Yaşar Kemal'in ardından...

Güncelleme Tarihi:

Yaşar Kemalin ardından...
Oluşturulma Tarihi: Şubat 28, 2015 17:46

Büyük Edebiyat ustası Yaşar Kemal'in hayatını kaybetmesi Türkiye'yi yasa boğdu. Kültür dünyamızdan siyasete kadar farklı alanlardan isimler Yaşar Kemal'in ardından hislerini açıkladı:

Haberin Devamı

Başbakan Ahmet Davutoğlu: Büyük yazar, büyük sanatçı Yaşar Kemal'i kaybetmekten duyduğum hüznü ifade edecek kelime bulmakta güçlük çekiyorum. Anadolu'nun ruhunu Köroğlu, Dadaloğlu, Karacoğlan çizgisinde coşkuyla yansıtan ve modern edebiyat imkânlarıyla büyük bir romancı ve hikâyeci olarak dile getiren büyük Usta Yaşar Kemal Cumhuriyetimizle aynı yaştaydı. Söz söylemenin zor olduğu zamanlarda evrensel bir aydın duyarlılığıyla hem muhalif tavrını koruması, hem de gerçeği sakınmadan ifade etmesi; yazar ve sanatçı olarak Yaşar Kemal'in ülkesine karşı duyduğu sorumlulukla onu çok özel ve saygın bir konuma taşımıştır. Kürt Kökenli bir aydınımız ve ülke meselelerinde söyleyecek çok sözü olan Yaşar Kemal’i Çözüm Süreci nihai aşamaya gelmeden sonsuzluğa uğurladığımıza üzülürken, birlik beraberlik ve kaderdaşlığımız yolunda kat ettiğimiz mesafenin onu memnun ettiği umuduyla teselli buluyoruz. Ülkemizin çok önemli bir değeri olan, dünya edebiyatına ölümsüz eserler kazandıran Yaşar Kemal’e Allah’tan rahmet niyaz ediyor, aile yakınları başta olmak üzere sevenlerine ve bütün milletimize başsağlığı diliyorum.

Haberin Devamı

Hürriyet Dünyası Yazarı Doğan Hızlan: Ben Yaşar Kemal'in hiç bir edebiyatçı hakkında konuştuğunu görmedim. Onları hep övmüştür. Onun için çok yazılar yazdım. Onunla insan onur duyuyor. Ben istiyorum ki Yaşar Kemal yeniden okunsun, yeniden bilinsin, bir halk yazarı olmanın sırşları nedir anlaşılsın. Yurtdışındaki ödüllere gittiğimde beraber birlikte katıldık. Yaşr Kemal sadece kendi kitaplarını anlatmaz, Türk edebiyatını anlatırdı. Paris'te de onu gördüm.

Yaşar Kemalin ardından...

"İKİ ACIYI BİRDEN YAŞATIYOR BANA"

Yaşar Kemal iki acıyı birden yaşatıyor bana. Bir ölümü ve bir de büyük bir dostun ölümünü. Her zaman ikisi bir arada olmaz, her zaman bunlar örtüşmez. Konuştuklarımızda, yemek yediğimizde, seyahat ettiğimizde çok iyi bir yol arkadaşıdır. Evvela sizi öne çıkarır, önce sizi ağırlar. Tabii bütün bunların dışında Yaşar Kemal bir ülkenin edebi bayrağı oldu o bayrağı her yerde dalgalandırdı. Bir ülkeni yazarı olmasının tehlikesi vardır. Bunu aşmak çok zor bir özelliktir çok iyi yazar olmanın sırrıdır. Yaşar Kemal bu sırrı bizi yaşattı. Yurtdışında çevirilerini okuyan herkesin nasıl Yaşar Kemal bir hayranları oldukları gördüm. Hem edebiyat okuyorlar hem de Türkiye’yi tanıyorlardı. Doğru bildiği yolda gitti hep. Davalarında da, tartışmaların da hiç boyun eğmedi.

