Yalova’nın genç çiftçileri milli tarım ruhuyla buluşuyor

Güncelleme Tarihi:

Yalova’nın genç çiftçileri milli tarım ruhuyla buluşuyor
Oluşturulma Tarihi: Mart 07, 2017 13:38

Yalova’nın genç çiftçileri milli tarım ruhuyla buluşuyor

Haberin Devamı

Süheyla GÖZDERELİLER/YALOVA, (DHA)- YALOVA’da Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın destekleriyle hayata geçirilen “Genç Çiftçi Projelerinin Desteklenmesi Programı” kapsamında destek almaya hak kazanan 119 çiftçiye sertifikaları törenle verildi. Yalova’da hibe almaya hak kazanan çiftçilerin yüzde 71’ini kadınlar oluşturuyor.

İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından koordine edilen “Yalova’da Tarım Gençleşiyor” isimli program Raif Dinçkök Kültür Merkezi’nde gerçekleştirildi.

Düzenlenen programa Yalova Valisi Tuğba Yılmaz, AK Parti Yalova Milletvekili Fikri Demirel, Çiftlikköy Kaymakamı Cengiz Karabulut, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Selim Karahan, İl Genel Meclisi Başkanı Yaşar Demirel ile kamu kurum ve kuruluşu temsilcileri ile çiftçiler katıldı.

119 çiftçinin projesi kabul gördü

Programın açılış konuşmasını İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Suat Parıldar yaptı. Program kapsamında Yalova’dan 330 başvuru aldıklarını söyleyen Müdür Parıldar, ilk etapta 119 genç çiftçinin projesinin kabul gördüğünü belirtti. Parıldar, “Kırsal Kalkınma Programı kapsamında genç çiftçilerin desteklenmesi projesiyle; tarımda sürdürülebilirliğin sağlanması, genç çiftçilerin girişimciliğinin desteklenmesi, gelir düzeyinin yükseltilmesi, alternatif gelir kaynaklarının oluşturulması ve kırsalda genç nüfusun istihdamına katkı sağlayacak tarımsal üretime yönelik projelerin desteklenmesi amaçlanmaktadır. Projemiz 2016 yılında başlamış ve 3 yıl boyunca sürecek olup, ülkemiz genelinde 45 binin üzerinde genç çiftçi için yaklaşık 1 milyar 400 milyon lira kaynak kullanılacaktır. Proje kapsamında kırsal alanda yaşayan genç çiftçilerin projelerine 30 bin liraya kadar hibe desteği sağlanmaktadır. Hibe programına başvuran genç çiftçilerimizden, herhangi bir işte çalışmayan, vergi mükellefi olmayan ve bakanlığın diğer programlarından faydalanmayan kişilerin başvuruları değerlendirmeye alınmıştır. Ülke genelinde 397 bin, Yalova’da ise 330 genç çiftçi başvuruları olmuştur. Ülke genelinde 14 bin 970 genç çiftçimiz, Yalova’da ise 119 çiftçimiz hibe almaya hak kazanmıştır. Yalova’da her 3 kişiden 1’i projeden faydalanmıştır. Bunların da yüzde 71’ini kadın çiftçilerimiz oluşturmaktadır” dedi.

Milletvekili Fikri Demirel de programda bir konuşma yaparak, “Bunlar güçlü devlet olmanın getirdiği imkânlardır. Eğer devletiniz güçlü değilse esnafınızın, sanayicinizin, çiftçinizin güçlü olması mümkün değildir. Bugün geldiğimiz noktada şükürler olsun ki 2017 bütçesi 645 milyar lira oldu. Ülkemizin zenginliğinin sizlere sağladığı bir imkândır bu. Bu desteklerimiz artarak devam edecektir. Türkiye kalkınırken Yalova’nın geride kalmasını istemiyoruz. Bizler hükümet olarak çiftçimize bir sürü imkânlar sunuyoruz. Sunmaya da devam edeceğiz” diye konuştu.

"KADIN ELİNİN DEĞDİĞİ HER ŞEY GÜZELLEŞİR"

Yalova Valisi Tuğba Yılmaz da bir konuşma yaparak projeden destek almaya hak kazananları tebrik etti. Yılmaz, “Böyle bir projeye gönüllü olarak başvurup, destek almaya hak kazandığınız için kutluyorum. Yalova ilimiz coğrafik açıdan Türkiye’nin en küçük vilayeti olsa da gönlü büyük bir il. İlimiz her geçen gün büyümeye aday, büyüme konusunda hızla koşan bir il. İstanbul, Kocaeli, Bursa gibi önemli şehirlerimizle bağlantısı olan, Türkiye’mizin gözbebeği Osmangazi Köprümüzün bir ayağının Yalova’da olması münasebetiyle cazibe merkezi haline dönüşen bir il. Yaklaşık 600 milyon dolara yakın ihracatımız var. Tarımda da özellikle katma değeri yüksek ürünlerin üretilmesiyle bazı hususlarda Türkiye’de öncü bir il. Kivi üretiminde Türkiye’de birinci sıradayız. Çiçek üretiminde Türkiye’de üçüncü sıradayız. Çilek ve diğer alternatif ürünlerle birlikte her geçen gün tarımsal ürünlerle ivme kazanıyoruz. Şimdi siz değerli genç çiftçilerimizle birlikte bu ivme daha da büyüyecek, gelişecek. Aynı zamanda sizler kırsalda kendi yaşıtlarınıza rol model olacaksınız. Ürettiğiniz ürünlerle birlikte hanenize büyük bir gelir sağladığınız gibi ilimize de ayrı bir katma değer katacaksınız. O yüzden hepinizi kutluyorum. Ve bu projede ağırlıklı, yüzde yetmişin üzerinde kadın çiftçimiz de başvurmuş. Ben onları da hemcinsim olarak kutluyorum. Kadının elinin değdiği her şey güzelleşir, kadınlar her alanda başarılı olurlar. Başta Sayın Cumhurbaşkanımıza çiftçilerimize vermiş olduğu destekten dolayı şükranlarımı sunuyorum. Hükümetimize, Tarım Bakanlığımıza şükranlarımı sunuyorum. Hepinizi canı gönülden kutluyor, programda emeği geçen arkadaşları da tebrik ediyorum” dedi.

Yapılan konuşmaların ardından destek almaya hak kazanan çiftçilere sertifikaları takdim edildi.

FOTOĞRAFLI

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!