İsminiz ne sorusu onları mahkemeye taşıdı

Güncelleme Tarihi:

İsminiz ne sorusu onları mahkemeye taşıdı
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 22, 2012 10:55

Nüfus kâğıtlarında isimleri Kamerya, Ümmügül, Muradiye, İmdat, Moduk, Top, Tosik’ti.

Haberin Devamı

Ancak yargıya başvurarak isimlerini ya da soyadlarını değiştirdiler. Yeni isimlerini seçerken ise izlenme rekorları kıran diziler etkili oldu...


İŞTE DEĞİŞTİRİLEN İSİMLERDEN ÖRNEKLER

 

Son dönemde mahkeme kararlarına göre gazetelere yansıyan isim ve soyisim değişiklikleri şöyle;

ESKİ – YENİ
Arife - Yazgülü
Dursun - Mert
Muradiye - Yağmur
Kamerya - Kader
Abdurrahman - Asım Fatı - Gül Fatma
Yaşar - Aslı
Asiye - Asya
Şirvan - Berin
Keziban - Esra
Zöhre - Eda Su
Melahat - Merve
İmdat - Suat
Fatma - Hilal
Ümmügül - Gül
Fethullah - Selim
Hanım - Beren
Memlüke - Melek

SOYİSİMLER
Dana - Ertürk
Karabulak - Öztoprak
Tanko - Kardeş
Moduk - Kuzey
Güdüğün - Çınar
Yosma - Yıldız
Kazık - Uğurlu
Satılmış - Türkyılmaz
Top - Alşahin
Sevad - Esad
Tosik - Uysal

Hepimizin bir adı var ve tercihi biz yapamıyoruz. Aileler, çocuklarına ya doğdukları dönemin moda ismini ya da aileden yadigar isimleri koymayı tercih ediyorlar.
Bundan rahatsızlık duyanlar ise soluğu mahkemede alıyor. Milliyet'in haberine göre ad veya soyadından sıkılan ya da utanan kişilerin başında kadınlar geliyor. Soyadlarını değiştirenler ise çoğunlukla erkekler. Kadınlar Beren, Yağmur gibi isimleri seçerken, soyadında ise durum biraz farklı. Türk insanı, “Top”, “Tosik” gibi toplumda farklı yönlere çekilebilecek soyisimleri için yargıya başvuruyor. İsim değiştirenlerin tercihleri ise daha çok dizi oyuncularının isimleri.

Haberin Devamı


Aslında  Medeni Kanunun 27. maddesi adın değiştirilmesine sadece haklı sebeplerin olması ve bu sebeplerden dolayı hakimde ad değiştirmenin zorunluluğu ile ilgili bir kanaat oluşması durumunda izin veriyor. Ancak,haklı sebepler konusunda net bir ifade içermiyor. Bu yüzden ad ve soyad değişikliği için dava açarken haklı sebep olarak Nüfus Kanunu’nun 21. Maddesi ve Soyadı Kanunu’nun 3. Maddeleri dikkate alınıyor. Orada da şöyle deniliyor;


“Milli kültüre, örf ve adetlere uygun olmayan, gülünç ve çirkin anlamları olan, kişisel ilişkilerde veya meslek ve sanatın icrasında yanlış anlamalar doğurabilecek husususlar haklı sebep sayılacaktır.” Bunların dışında haklı sebep ise, kişinin gerek sosyal, gerekse iş çevresinde kimlikte yazan isimden başkaca bir isimle tanınması, kimlikte yazan ismini sadece resmi işlemlerinde mecburiyet dolayısı ile kullanması olarak biliniyor.

 

Haberin Devamı

SADECE BİR KEZ AÇILIYOR


İsim değiştirme davalarının mahkemenin yoğunluğuna göre 2 - 4 ay arasında değiştiğini belirten avukat Vural Ergül, bu süreç hakkında şu bilgileri verdi:
“Medeni Kanun ve Nüfus Kanunu gereğince ad ve soyadın değiştirilmesini talep hakkı ad ve soyadın sahibine aittir. Kişi bu başvuruyu bizzat kendisi yapabileceği gibi avukatıyla da yapabilir. Ad ve soyad değiştirme davaları sadece 1 kez açılabilir. Adını veya soyadını değiştirmek isteyen kişi, ikametgah Asliye Hukuk mahkemesine bir dilekçe ile başvuru yapar. Dava görülürken; nüfus Müdürü veya nüfus memuru hazır bulunur. Değişiklik yerel gazetede ilan edilir ve nüfus müdürlüğüne bildirilir. Ad veya soyad değişimi nedeniyle zarar gören kişiler var ise, bu değişikliğin öğrenilmesinden itibaren bir yıl içerisinde kararın kaldırılmasını talep edebilir. Dava için 2 adet tanık gereklidir.Tanıklardan birinin (aile dışından) iş arkadaşı veya sosyal yaşantısından arkadaşı olması faydalıdır.”

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!