Kolesterol ve romatizma hastaları için kekik tedavisi

Güncelleme Tarihi:

Kolesterol ve romatizma hastaları için kekik tedavisi
Oluşturulma Tarihi: Kasım 28, 2002 01:56

Türkiye, kekik açısından cennet bir ülke. Anadolu Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Farmakognozi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Hüsnü Can Başer, ‘‘Türk kekiği, dünyanın en kaliteli kekiği’’ diyor. 1980'de kurulan Anadolu Üniversitesi Tıbbi ve Aromatik Bitki ve İlaç Araştırma Merkezi (TBAM)'nin de Müdürü olan Prof. Başer, Türkiye'nin son yıllarda dünyanın en büyük kekik üreticisi olduğunu söylüyor.

Türkiye'den yılda 7000-7500 ton kadar kuru kekik ihraç ediliyor. Kekiğin yanı sıra, kekik yağı da ihraç ediliyor (yılda en az 50-60 ton kadar).

Türkiye'nin ilk ve tek bitki araştırma merkezi TBAM'da, kekikle birlikte birçok başka bitki de araştırılıyor.

Kekik nasıl kullanılır


Kekik çayı Yarım veya bir tatlı kaşığı kurutulup ince kıyılmış kekik, orta boy bir su bardağı dolusu suyla haşlanır. 8-10 dakika demlendirilir ve süzülür. Günde 2-3 bardak aç karnına veya öğün aralarında, soğutulmadan içilebilir.

Kekik banyosu

70-100 gram kurutulmuş kekik bir tülbendin içine gevşekçe bağlanarak 2-3 litre soğuk suya bırakılır. Kaynama derecesine kadar ısıtıldıktan sonra, 15 dakika demlendirilir. Tülbentteki posa iyice sıkıldıktan sonra küvetin içindeki sıcak banyo suyuna eklenir.

Avrupalı kekiğe bayıldı

Türkiye'nin en büyük organik dağ çayı ihracatçısı TABOT'un sahibi Antalyalı işadamı Sedat Peker, bir çok Avrupa ülkesine kekik, ada çayı, defne, nane, ıhlamur, fesleğen, rose marin, maydanoz gibi bitkilerin ihracatını yaptıklarını söyledi. Bu ürünleri Antalya'da paketleyerek Almanya'ya gönderdiklerini belirten Sedat Peker, Avrupa'daki en fazla beğenilen ve tüketilen ürünün kekik olduğunu kaydetti.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!