Yaş meyve ve sebzede hava kargo ile ihracat hedefi

Güncelleme Tarihi:

Yaş meyve ve sebzede hava kargo ile ihracat hedefi
Oluşturulma Tarihi: Nisan 12, 2018 12:12

Yaş meyve ve sebzede hava kargo ile ihracat hedefi

Haberin Devamı

EGE Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Rıza Seyyar, ihracatı arttırmak için kargo maliyetlerini uygun hale getirmek istediklerini belirterek, her gün dünyanın en az 30 metropolüne kargo uçağı kaldırmayı hedeflediklerini söyledi.

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Yönetim Kurulu Üyesi ve Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Rıza Seyyar, Birliğin yaklaşan genel kurul toplantısı öncesinde 4 yıllık görev süresinde yürüttüğü projeler hakkında bilgi verdi. Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ahmet Göksel, Yönetim Kurulu üyeleri Ömer Babacan ve Çelik Yusuf Özbaş'ın da eşlik ettiği toplantıda göreve gelmeleri halinde yeni dönemdeki hedefleri hakkında da bilgi veren Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı ve TİM Yönetim Kurulu Üyesi Rıza Seyyar, sektörün beklentileri doğrultusunda çalışmalarda bulunduklarını ifade etti. Her platformda tarım ürünlerine olan desteklerin sektör için yetersiz olduğunu defalarca dile getirdiğini kaydeden Seyyar, 10’un üzerinde somut proje ile üyelere hizmet verdiklerini açıkladı. Kasım 2015'de Rusya krizinin patlak vermesi ve 1 Ocak 2016’da Rusya’nın taze meyve sebze ürünlerine ambargo kararı almasından sonra yaş meyve sebze sektöründe tek bir pazara bağımlı olmanın zararını tecrübe ettiklerini ifade eden Seyyar şöyle konuştu:

"Japonya, Malezya, Çin, Güney Kore gibi pazarlarda bizim kirazımızın, taze incirimizin ne kadar değerli olduğunu gördük ve bu ürünlerin Uzak Doğu ve Güney Doğu Asya Pazarlarına hava kargo ile daha düşük maliyetle ve daha hızlı bir şekilde ihracatının başlaması için Türk Hava yolları ile masaya oturduk ve 2017 yılında bir anlaşma imzalayarak bazı destinasyonlara çok uygun maliyetli parkurlar oluşturarak üyelerimize sirküle ettik. Bu çalışmalar ile birlikte, 2016 yılında 3.500 ton olan hava kargo ile yaş meyve sebze ihracatımız 2017 yılının sonunda yüzde 77’lik artışla 6 bin 200 tona yükselmiş, dolar bazında da yüzde 18’lik bir artış kaydedilmiştir. 2018 yılında da hava kargo ile yapılacak ihracatımızın 10 bin tonu geçeceğini tahmin etmekteyiz. Yine Rusya Federasyonu’na ambargonun kaldırılmasından sonra domates, nar gibi ürünlerde uygulanan firma sınırlamasına her platformda şiddetle karşı çıktık. Firma sınırlaması uygulaması yerine firmaların yeterlilik standartlarının belirlenerek bu standardı sağlayan tüm ihracatçı firmalarımızın eşit şartlarda serbest ticarete uygun ihracat yapabilmesine olanak sağlanması konusundaki görüşlerimizi Ekonomi Bakanımız ve Başbakanımıza bizzat kendim ilettim."

ÇİN'E KİRAZ İHRACATI

Taze Kiraz ve Üzüm Ürünlerinde Rekabet Gücünün Arttırılması URGE Projesi'ni başlattıklarını anlatan Rıza Seyyar, taze meyve sebze ürünlerinde yeni pazarları tespit ederek ihracatçılara yeni kapılar açmak ve Uzak Doğu’da bilinirliği artırmak istediklerini belirtti. Türkiye'deki üretim hacmine yaklaşması mümkün dahi olmayan Şili’nin kiraz ve üzüm ihracatında dünyanın bir numarası olmasının sektör için ders alınacak bir örnek olduğunu söyleyen Seyyar, "Hava kargonun ne kadar önemli olduğunu yerinde gördük. Şili kiraz ihracatının yüzde 90’ından fazlasını Çin’e hava kargo ile gerçekleştiriyor ve ihraç ettiği kirazın birim fiyatı bizim ihraç fiyatımızın 6-7 katı düzeylerinde olduğunu gördük. Daha sonra yine URGE kapsamında 2017 yılında Malezya ve Vietnam’a ticaret heyeti ve ikili iş görüşmeleri amaçlı ziyaretler gerçekleştirdik. Projenin ilk somut çıktısı bu heyetle elde edildi ve bir firmamız Malezya’ya ihracat yapmaya başladı. Uzakdoğu ülkelerine ihracatta hava kargo maliyetlerinin dışında elimizi kolumuzu bağlayan bir konu daha vardı. Maalesef Uzakdoğu’da birçok ülke, ülkemizde Akdeniz meyve sineğinin varlığından dolayı pek çok taze meyvemize tereddütle yaklaşıyor ve ihracat izinlerinin çıkması ancak iki ülkenin Tarım Bakanlıkları arasında yapılan karantina anlaşmaları ile gerçekleşebiliyor. Bu amaçla, Tarım Bakanlığımızdan randevular aldık, sorunumuzu anlattık. Yoğun görüşmeler ve karşılıklı ziyaretler sonucunda 9 üretici ve 6 paketleme tesisine Çin’e kiraz ihracatı için izin çıktı" dedi.

HEDEF 30 MERKEZE KARGO UÇAĞI KALDIRMAK

Hava yolu şirketleri ile masaya oturarak kargo maliyetlerini uygun hale getirmeye çalıştıklarını söyleyen Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Rıza Seyyar, önümüzdeki dönemdeki ana hedeflerden birinin İzmir, Adana, Antalya, Samsun, Ankara ve İstanbul'dan her gün dünyanın en az 30 metropolüne kargo uçağı kaldırmak olduğunu dile getirdi. Yaş sebze meyve gibi tarımsal ürünlerin ihraç değerlerini arttırmak istediklerini anlatan Seyyar, konteyner taşımacılığı ile taze sebze meyve ihracatında bu başarıya kısa sürede ulaşmanın mümkün olmadığını hava yolu kullanımının şart olduğunu söyledi. Seyyar, "Türkiyedeki tarım ürünleri birebir desteklenmeli. Ürettiğiniz tarım ürünü sizin yüzde yüz katma değeriniz. 50 milyon ton yaş meyve ve sebze üretiyorsunuz. Ama bir tane konserve yapacak şeftali çeşidiniz yok. bunun planlaması yapılmalı. Raf ömrüne dayanıklı kiraz çeşidimiz çok az. Kırsala bu şekilde yatırım yapılmalı. 3 aylık sezonu 5 aya uzatarak ürünü vazgeçilmez hale getirir mutlak üstünlük sağlamış oluruz. Bunun için tarım politikaları gözden geçirilmeli" diye konuştu.

Nevra UÇKAÇ / İZMİR, (DHA)

FOTOĞRAFLI

 

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!