HABER

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Türk Dünyası İş Forumu'na katıldı

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Türk Dünyası Ä°ÅŸ Forumu'nda açıklamalarda bulundu. Bakan Bolat, "Türk Devletler TeÅŸkilatı olarak 170 milyonu aÅŸan genç nüfusumuz bir buçuk trilyon dolara yaklaÅŸan toplam milli gelirlerimiz, bir trilyon 200 milyar dolara yaklaÅŸan toplam ihracat-ithalat hacmimiz ile dünya ekonomisi ve arenası içinde önemli bir güce sahibiz. Türk Devletler TeÅŸkilatı olarak ailemiz yeni üyelerin katılımı ile güçlenmektedir. BildiÄŸiniz üzere Macaristan ve Türkmenistan'dan sonra Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin de geçen sene gözlemci üye olması Türk devletler teÅŸkilatını daha da güçlendirmiÅŸtir. Dolayısıyla yeni üyelerin katılımıyla aldığımız güçle inÅŸallah güçlü potansiyellerimizi ticari geliÅŸmeye yatırımların artmasına doÄŸru ilerletmeye gayret ediyoruz." dedi.Â

Türk Devletleri TeÅŸkilatı Ticaret ve Ekonomiden Sorumlu 12. Bakanlar Toplantısı ÅžiÅŸli'de bir otelde gerçekleÅŸti. Toplantının ardından Ticaret Bakanı Ömer Bolat'ın katılımıyla 'Türk Dünyası Ä°ÅŸ Forumu' gerçekleÅŸtirildi. Foruma Türk Devletleri TeÅŸkilatı Genel Sekreteri Kubanıçbek Ömüraliyev, Türkiye Odalar ve Borsalar BirliÄŸi BaÅŸkanı Rifat HisarcıklıoÄŸlu yanı sıra Azerbaycan, Kazakistan, Kıbrıs, Kırgızistan, Türkmenistan ve Macaristan'dan bakanlar, bakan yardımcıları ile delegeler yer aldı. Forumda Ticaret Bakanı Ömer Bolat katılımcılara konuÅŸma yaptı. 

"TÜRK DEVLETLER TEÅžKÄ°LATI KÄ°LÄ°T BÄ°R ÖNEME SAHÄ°PTÄ°R"

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Fas ve Libya'ya yaÅŸanan felaketlerde hayatlarını kaybedenlere baÅŸsaÄŸlığı dileyerek konuÅŸmasına baÅŸladı.  Bakan Bolat, "YaÅŸadığımız bu tecrübeler küresel sorunlarla baÅŸ etmede normal olarak nitelendirebileceÄŸimiz yeni konjonktürde yeni çözümler geliÅŸtirmek, iÅŸ birliÄŸi yapmak kaynaklarımızı, güç birliÄŸimizi bir araya getirmenin ne kadar önemli olduÄŸunu bir kez daha göstermektedir. Ä°ÅŸte Türk Devletler TeÅŸkilatı bu konjonktürde ortaya koyduÄŸu vizyon, projeler ve faaliyetlerle artık önemli bir güç merkezi haline gelmiÅŸtir. Üyelerinin kaynakları güçleri ve vizyonları ile dünyadaki gıda ve enerji krizleriyle baÅŸ etmede jeostratejik konumları ile dünyanın en önemli lojistik kanalları üzerinde bulunmada artık Türk Devletler TeÅŸkilatı kilit bir öneme sahiptir. OÄŸuz KaÄŸan'a atfedilen bir kıssada belirtildiÄŸi gibi 'Bir oku kırmak kolaydır. Ama oklar bir araya geldi mi onları kimse kıramaz' Ä°ÅŸte yüzyıllar öncesinden verilen bu anlamlı mesajın ortaya koyduÄŸu gibi biz kardeÅŸ ülkeler bir arada ortaklık temelinde güç birliÄŸimizi, iÅŸ birliÄŸimizi, dayanışmamızı ve entegrasyonumuzu güçlendireceÄŸiz ve arttıracağız. Türk devletler teÅŸkilatı olarak aldığımız önemli kararlar arasında geçen dönemde imzalanmış olan Türk Yatırım Fonu kuruluÅŸ anlaÅŸması uluslararası yük taşımacılığı anlaÅŸması basitleÅŸtirilmiÅŸ gümrük kodu anlaÅŸması yatırım gümrükleme ve ulaÅŸtırma alanında alınmış en somut adımlar olmuÅŸtur. Ayrıca dijital ekonomi ortaklık anlaÅŸması kısa adıyla Depa inÅŸallah 3 Kasım'da Kazakistan'ın baÅŸkenti Astana'da yapılacak. Türk Devletler TeÅŸkilatı, devlet baÅŸkanları, zirve toplantısında imzaya hazır hale getirilecek. Böylece dijitalleÅŸen dünyanın gerilikliliklerine uygun ticari faaliyetler yürütülmesine bu anlaÅŸmayla önemli katkılar sunulacaktır." dedi. 

