Yargıtay Erdoğan'a karikatür tazminatını bozdu

Güncelleme Tarihi:

Yargıtay Erdoğana karikatür tazminatını bozdu
Oluşturulma Tarihi: Aralık 11, 2005 15:57

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ı at olarak çizen karikatürist Sefer Selvi’ye mahkeme tarafından verilen 10 milyar liralık tazminat cezası Yargıtay tarafından bozuldu.

Haberin Devamı

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ı at olarak çizen karikatürist Sefer Selvi’ye mahkeme tarafından verilen 10 milyar liralık tazminat cezası Yargıtay tarafından bozuldu.

Karar, meşhur kedi karikatürü davasına örnek olabilecek.

Sefer Selvi’nin Başbakan Erdoğan ile danışmanı ve AKP MKYK üyesi Cüneyd Zapsu’yu atla çizen karikatürü 5 Nisan 2004 tarihinde Evrensel gazetesinde yayımlandı. Karikatürde Erdoğan at olarak, Zapsu da binici olarak resmedildi.

Başbakan Erdoğan tarafından gazete hakkında dava açılarak karikatür nedeniyle tazminat talep edildi. Ankara 20’inci Asliye Hukuk Mahkemesi de Başbakan Erdoğan’ı haklı bularak karikatürle "Erdoğan’ın kişilik haklarına saldırıda bulunulduğu" gerekçesiyle 10 milyar (10 bin YTL) tazminat ödenmesine karar verdi.

Haberin Devamı

YARGITAY DURDURDU

Evrensel gazetesi, karara itiraz ederek, temyiz başvurusunda bulununca yargılama Yargıtay’a geldi. Yargıtay 4’üncü Hukuk Dairesi, kararı bozdu.

Yargıtay’ın bozma kararının bir dönem gündemde büyük tartışmalara neden olan kedi karikatürü davasına da örnek olabileceği belirtildi.

Karikatürist Musa Kart, Cumhuriyet gazetesindeki imam hatip liselerine ilişkin tartışmayı konu edinen karikatüründe Başbakan Erdoğan’ı ip yumağına dolanmış kedi olarak çizmiş, Başbakan Erdoğan’ın açtığı dava sonucu Musa Kart, 5 bin YTL tazminat ödemeye mahkum olmuştu. Erdoğan da, kapağında yer verdiği 8 hayvana benzeten kapağındaki karikatürleri nedeniyle Penguen dergisine 40 bin YTL’lik tazminat davası açmıştı.

Yargıtay’ın verdiği bozma kararının her iki karikatür davasına emsal olabileceği belirtiliyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!