşmaya katılmadı.

Duruşmada son savunmasını yapan Yasin Altınbaş, yaptığı ithalat ve ihracatı kanunlara uygun şekilde gerçekleştirdiğini belirterek, "Hiçbir kanunsuz işim olmadı" dedi.

Altınbaş, 27 yıllık ticaret hayatında, hiçbir usulsüz işinin olmadığını ifade ederek, şöyle konuştu:

"Ticaret yaptığım süre içerisinde vergimi devlete tam ödedim. Hakkımdaki iddialar, Suriye’den alınan belgeler üzerine ortaya atıldı. Şirketlerim adına 184 adet gümrük giriş-çıkışı yapıldı. Ancak, bunların hiçbirinde usulsüzlük bulunamadı. Ankara DGM Cumhuriyet Başsavcısı Talat Şalk’ın iddialarını kabul etmiyorum. Sahte fatura düzenlemedim. İthalat ve ihracatımda hiçbir zaman usulsüzlük söz konusu olmadı. Suriye’den alınan 230 belgenin 177’sinin bizimle hiçbir alakası yok. Belgelerin bir tanesinde bir ton mercimeğin bin 272 dolar olduğu yazılı. Ancak bu mantık dışı. Çok komik bir rakam. Eğer bir usulsüzlük var ise bu da Suriyeli tüccarların yaptığı usulsüzlüktür. Hiçbir zaman Türkiye Cumhuriyeti Kanunları’nı ihmal etmedim. Tahliyemi istiyorum."

Tutuksuz sanık emekli albay Toksal Keskin de, bir yıldır hiçbir suçu olmadan onur kırıcı bir suçtan dolayı yargılandığını belirterek, şunları söyledi:

"30 yıllık askerlik hayatımda hiçbir usulsüz olaya ismim karışmadı. Görevim boyunca yaptığım başarılı çalışmalar nedeniyle çok ödül aldım. Ancak, Talat Şalk’ın iddianamesini kesinlikle kabul etmiyorum. Doğruluk ve dürüstlükten hiçbir zaman ödün vermedim. Ben suçsuzum. Beraatımı istiyorum."

Diğer sanıklar da savunmalarında, suçlamaları kabul etmediklerini ifade ederek, beraatlarını talep ettiler.

Duruşmada söz alan Yasin Altınbaş’ın avukatlarından Erdal Merdol ise hazırlık soruşturmasının sağlıklı olmadığını iddia ederek, savunmasında şu görüşlere yer verdi:

"Müvekkilim, evrakta sahtecilik suçundan ve kaçakçılık suçlarından Kilis’te tahliye edildi. Hazırlık soruşturması, sağlıklı değil. Çelişkilerle dolu. Hazırlık soruşturması hukuka uygun değil. Müvekkilim yeterince mağdur oldu. Tahliyesini istiyorum."

Diğer sanık avukatları da, müvekkillerinin suçsuz olduğunu beyan ederek, beraatlerini istediler.

Mahkeme heyeti de, verilen aradan sonra, tutuklu sanık Yasin Altınbaş’ı, "Cürüm işlemek için teşekkül oluşturmak" suçundan 2 yıl 6 ay ağır hapis cezasına çarptırdı. Daha sonra, Altınbaş’ın cezaevinde yattığı süreyi dikkate alarak tahliye edilmesini kararlaştırdı.

Mahkeme ayrıca, aynı suçtan tutuksuz yargılanan Melahat Özyörük, Recep Kayar, Mehmet Kemal Akay, Remzi Horzum, Fatih Ağcakala, Aydın Güneş ve Semih Dönmez’in 1 yıl 8’er ay, Mehmet Ünlü, Hüseyin Gençay, Çetin Kaya, Hüseyin Şenocak, Ertuğrul Aydın, Murat Kalaycıoğlu, Ahmet Eroğlu, Döndü Çelik, Atilla Zengel, Abdullah Altınbaş, Servet Subuti Altınbaş, Ayvaz Canpolat, Mehmet Doğan, Ahmet Polat, Mustafa Bozkurt, Abidin Yıldız, İsmail Yıldız ve Toksal Keskin’in ise 10’ar ay ağır hapis cezasına çarptırdı. Bu sanıklar da cezaevinde yattıkları süre dikkate alınarak mahkemece serbest bırakıldı.

Duruşmada, sanıklardan Ömer Faruk Yılmaz ve Mehmet Polat’ın beraatlerine, gıyabi tutuklu sanıklar Kemal Ersönmez ve Mehmet Emin Altınbaş’ın ise gıyabi tutukluluk hallerinin devamına karar verildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!