Özal ölümünün 10.yılında anılacak

Güncelleme Tarihi:

Özal ölümünün 10.yılında anılacak
OluÅŸturulma Tarihi: Nisan 16, 2003 11:56

Türkiye'nin 8. Cumhurbaşkanı, ANAP'ın Kurucu Genel Başkanı Turgut Özal, ölümünün 10. yılında yarın çeşitli törenlerle anılacak.

Turgut Özal için yarın ilk olarak, ANAP Genel Başkanı Ali Talip Özdemir, eski milletvekilleri, ANAP İstanbul İl Teşkilatı ve Özal ailesinin katılımıyla Anıtmezar'da anma programı düzenlenecek.
  Â
Anma programının ardından Eyüp Sultan Camii'nde mevlit okutulacak. Mevlide, Genel Başkan Özdemir, partililer ve Özal ailesi de katılacak.
  Â
ANAP'ın il teşkilatlarında da çeşitli anma programları düzenlenecek.
   Â
8. CUMHURBAŞKANI TURGUT ÖZAL
        Â
Türkiye Cumhuriyeti'nin 8. Cumhurbaşkanı Turgut Özal, 17 Nisan 1993 Cumartesi günü, Çankaya Köşkü'nde kalp krizi geçirerek Hacettepe Hastanesi'ne kaldırılmış, ancak tüm müdahalelere rağmen kurtarılamamıştı.
  Â
Malatya'da 1927 yılında doğan Turgut Özal, 1950 yılında İstanbul Teknik Üniversitesi'nden Elektrik Mühendisi olarak mezun oldu. Özal, 1952 yılında ABD'ye giderek ekonomi tahsili gördü. Türkiye'ye döndükten sonra Elektrik İşleri Etüd İdaresi Genel Müdür Yardımcısı olan ve Türkiye'nin elektrifikasyonu ile ilgili projelerde çalıştı.

Haberin Devamı

1961-62 yılları arasında askerlik hizmetini Milli Savunma Bakanlığı Bilimsel Danışma Kurulu üyesi olarak ifa etti ve Devlet Planlama Teşkilatı'nın kurulmasına katkıda bulundu. Bu sırada, Ortadoğu Teknik Üniversitesi'nde ders de verdi.
  Â
Bir süre BaÅŸbakanlık Teknik Uzmanlar Kurulu Ãœyesi olarak çalıştı ve 1967-71 yılları arasında Devlet Planlama TeÅŸkilatı MüsteÅŸarlığı görevini yürüttü. Ekonomik Koordinasyon Kurulu, Para ve Kredi Kurulu, RCD Koordinasyon Kurulu ve AET Koordinasyon Kurulu baÅŸkanlıklarında bulundu.Â
  Â
Dünya Bankası'nda 1971-1973 tarihleri arasında danışman olarak bulundu. Türkiye'ye döndükten sonra çeÅŸitli sınai kuruluÅŸlarda çalıştı ve 1979 yılı sonlarına doÄŸru BaÅŸbakanlık MüsteÅŸarı olarak atandı. Aynı dönemde Devlet Planlama TeÅŸkilatı MüsteÅŸarlığı görevini de vekaleten yürüttü.Â
  Â
İKİNCİ ANAP DÖNEMİ VE CUMHURBAŞKANLIĞI

Haberin Devamı

12 Eylül 1980 müdahalesinden sonra kurulan hükümete, ekonomik iÅŸlerden sorumlu BaÅŸbakan Yardımcısı olarak atandı. 1982 yılında bu görevinden istifa etti. 1983 yılında Anavatan Partisi'ni kurdu ve aynı yıl yapılan genel seçimlerde partisinin tek başına iktidara gelmesiyle Türkiye'nin 19. BaÅŸbakanı oldu.Â
  Â
ANAP'ın 1987 seçimlerinde de baÅŸarılı bir sonuç alması üzerine, 1989 yılı sonbaharına kadar sürecek ikinci Özal hükümeti dönemi baÅŸladı.Â
  Â
Özal, 7. Cumhurbaşkanı Kenan Evren'in görev süresinin dolmasına az bir süre kala Cumhurbaşkanlığı'na aday olduğunu açıkladı. TBMM tarafından 31 Ekim 1989'da Türkiye Cumhuriyeti'nin 8. Cumhurbaşkanı olarak seçildi.

9 Kasım 1989 tarihinde göreve başlayan Özal, Cumhurbaşkanlığı görevini, vefat ettiği 17 Nisan 1993 tarihine kadar sürdürdü.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!