Bugün Dünya Sigarayı Bırakma Günü

Güncelleme Tarihi:

Bugün Dünya Sigarayı Bırakma Günü
Oluşturulma Tarihi: Şubat 09, 2007 11:14

Sigarayla Savaşanlar Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Ubeyd Korbey, “Sadece, 'Sigara sağlığa zararlıdır' demek yanıltıcı bir bilgidir. Çünkü sigara öldürür” dedi.

9 Şubat Sigarayı Bırakma Günü nedeniyle The Marmara Oteli'nde düzenlenen basın toplantısında konuşan Korbey, Türkiye'de 2006 yılında sigaranın yol açtığı hastalıklar nedeniyle 114 bin kişinin öldüğünü bildirdi.

Korbey, bu rakamın her yıl ortalama 2 bin kişi civarında arttığını ileri sürerek, böyle devam etmesi durumunda 20 yıl sonra yılda ortalama 250 bin kişinin sigara yüzünden hayatını kaybedeceğini savundu.

Ubeyd Korbey, dünyada sigaraya bağlı nedenlerden dolayı her yıl ortalama 5 milyon insanın öldüğünü, bunun 6 saniyede bir kişinin hayatını kaybetmesi anlamına geldiğini söyledi. İnsanların beyninin yıkandığını öne süren Korbey, şunları kaydetti:

“İnsanların kafasında 'Sigara bırakılamaz' diye bir efsane yaratılmıştır. Sigarayı bırakmak hiç de zor değildir. Sadece yolunu yöntemini bilmeden bırakmaya çalışanlar zorlanır. 'Ben sigarayı bırakmak istiyorum' diyen herkese sigarayı bıraktıracak yol ve yöntemleri öğretmeye ve onlara her türlü desteği vermeye hazırız.”

Korbey, vakıf olarak asıl hedeflerinin, “çocuk ve gençlerin sigaraya başlamamalarını sağlamak” olduğunu dile getirerek, sigara üreticilerinin asıl hedeflerinin de bu grup olduğunu iddia etti.

Eski milli futbolcu Tanju Çolak da, hayatı boyunca hiç sigara içmediğini, çevresinde sigara içen ve ikram edenler olmasına rağmen içmeye teşebbüs bile etmediğini anlattı. Çolak, “Hayatım boyunca sigara kullanmayarak çok doğru yaptığımı şimdi daha iyi anlıyorum. Sigara içen herkesi, ister futbolcu olsun, ister başka bir kişi uyarmaya çalışıyorum” dedi.

Prof. Dr. Orhan Kural da, Türkiye kadar çok sigara içilen ülkenin dünyada çok az olduğunu savunarak, sigarayı çok “aptalca” bir şey olarak nitelendirdi.

Eskiden şehirler arası otobüslerde sigara içildiğini anımsatan Kural, bir gün sigara içenlere karşı çıktığı için otobüsten atıldığını ve bilet parasının kendisine verildiğini anlattı.

PROF. DR. SÖNMEZ

Memorial Hastanesi Kalp Cerrahisi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Bingür Sönmez de, iyi bir evi, iyi bir arabası ve iyi bir yaşamı olduğunu belirterek, bütün bunlara sigara içenler sayesinde sahip olduğunu söyledi.

Sigara içmenin bir davranış bozukluğu olduğunu savunan Sönmez, bunun tedavi gerektirdiğini vurguladı.
Sönmez, eskiden tüm Türk filmlerinde, yabancı dizilerde, hatta çizgi film ve dergilerde sigara içenlerin görüntülerinin bulunduğunu anımsatarak, artık bu tür görüntülere sinema filmleri ve televizyonlarda rastlanılmadığını ifade etti.
Prof. Dr. Sönmez, Atatürk'ün elinde sigara olan bir fotoğrafı bulunduğunu hatırlatarak, “Atatürkçü Düşünce Derneklerinin yaptığı en büyük devrimdir. Elinden sigarayı aldılar. Bugün o resimde sigara yok” diye konuştu.
Sönmez daha sonra yaptığı kısa bir illüzyon gösterisi sundu.

Konuşmaların ardından MT adlı firma tarafından ABD'den ithal edilen sigara bıraktırma bandı (Smokepatch) sayesinde sigarayı bırakan 10 kişiye plaket verildi.

TANJU ÇOLAK'TAN SİGARAYA GOL

Basın toplantısından sonra Tanju Çolak, Taksim Meydanı'nda kurulan ve sigara paketi kostümü giyen kaleciye penaltı atışları yaptı.

Kaleci, Tanju Çolak'ın “Seni yeneceğim” şeklinde bağırarak attığı penaltı atışlarını kurtaramadı. Penaltı atışlarından sonra Sigarayla Savaşanlar Vakfı üyeleri tarafından vatandaşlara sigara bıraktırma bandı (smokepatch) dağıtıldı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!