"DÜNYA EKONOMÄ°SÄ° VE ARENASI Ä°ÇÄ°NDE ÖNEMLÄ° BÄ°R GÜCE SAHÄ°BÄ°Z"

Bakan Ömer Bolat, "DiÄŸer taraftan liderler zirvesinin akabinde her ülkenin cumhurbaÅŸkanlarının da katılımıyla Kazakistan, Türkmenistan ÅŸehrinde kurulan Turanses Özel Ekonomi Bölgesi'nin açılışı da yapılacaktır. Endüstri bölgeleri konusunda atılan en önemli adımlarından biri olan Turanses ülkeler arasındaki ticarete olumlu katkılar yapacaktır. Türk Devletler TeÅŸkilatı üyesi ülkelerin doÄŸu batı eksenli ticaret yollarında ana güzergahlardan biri olan orta koridorun üzerinde bulunması bu teÅŸkilatın küresel ticaret içindeki önemini ve ağırlığını açıkça ortaya koymaktadır. Türk Devletler TeÅŸkilatı olarak 170 milyonu aÅŸan genç nüfusumuz bir buçuk trilyon dolara yaklaÅŸan toplam milli gelirlerimiz, bir trilyon 200 milyar dolara yaklaÅŸan toplam ihracat-ithalat hacmimiz ile dünya ekonomisi ve arenası içinde önemli bir güce sahibiz. Türk Devletler TeÅŸkilatı olarak ailemiz yeni üyelerin katılımı ile güçlenmektedir. BildiÄŸiniz üzere Macaristan ve Türkmenistan'dan sonra Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin de geçen sene gözlemci üye olması Türk devletler teÅŸkilatını daha da güçlendirmiÅŸtir. Dolayısıyla yeni üyelerin katılımıyla aldığımız güçle inÅŸallah güçlü potansiyellerimizi ticari geliÅŸmeye yatırımların artmasına doÄŸru ilerletmeye gayret ediyoruz." diye konuÅŸtu. 

"COÄžRAFYAMIZIN GÜCÜNÜ DAHA DA ARTTIRMA KONUSUNDA KARARLIYIZ"

KonuÅŸmasının devamında bakan Bolat, "Ticaretin artması en öncelikli konumuz. Özellikle küresel ticaretin yavaÅŸladığı büyümenin geçen yıl ki yüzde 5.2 seviyesinden 2023 yılında yüzde 2 veya altına düÅŸtüÄŸü uluslararası ticaret ortamında bizlerin hükümetler olarak ve sizlerin iÅŸ insanları olarak ortaya koyacağınız iÅŸbirliklerinin sinerjisiyle, bir atılım dönemi inÅŸa edeceÄŸiz. Biliyorsunuz teÅŸkilatımızın toplam ihracatı 2022 yılında 537 milyar doları aÅŸmıştı. TeÅŸkilatımıza üye ülkelerin kendi aralarındaki ihracat toplamı ise 33 milyar dolar yükselmiÅŸ olup bu da üye ülkelerin toplam ihracatları için de yüzde 6'lık bir pay oluÅŸturmaktadır. Bölge ülkeleri arasındaki ticaretin geliÅŸimini memnuniyetle karşılamakla beraber kesinlikle yeterli görmediÄŸinizi de belirtmek istiyoruz. Bu rakamları daha yükseklere çıkarma konusunda arkadaÅŸlarımızla, bakan arkadaÅŸlarımızla bu sabah da konuÅŸtuk, tartıştık. TeÅŸkilat üyeleri arasındaki ihracatın ülkelerimizin toplam ihracatları içinde aldığı payı 2030'a kadar en az yüzde 10'a yükseltme konusunda önemli bir hedef belirledik. Ä°ÅŸbirliÄŸimizi derinleÅŸmesine katkı sunan önemli bir sektör de müteahhitlik sektörü. Müteahhitlerimiz küresel piyasalarda tam 133 ülkede 480 milyar doları aÅŸan yaklaşık 12 bin projeyi baÅŸarıyla tamamladılar. Bu alanda elde ettiÄŸimiz tecrübeleri Türk coÄŸrafyasına aktarmaktan onur duyarız, ÅŸeref duyarız. Bugüne kadar toplam deÄŸeri 219 milyar dolara ulaÅŸan yaklaşık 5  bin 500 proje Türk Devletler TeÅŸkilatı üyesi ülkelerde yapılmıştır. KardeÅŸ ülkelerin altyapısı ve üstyapısının geliÅŸimine ve ekonomilerinin güçlendirilmesine katkı yapmaktan çok büyük memnuniyet duyuyoruz. Bölgemizde tamamlanan projeler neticesinde orta koridor baÅŸta olmak üzere artık ticaret yolları daha etkin bir ÅŸekilde kullanılacaktır. Bizler sahip olduÄŸumuz doÄŸal kaynaklar ve gücümüzün esas kaynağı olan insan beÅŸeri sermayemiz ile coÄŸrafyamızı küresel piyasadaki etkinliÄŸini, gücünü daha da arttırma konusunda kararlıyız. Bu alanda ortak köklerimizden, tarihimizden ve deÄŸerlerimizden beslenen kadim kardeÅŸliÄŸimizi, liderlerimizin ortaya koyduÄŸu vizyonla birlikte iÅŸ birliklerine çevirecek olanlar siz kıymetli iÅŸ insanlarısınız." ÅŸeklinde konuÅŸtu.

KonuÅŸmaların ardından hatıra fotoÄŸrafı çekildi. Program, iÅŸ adamlarının ikili görüÅŸmeler yapması için son buldu. 

GÃœNCELLENME

Bunları da beğenebilirsiniz

Son Dakika Haberler