Anayasa'ya ErdoÄŸan rötuÅŸu komisyondan geçti

Güncelleme Tarihi:

Anayasaya Erdoğan rötuşu komisyondan geçti
Oluşturulma Tarihi: Aralık 10, 2002 11:21

AKP tarafından hazırlanan ve Genel Başkan Recep Tayyip Erdoğan'a Meclis yolunu açacak 3'lü Anayasa Değişikliği Teklifi, Anayasa Komisyonu'nda AKP'lilerin oylarıyla kabul edildi. Anayasa'nın 67, 76 ve 78. maddeleri, milletvekili seçilme yeterliliğini ve ara seçimleri yeniden düzenlemeyi öngörüyor. Teklifin ilk tur görüşmeleri bugün Meclis'te yapılacak.

Haberin Devamı

Anayasa Komisyonu, Anayasa'nın seçme, seçilme ve siyasi faaliyette bulunma haklarına ilişkin 67. Maddesi ile milletvekili seçilme yeterliliğini düzenleyen 76'ıncı ve ara seçimlere ilişkin 78. Maddesine ilişkin değişiklikler ile Anayasa Mahkemesi'nin verdiği iptal kararı doğrultusunda hazırlanan İçtüzük değişikliği ile AB Uyum Paketi'ni ele almak üzere toplandı.

Hükümeti Başbakan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin'in temsil ettiği toplantıda, öncelikle Anayasa değişikliği teklifi görüşüldü. Şahin, teklifin birinci maddesiyle Anayasa'nın seçme, seçilme ve siyasi faaliyette bulunma haklarına ilişkin 67. Maddesi'nin geçen yasama döneminde tüm siyasi partilerin üzerinde uzlaşmaya vardığı mutabakat doğrultusunda düzenlendiğini söyledi. Şahin, 67. Madde'de Anayasa'nın Başlangıç maddesindeki düzenlemeye paralel bir düzenleme yapıldığını ve bireysel hak ve özgürlükler önündeki engellerin kaldırılmasının amaçlandığını ifade etti.

Haberin Devamı

'AFFA UÄžRASALAR BÄ°LE' Ä°BARESÄ° KALDI

Toplantıda söz alan CHP'li Oya Araslı ''Affa uğrasalar bile'' ibaresinin anayasa metninden çıkarılmamasını ve TCK'nın 312. maddesinin 2. fıkrasında sayılan suçların aynen Anayasa'ya monte edilmesini önerdi. Oya Araslı ve söz alan diğer CHP'li milletvekilleri''Affa uğrasalar bile'' ifadesinin Anayasa metninden çıkarılması durumunda yüz kızartıcı suçlardan, yolsuzluk, hırsızlık gibi birtakım suçlardan ceza alanların da milletvekili seçilmesinin gündeme gelebileceğini bunun da sakıncalı olduğunu anlattılar.

AK Parti Adıyaman Milletvekili Hüsrev Kutlu ise TCK'nın 312. maddesinin 2. fıkrasının anayasaya taşınmasının özgürlüklerin kısıtlanması bakımından son derece tehlikeli olduğunu söyledi. Kutlu, muhalefet partisi CHP'yi de özgürlükler bakımından geri bir tavır sergilemekle suçladı.

Bu arada söz alan AK Parti Grup Başkanvekili Salih Kapusuz, dün akşam CHP grup başkanvekilleri ile yaptıkları yaklaşık 5 saatlik toplantıda ''Affa uğrasalar bile'' ibaresinin Anayasa'da aynen kalmasıkonusunda mutabakata vardıklarını ifade etti. Kapusuz, ayrıca Anayasa değişikliği teklifi, içtüzük değişikliği ve uyum paketinin perşembe gününe kadar tamamlanması konusunda görüş birliğine vardıklarını bildirdi.

Haberin Devamı

Daha sonra Oya Araslı ve 4 arkadaşının verdiği 312. maddenin Anayasa metnine monte edilmesine ilişkin önerge AK parti milletvekillerinin oylarıyla reddedildi.

AK Partili milletvekillerinin verdiği ve CHP'lilerin de desteklediği önerge ile ''Affa uğrasalar bile'' ibaresinin Anayasa metninde kalması kabul edildi. Önergenin kabulünden sonra yapılan oylamada da değişiklik teklifinin birinci maddesi yeni şekliyle kabul edildi.

78 VE 67. MADDELER DEĞİŞTİRİLDİ

Anayasa'nın 'Milletvekili seçilme yeterliliği''ni düzenleyen 76'ncı maddesinde değişiklik yapan birinci maddenin kabul edilmesinin ardından ara seçimlere ilişkin 78. Maddeyi değiştiren ikinci madde, seçme, seçilme ve siyasi faaliyette bulunma hakkı ile ilgili 67. maddede değişiklik öngören geçici madde, AK Parti ve CHP'nin verdikleri benzer önergeler doğrultusunda değiştirilerek benimsendi.

Haberin Devamı

CHP Ankara Milletvekili Oya Araslı, 78. maddeye ilişkin görüşlerini açıklarken, seçimlerin ülkede gerginliğe yol açtığını, bu nedenle sık sık ara seçime gidilmesinin doğru olmayacağını söyledi. Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin, muhalefetin iktidarı zorlamak için sık sık seçim istediğini, ancak Araslı'nın konuya bilimsel yaklaştığını ifade ederek, bu görüşe katıldığını bildirdi. CHP ile AK Parti'nin benzer yöndeki değişiklik önergeleri oylanarak kabul edildi.

Değişikliklerle ara seçime TBMM tarafından karar verilebileceğine ilişkin hüküm teklif metninden çıkartıldı. Anayasa'nın 78. maddesindeki ara seçimin her seçim döneminde bir defa yapılacağı ve genel seçimden otuz ay geçmedikçe ara seçime gidilemeyeceğine ilişkin hükümler korunarak, maddeye ''Bir ilin veya seçim çevresinin Türkiye Büyük Millet Meclisinde üyesi kalmaması halinde boşalmayı takip eden doksan günden sonraki ilk pazar günü ara seçim yapılır'' fıkrası eklendi.

Haberin Devamı

SADECE İLK ARA SEÇİMDE GEÇERLİ

Anayasa'nın 67. maddesinde değişiklik yaparak, seçim yasalarındaki değişikliklerin 22. dönem içinde yapılacak tüm ara seçimlerde uygulanabilmesine olanak sağlayan madde de AK Parti ile CHP'nin önergeleri doğrultusunda yeniden düzenlendi.

CHP'li Araslı, bu sürenin geniş olduğunu ve böylelikle Anayasa'nın bağlayıcılık hükmünün zedelendiğini savundu. Araslı, sadece ilk ara seçimlerde bu hükmün geçerli olmasını önerdi. Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Şahin bu görüşe de katıldı. Verilen önergelerin kabul edilmesiyle madde değiştirilerek benimsendi.

Buna göre, seçim yasalarında yapılacak değişiklikler sadece ilk ara seçimler için geçerli olacak, daha sonra yapılacak ara seçimlerde eski hükümler uygulanacak.

Haberin Devamı

Teklifin tümünün oylanması sırasında CHP milletvekilleri ''Çekimser'' kaldı. Komisyonda yapılan oylama ile teklifin Genel Kurul'da ''İvedilikle'' görüşülmesi de oybirliği ile kabul edildi. Teklifin ilk tur görüşmeleri, bugün TBMM Genel Kurulu'nda yapılacak.     
  Â

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!