Haberin Devamı

Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik: Türkiye ve insanlık çok büyük bir değerini kaybetti.

Süleyman Demirel: 9. Cumhurbaşkanlığı Özel Kalem Müdürlüğünden yapılan açıklamaya göre Demirel, Yaşar Kemal'in vefatı dolayısıyla mesaj yayımladı.

Yaşar Kemal'in vefatının büyük teessür uyandırdığını belirten Demirel, mesajında şunları kaydetti: "Ailesine ve milletimize başsağlığı dilerim. Yeri doldurulmaz bu büyük insan, hep sevgi ve saygıyla anılacaktır. Bıraktığı yüzlerce eser, insanları aydınlatmaya devam edecektir. Allah, rahmet eylesin."

HDP'den Demirtaş ve Yüksekdağ: HDP Eş Genel Başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ, Yaşar Kemal'in vefatı dolayısıyla ortak açıklama yaptı. Demirtaş ve Yüksekdağ, şunları kaydetti: "Yaşar Kemal, bir edebiyatçı, gazeteci ve siyasetçi olarak yaşadığımız coğrafyanın 20. Yüzyılına tanıklık etmiş ve halkların barış, özgürlük ve eşitlik mücadelelerinin bir parçası olmuştur. Röportaj ve romanlarında, zorluklar içindeki insanın destansı mücadelesini anlatan ve 'Yaşamın orta direği, insanın direncidir' diyen Yaşar Kemal'in bize en büyük mirası, umuttur. Eserleri, insani değerler, barış ve adalet mücadelesi için ilham kaynağı olmayı sürdürecektir. Ailesine, yakınlarına ve tüm halklarımıza başsağlığı diliyoruz."

Fenerbahçe ve Beşiktaş'tan ortak mesaj: Fenerbahçe ve Beşiktaş kulüpleri birer taziye mesajı yayımladı.Kulüplerin internet sitelerinden yapılan açıklamada, Yaşar Kemal'in vefatının üzüntüyle öğrenildiği belirtilerek, yazarın ailesi ile sevenlerine başsağlığı dileklerinde bulunuldu.

Fatih Terim: Türkiye Futbol Federasyonu internet sitesinden yapılan açıklamada, "Edebiyatımızın en büyük değerlerinden Yaşar Kemal'i kaybetmenin büyük üzüntüsünü yaşıyoruz. Yaşar Kemal'e Allah'tan rahmet, ailesi, sevenleri ve ülkemize başsağlığı dileriz" ifadeleri kullanıldı. Türkiye Futbol Direktörü Fatih Terim tarafından yapılan ve federasyonun internet sitesinde yer alan açıklamada ise şu ifadelere yer verildi: "Ağabeyim, dostum, hemşehrim, ülkenin yetiştirdiği en önemli aydınlardan, Türk Edebiyatı'nın en büyük ustalarından Yaşar Kemal'i kaybetmenin derin üzüntüsü içindeyim. Yaşar ağabeyimin ifadesi ile 'insan evrende gövdesi kadar değil, yüreği kadar yer kaplar'.

Haberin Devamı

11. Cumhurbaşkanı Gül: 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Yaşar Kemal'in Türkiye edebiyatını en yüksek noktalara taşırken bir aydın olarak özgür ve bağımsız duruşuyla, insani değerlerin yüceliğinden taviz vermeksizin ve toplumsal sorumluluk bilinci içerisinde hep barıştan yana olduğunu ve barışın dilini kullandığını belirtti.

Gül, Yaşar Kemal'in vefatı nedeniyle yaptığı açıklamada, başta Kemal'in eşi Ayşe Semiha Baban olmak üzere herkese başsağlığı dilerken, "Hastalığı boyunca düzenli olarak Ayşe Hanım'ı arayarak durumunu takip etmiş, umutla iyileşmesini beklemiştim. Maalesef olmadı" ifadelerini kullandı.

