Yanukoviç Turuncu Devrim'in intikamını alıyor

Güncelleme Tarihi:

Yanukoviç Turuncu Devrimin intikamını alıyor
Oluşturulma Tarihi: Şubat 09, 2010 13:08

Turuncu Devrim'de kendisini saf dışı bırakan rakiplerine karşı akıllıca bir strateji uygulayan Yanukoviç, son beş yılda yaşanan tüm hataları düzeltme sözü verdi.

Haberin Devamı

Ukrayna’nın muhalefet lideri Viktor Yanukoviç, Pazar günü yapılan seçimlerden sonra 2004 yılında Turuncu Devrim’de Yulia Timoşenko’nun kendisine yaşattığı aşağılanmanın intikamını almaya hazır görünüyor.

2004 yılındaki hileli seçimler yüzünden Kremlin’in piyonu gözüyle bakılan Yanukoviç’in elde ettiği bu ilk zafer büyük protestoların ardından mahkeme kararıyla iptal edilmişti. Yanukoviç, siyasete geri dönüşünü ellerinde daha iyi bir alternatif kalmadığı için kendisini desteklemek zorunda kalan Doğu Ukraynalı zengin sanayicilere borçlu.

Halkın, Devlet Başkanı Viktor Yuşçenko’yla ilgili memnuniyetsizliği üzerine oynayan Yanukoviç, Yuşçenko’nun bir zamanlar “turuncu” müttefiki olan Timoşenko’yla yaşadığı anlaşmazlıktan çıkar sağladı.

 

Haberin Devamı

Yanukoviç iç politika programını yoksullukla savaşmak gibi basit bir mesaj etrafında oluşturdu. Geçen ay yaptığı bir konuşmada “Milyonlarca Ukraynalının çektiği yoksulluk, Ukrayna’nın gerçek düşmanıdır” dedi.

 

“Turuncu” rakiplerini halkın taleplerini göz ardı etmekle suçlayan Yanukoviç, “İşte lider, işte devlet” sloganıyla pek çok Ukraynalının desteğini kazandı.

 

RUSYA İLE BÜTÜNLEŞME

Güçlü, bağımsız, tarafsız bir Ukrayna istediğini belirten Yanukoviç, tıpkı Timoşenko gibi Rusya ile geliştirilen ilişkileri desteklerken, Yuşçenko’nun NATO üyeliği yönündeki hamlelerine karşı çıktı.

 

Lideri olduğu Bölgeler Partisi, Kremlin’in Birleşik Rusya Partisi’yle müttefik olsa da, Yanukoviç Rusya’ya çok yakın görünmekten kaçınıyor. Yanukoviç, Ukrayna’nın yavaş yavaş Avrupa’yla bütünleşmesi fikrini de savunsa da Kiev’in Moskova’dan bağımsız çizgisine yönelik konularda muğlak bir tavır sergiliyor.

 

Haberin Devamı

Yanukoviç Rusya’nın Karadeniz’deki donanmasının 2017’de Sivastopol’dan çekilmesi için hazırlanan planın Ukrayna’nın ulusal çıkarlarına zarar vermeyeceğini belirtti. Ancak deneyimli siyasetçi bu hareketin Rusya ile var olan stratejik bağları ve dostluk bağlarını zedelemeden yapılacağını da sözlerine ekledi.

 

Rusya’nın yeni Kiev büyükelçisiyle geçtiğimiz Cuma günü görüşen Yanukoviç, devlet başkanı seçilmesi halinde Moskova ile bağların güçlendirilmesi yönelik verdiği sözleri tekrarladı: “Yakın gelecekte hem Ukrayna’nın hem de Rusya’nın çıkarına olacak bir dizi anlaşma imzalayacağımıza inanıyorum.”

 

GENÇLİK HATALARI

1950 yılında Ukrayna’nın Donetsk bölgesinde Rusça konuşan işçi sınıfı bir ailenin çocuğu olarak dünyaya gelen Yanukoviç, saldırı dâhil olmak üzere çeşitli küçük suçlardan hapis yattı. Sabıkası silinen Yanukoviç bu yaşananları “gençlik hatası” olarak nitelendirdi. Yanukoviç, daha önce zor geçmişinin, politik kariyerinde yardımcı olduğunu söylemişti.

 

Haberin Devamı

Yanukoviç, önemli bir çelik ve kömür üretimi bölgesi olan Donetsk’e vali olduktan çok kısa bir süre sonra 2002 yılında Devlet Başkanı Leonid Kuçma döneminde Başbakanlığa yükseldi.

 

Verdiği demeçlerde şaşaalı tarzıyla dikkat çeken Yanukoviç, özellikle Ukraynaca konuşurken zorlanıyor. Bu da özellikle ülkenin Ukraynaca konuşulan batı kesimlerindeki seçmenin gözümde olumsuz bir tablo çiziyor. 

 

Yanukoviç’in bir diğer zaafı, Timoşenko tarafından alay konusu olan düzensiz eğitimi. Geçtiğimiz Ocak ayında bir grup yabancı medya mensubuna röportaj veren Yanukoviç, Güney Osetya hakkında konuşurken eski Yugoslavya’nın iki bölgesi, Karadağ ve Kosovo’yu birbiriyle karıştırmıştı.

 

Haberin Devamı

Yanukoviç, son beş yılın hataları olarak tanımladığı Rusya’yla enerji kaynakları üzerinde tekrarlanan ağız dalaşlarını ve derin ekonomik krizi düzeltme sözü vermişti.

 

2004’te, Turuncu Devrim’in kötü adamı ilan edilen Yanukoviç’in geri dönüşü, “turuncu” partilerin koalisyon kurmada başarısız olmaları üzerine, 2006 yılında Yuşçenko tarafından isteksizce başbakan ilan edildiğinde başlamıştı.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!