Yalçnbayır: Mudanya barışa açılan kapı oldu

Güncelleme Tarihi:

Yalçnbayır: Mudanya barışa açılan kapı oldu
Oluşturulma Tarihi: Ekim 11, 2017 16:23

Yalçnbayır: Mudanya barışa açılan kapı oldu

Haberin Devamı

MUDANYA (Bursa), (DHA)- MUDANYA Mütarekesi’nin 95’inci yıldönümü kutlamaları kapsamında düzenlenen “İnönü’den Günümüze Dış Politika” konulu söyleşide Atatürk ve İnönü’nün gösterdiği başarılar anlatıldı.

Mudanya Mütarekesi’nin 95’inci yıldönümü kutlamaları kapsamında düzenlenen “İnönü’den günümüze dış politika” konulu söyleşi Uğur Mumcu Kültür Merkezi’nde gerçekleşti. Başbakan eski Yardımcısı Ertuğrul Yalçınbayır, yaptığı konuşmada, Mudanya’da gösterdiği başarının İsmet İnönü’yü Lozan Konferansı’na götürdüğünün altını çizdi ve barışa ilk adımın Mudanya Mütarekesi ile atıldığına vurgu yaptı. Mudanya Mütarekesi’nden sonra Bursa halkının isteği üzerine Mustafa Kemal ve İsmet İnönü’nün 17-30 Ekim 1922 tarihileri arasında Bursa’ya geldiğini anlatan Yalçınbayır, “İnönü’nün Lozan’da temsilci olması Mudanya’da kararlaştırıldı. Mudanya kazanılan zaferlerden sonra barışa açılan kapı olmuştur. Bu yaşanan olayların hiç birisi tesadüf değildir” ifadelerini kullandı.  Mütareke Antlaşması için Mudanya’nın seçilme sürecini anlatan 22. Dönem Bursa Milletvekili Prof. Dr. Mustafa Özyurt da “Mudanya bizleri Avrupa ve Anadolu’dan atmak isteyen zihniyete dur dediğimiz yerdir” dedi.

Mudanya Mütarekesi’ni silahsız ve mermisiz kazanılan Lozan zaferinin kıvılcımı olarak nitelendiren 17. Dönem Amasya Milletvekili Arsan Savaş Arpacıoğlu ise, anlaşmalarda İngiliz delegelerinin korku içerisinde olduğunu ve bir Çanakkale Savaşı daha yaşamak istemediklerini belirtti. 95 yıl önce Mustafa Kemal Atatürk’ün kararlılığını ve azmini ortaya koyduğunu anlatan Arpacıoğlu, Atatürk her zaman milletin egemenliğini ön planda tuttuğuna vurgu yaptı.

 

FOTOĞRAFLI

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!