Abdullah Gül, Kemal'in vefat haberini alır almaz Baban'a ulaşarak, başsağlığı ve sabır dileklerini ilettiğini belirtti.

Yaşar Kemal'in Homeros'tan Dede Korkut'a, Kürt destanlarından Yunus Emre ve Karacaoğlan'a, Evliya Çelebi'den Sait Faik'e uzanan edebi zenginliği günümüz süzgecinden geçirerek evrensel ve anıtsal eserlere dönüştürdüğünü vurgulayan Gül, şunları kaydetti:

"Edebiyatımızı en yüksek noktalara taşırken bir aydın olarak özgür ve bağımsız duruşuyla, insani değerlerin yüceliğinden taviz vermeksizin ve toplumsal sorumluluk bilinci içerisinde hep barıştan yana oldu, barışın dilini kullandı. 2008'de Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülü'nü kendisine tevdi ettiğim törende yaptığı konuşmada, '? Bugün de sonsuz düşler kuruyorum. Düş gücünü yitiren insanın hiçbir umudu kalmaz? Ben onun için yazıyorum, sevgi için, dostluk için, savaşa düşmanlık için yazıyorum. İyi şeyler için yazıyorum yoksa gerisi ne olacak yani. Her şey ölümlüdür? İnsanın içindeki vicdan ölümlü değildir, içindeki sevgi ölümlü değildir' demişti. Yarattığı eserlerin hepimizin düşleri ve umutları olmaya devam edeceği ve içimizdeki sevgiyi ve vicdanı ayakta tutacağı inancıyla kendisine Allah'tan rahmet diliyorum. Mekanı cennet olsun."

Haberin Devamı

Sadık Yalsızuçanlar:Evrensel bir yazardı. Dünya dillerinde de okunan bir yazardı. Politik sorunların daha insancıl olarak işlenmesini sağladı. Yazar karizmasıyla, kalbiyle, konuşmasıyla, şefkatiyle, adil duruşuyla Kürt sorunu gibi gerilimli bir sorunun çözümünde ciddi destekleri oldu. Eserleriyle yaşayacaktır.

Radikal yazarı Cem Erciyes: Türkiye çok sevdiği bir yazarı kaybetti, çok büyük bir kayıp...

Meclis Başkanı Cemil Çiçek: Tüm millete ve ailesine başsağlığı diliyorum

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti: Değerli büyüğümüz Yaşar Kemal’i kaybettik. Üzüntümüz sonsuz. Edebiyata ve gazetecilik mesleğine uzun yıllar hizmet veren Yaşar Kemal’i sevgi ve saygıyla anıyoruz. Yeri doldurulamayacak olan değerli üyemiz Yaşar Kemal’in ailesine, sevenlerine ve basın topluluğumuza başsağlığı diliyoruz

Ö.Faruk Loğoğlu
Yaşar Kemal de göçtü. Allah rahmet eylesin hemşehrimi. Nobel ötesi bir yazar - ona Nobel yetmezdi!

Haberin Devamı

Uğur Bayraktutan
Büyük usta Yaşar Kemal'i kaybettik. Türk Edebiyatı'nın başı sağolsun. Hoşçakal İnce Memed, hoşçakal dev çınar.

Mustafa Sarıgül
Yaşar Kemal bin yıllık Anadolu'nun ruhuydu. Anadolu'nun duaları şimdi seninle. Güle güle usta.

Sırrı Süreyya Önder
Büyük Usta Yaşar Kemal'i kaybettik. Ruhun şad Olsun. Hep mazlum halkın yanındaydın. #YaşarKemal

Hüseyin Aygün
Yaşar Kemal öldü... Adı ve eserleri hep yaşayacak..

Mustafa Balbay
Yaşar Kemal kalktı göç eyledi... Torosların başı sağolsun.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!