Yağmur altında, saygı yürüyüşü

Güncelleme Tarihi:

Yağmur altında, saygı yürüyüşü
Oluşturulma Tarihi: Ekim 08, 2017 15:45

Yağmur altında, saygı yürüyüşü

Haberin Devamı

DENİZLİ'de, 869 yıl önce yapılan ve Türklerin Anadolu'ya yerleşmesinde önemli bir yere sahip olan Kazıkbeli Savaşı, düzenlenen etkinliklerle anıldı. Etkinlikte 100 kişilik bir grup, Honaz Dağı Milli Parkı'nda, yoğun yağmur ve sis altında savaşın yaşandığı noktaya saygı yürüyüşü yaptı.

Denizli Büyükşehir Belediyesi, 1148 yılında gerçekleşen ve Türklerin Anadolu'yu yurt edinmesinde büyük önemi olan Kazıkbeli Zaferi anısına anma etkinlikleri düzenledi.  Honaz Dağı Milli Parkı'nda düzenlenen etkinlikte, Oğuz boylarını tanıtan çadırlar kuruldu, gençler Türk tarihini ve kültürünü yansıtan kostümler giyerek geçmişi canlandırdı. Etkinlik kapsamında yaklaşık 100 kişilik grup, olumsuz hava şartları altında ellerindeki Türk bayrağı ve geçmiş dönemlerde kurulan Türk devletlerinin bayraklarıyla birlikte savaşın yaşandığı alana saygı yürüyüşü yaptı. Tarihi savaşı anmak için Anıt Tepe'ye düzenlenen ve yoğun yağmur yağışı ve sis altında gerçekleşen yürüyüşe katılanlar, giydikleri yağmurluklarla korundu.

"AMAÇ, TÜRKLERİ ANADOLU'DAN KOVMAKTI"

Yürüyüşün tamamlanıp savaşın yaşandığı alana ulaşılmasının ardından tören düzenlendi.  Törende, saygı duruşunun yapılmasının ardından, alandaki bayrak göndere çekilerek,  İstiklal Marşı okundu. Pamukkale Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Turgut Tok, katılımcılara Kazıkbeli Savaşıyla ilgili bilgiler verdi. Prof. Dr. Tok, Kazıkbeli Savaşı'nın Anadolu'nun Türk yurdu olmasında önemli bir yere sahip olduğunu söyledi. Prof. Dr. Tok, Haçlı ordusunun Honaz Dağı'nın çevresinde bozguna uğratıldığını belirterek, "Batı Anadolu 2. Kılıçarslan'la birlikte de tamamen Türklerin eline geçti. Bölgenin Türkler'in eline geçmesindeki en önemli savaşlardan biri Kazıkbeli Savaşı'dır.  Kazıkbeli Savaşı, Fransız ve Alman ordularının toplam 140 bin kişiyle, Denizli'den Antalya'ya geçmek üzere ve oradaki Selçuklu ordularını mağlup edip ticaret yollarının önemli noktalarını, Kudüs'ü ve kutsal yerleri alıp, Müslümanları ve Türkleri Anadolu'dan kovmak üzere yapılan bir savaştı. Burada atalarımızın düzenli orduları yoktu. Buradaki Yörükler, Türkmenler ve beylikler, bu bölgeye Haçlılar'ın girdiklerini gördükleri anda takip etmeye başladı. Honaz Dağı'nın sağ tarafındaki boğaza girdiklerinde pusular kurulmuştu, her şey hazırdı. Fransız ve Almanların dönemin son teknolojisine sahip görkemli ordusunu darmadağın ettiler" dedi.

"TÜRK BAYRAĞI DALGALANMAYA DEVAM EDECEK"

Saygı yürüyüşünün tamamlanmasının ardından, etkinliklerin düzenlendiği alanda konuşan AK Partili Denizli Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Zolan, kentin tarihindeki önemli olayların gelecek nesillere anlatılması için etkinlikler düzenlemeye devam ettiklerini belirtip, "Alman ve Fransız ordularından oluşan Haçlılar'a karşı Kazıkbeli Savaşı'nda mücadeleler verilmiş. Bu topraklarda çok büyük tarihler yazılmış. Bugün Anadolu Türk toprağı ise Miryokefalon ve Kazıkbeli Savaşları'ndaki mücadeleler ve fedakarlıkların büyük önemi var. Bu savaşlarda yer alan ecdadımızı yad ediyor, rahmetle anıyoruz. Bu mücadele bugün de devam ediyor, bundan sonra da devam edecek. İnşallah bu topraklar yine ecdadımızdan bize geldiği gibi bizim olmaya ve bayrağımız dalgalanmaya devam edecek" diye konuştu. Etkinlik kapsamında mehteran takımı tarafından konser verildi. Halk oyunları gösterilerinin yapılmasının ardından etkinlik şiir dinletileriyle sona erdi.

Deniz TOKAT / DENİZLİ, (DHA)

FOTOĞRAF

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!