Avusturya’da aşırı sağ yenildi

Güncelleme Tarihi:

Avusturya’da aşırı sağ yenildi
Oluşturulma Tarihi: Kasım 25, 2002 01:43

Avustuya'da dün yapılan erken genel seçimlerde, 1999 seçimlerinin yıldızı olan aşırı sağcı Jörg Haider'in Özgürlükçüler Partisi (FPÖ), oylarının yarıdan çoğunu kaybedip, yüzde 10.4 ile üçüncü parti oldu.

Yüzde 4 barajın uygulandığı seçimin resmi olmayan sonucunu açıklayan İçişleri Bakanı Ersn Strasser, seçimlere katılım oranının yüzde 80.45 olarak gerçekleştiğini bildirdi. Kesin seçim sonucunun 2 Aralık günü belirleneceğini kaydeden Strasser, seçimde ÖVP'nin yüzde 42,2, SPÖ'nün yüzde 36.9, FPÖ'nün yüzde 10.1 ve Yeşiller'in yüzde 8.9 oranında oy aldığını söyledi. Bu sonuclara göre, parlamentodaki 183 sandalyenin dağılımı şöyle: ÖVP 79, SPÖ 69, FPÖ 19, Yeşiller 16.

Sandıktan birinci parti olarak çıkan ÖVP lideri Schüssel, parlamentoda temsil edilen üç parti ile de koalisyon görüşmelerine açık olduğunu belirtti. SPÖ lideri Alfred Gusenbauer, ‘‘demokrasinin gereği olarak koalisyon görüşmesi yapabileceklerini, ancak seçmenlerin kendilerine muhalefet görevi verdiğini, seçim öncesi söyledikleri gibi muhalefette kalmayı düşündüklerini’’ ifade etti.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!