GeriSeyahat Yaşamınıza renk katacak 100 rota 100 macera
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
Yaşamınıza renk katacak 100 rota 100 macera

Yaşamınıza renk katacak 100 rota 100 macera

Aylık popüler bilim ve kültür dergisi Focus, eylül sayısında çok özel bir gezi rehberi eki verdi. ‘Yaşam Boyu Görmeniz Gereken 100 Yer’ rehberinde bütün yeryüzünde ve hatta gökyüzünde yaşanabilecek 100 önemli deneyim tanıtılıyor.

Aralarında yerçekimsiz ortamda uçuş, Güney Kutbu’na yolculuk gibi ancak bir servet harcayarak yapılabilecekler de var; sadece biraz harçlık ve bir sırt çantasına bakanlar da. Bir çırpıda okunacak 34

sayfalık özel ek, ayrıca gezginlerin deneyimleri eşliğinde hazırlandı. 100 önemli deneyimden 9’unu Türkiye’ye ayırmışlar. Gerisi Kilimanjaro’ya tırmanıştan Cape Town’da kafesli köpekbalığı dalışına; Büyük Kanyon’da raftingden İskoçya’da viski turuna kadar dünyanın her bölgesinden seçilmiş. Ayrıca etkinlikler ile ilgili bilgi alabileceğiniz adresler iliştirilmiş. İşte bu rehberden Türkiye’ye ayrılmış etkinlikler ve yabancı ülkelerde ilk 10 öneri...

FETHİYE’DE YAMAÇ PARAŞÜTÜ

İnsanlara kanat dağıtma fabrikası

Yamaç paraşütü, Türkiye’de 90’lı yıllarda üniversitelerin havacılık kulüpleri öncülüğünde başladı ve çok hızlı gelişti. Bu gelişmede en büyük faktör Ölüdeniz’deki Babadağ (1900 metre) uçuş bölgesinin varlığıydı. Farklı rüzgar koşullarına göre her yöne doğru kalkış pisti bulunan dağdaki yeşille mavinin beraberliği bölgeyi dünya çapında bir yamaç paraşütü merkezi haline getirdi. İkarus Sportif Havacılık’ın kurucu pilotlarından Ali Es, burada yaptıkları işi ‘Kanat fabrikasında işçiyiz’ diye tanımlıyor. www.ikarus.com.tr

LİKYA YOLU’NDA YÜRÜYÜŞ

Biraz yavaşlamaya ne dersiniz?

Kate Clow adlı yürüyüşçünün kendi başına yaptığı gezi parçalarını birleştirerek oluşturduğu kitabı Likya Yolu (Lycian Way), tam 7 bin adet sattı. Bu kitabın basılmasından sonra toplamı 509 kilometre olan Likya Parkuru’nu tam 12 bin kişi geçti. Antik Likya uygarlığının izlerini süren bu güzergah üzerinde meşhur Kelebekler Vadisi gibi yerler de bulunuyor. Detay için www.trekkinginturkey.com

ÜRGÜP - GÖREME’DE BALON

Varolmanın dayanılmaz hafifliği

Türkiye’de bir sıcak hava balonuyla gökyüzüne yükselmenin tek adresi Ürgüp-Göreme (Kapadokya). İsveçli ve İngiliz iki pilot tarafından 1991’de başlatılan bir saatlik keşifler katılanlara inanılmaz dakikalar yaşatıyor. Balon uçuşları için en uygun zaman gündoğumu saatleri. Bu doğa harikası bölge, at sırtında (www.akhal-tekehorsecenter.com) ya da yürüyüş turları ile de (www.middleearthtravel.com) görülebiliyor.

ÇORUH’TA RAFTİNG

Kement vurulan nehir

Mescit Dağları’ndan (3225 metre) doğup 430 kilometre katettikten sonra Gürcistan’da Karadeniz’e dökülen Çoruh sadece Türkiye’nin değil, aynı zamanda dünyanın da en azılı nehirlerinden. Vadinin İspir ve Yusufeli arasında kalan bölgesinde yapılan turlar, bir hafta sürüyor ve nehir kıyısındaki kamp noktalarında konaklanıyor. Detaylı bilgi için www.alternatifraft.com ile www.ecoraft.com.

KAÇKARLAR’DA TIRMANIŞ

Bulutların üstünde horon tepin

Karadeniz’in en yüksek tepesi olan Kaçkar (3972 metre), Toroslar’daki Aladağlar ile birlikte Türkiye’nin iki önemli dağcılık merkezinden biri. Son yıllarda Kaçkaraşırı (Trans-Kaçkar) adı altında düzenlenen dağ geçişleri, son derece popüler oldu. Yürüyüşler genellikle Artvin’in Yusufeli ilçesinden başlıyor, bulutların üstündeki yaylalarda geçirilen bir haftalık kampın ardından Rize’nin Ayder Yaylası’nda son buluyor. Gezisini ağustos ayının ikinci yarısına ayarlayanlar Çamlıhemşin’deki Vartavar Şenlikleri’ne de denk geliyor. Focus’un rehberi, Kaçkar keşfi için bölgenin en sıradışı rehberlerinden Mehmet Demirci (www.turkutour.com) ile iki acente önermiş: (www.bukla.com, www.deepnature.com)

KAŞ’TA MULTİ-AKTİVİTE

Yamaçtan derinlere

Fethiye gibi sunduğu doğa sporlarının çeşitliliği ile dikkat çeken Kaş’ta, deniz kayağı, tüplü dalış, kanyoning, yamaç paraşütü ve trekking yapmak mümkün.

KÖPRÜLÜ KANYON’DA CİP

Kemer’den sonra denize mi, göle mi?

Genellikle Kemer’den hareket edip Torosları keşfeden cip safarileriyle, dilerseniz Isparta’ya Göller Bölgesi’ne, dilerseniz de Fethiye tarafına uzanabilirsiniz.

ALAÇATI’DA KAYTSÖRF

Dalgalarda taş gibi sekin

Bir uçurtmaya tutunarak sörf tahtası ile dalgaların üzerinde havalanabileceğiniz son zamanların en eğlenceli deniz oyuncağı kaytsörf (kite surf) aynı zamanda en genç sporlardan da biri. Bu yeni spor türüyle İstanbul Kilyos ve Çeşme Alaçatı’da tanışabilirsiniz.
AĞRI SEFERİ

Zirve kondisyon ister

Türkiye’nin en yüksek dağı olan Ağrı (5165 metre) uzun yıllar tırmanışa kapalı kaldıktan sonra, yeniden dağcıların ajandasında yerini aldı. Zirve yapmak için özel izin başvurusunda bulunmak şart. Kondisyon gerektiren tırmanışlar, rehberli turlarla rahatlıkla gerçekleştirilebiliyor.

DÜNYADAN 10 ÖNERİ

Fransa’nın taşra bölgesi Provence’da bisiklet.

İsviçre’nin Interlaken bölgesinde yürüyüş.

İskoçya’da viski turu.

Fransa’nın Korsika Adası’nda yürüyüş.

İngiltere’de batık dalışı.

Fransa’dan İspanya’ya uzanan Saint James Yolu’nda (Hac yolu) yürüyüş.

Norveç fiyortlarında motosiklet.

İzlanda’nın volkanik coğrafyasında 4x4 sürüşü.

İsveç’in Laponya bölgesindeki buzullarda gezinti.

Paris-Dakar rallisinde sürüş.
False