Fransız Lafarge, Türk yönetici ihraç ediyor

Güncelleme Tarihi:

Fransız Lafarge, Türk yönetici ihraç ediyor
Oluşturulma Tarihi: Mart 29, 2003 16:55

Elemanlarına yurtdışında kariyer imkanı sunan Lafarge, uluslararası yöneticilerini yetiştiriyor. Lafarge Türkiye, bu program kapsamında Fransa ve Almanya'nın ardından yurtdışına en fazla eleman gönderen ülke oldu. Şirket yöneticilerinin yüzde sekizi halen yurtdışı görevlerde bulunuyor.

Fransız sermayeli yapı malzemeleri şirketi Lafarge'ın bünyesinde uyguladığı 'expatriation (yurtdışı görevler) programında, Türkler en istekli çalışanlar oldu. Diğer ülkelerdeki Lafarge şirketlerinde gönüllü olarak belli süreler çalışma esasına dayanan program çerçevesinde, Türkiye'den 19 kişi çeşitli ülkelerde görev yapıyor.

Lafarge'ın 75 ülkede, 80 bin çalışanı bulunuyor. Yeni şirketler kurarken, teşkilatının gelişmiş olduğu ülkelerdeki çalışanlarına buralarda görev alma imkanı sunuyor.

Expatriation, üç aylık misyon ya da üç-beş yıllık yurtdışı görevleri kapsıyor. Tamamen gönüllülük esasına dayanıyor. Lafarge Türkiye yöneticileri Hindistan'dan Güney Afrika'ya kadar birçok ülkede görev yapıyor. Türkiye, yurtdışı görevlere yönetici göndermede, Fransa ve Almanya'nın ardından üçüncü sırada yer alıyor. Bin 476 çalışanı olan Lafarge Türkiye yöneticilerinin yüzde sekizi şu anda yurtdışı bir görevde bulunuyor.

Lafarge Türkiye Başkanı Erdoğan Pekenç, 'yurtdışı görev' programının Lafarge'ın büyüme stratejisinin bir parçası olduğunu söylüyor: ‘‘Yöneticilerimiz dünyanın çeşitli ülkelerinde üst düzey görevlerde bulunuyor. Bu programla personelimiz yurtdışı bilgi ve deneyimi kazanıyor. Grup şirketleri arasında bilgi paylaşımı gerçekleştiriliyor.‘‘

İKİYE KATLANACAK

Pekenç, beş yıl içinde uluslararası yönetici sayısını ikiye katlamayı istediklerini ifade ediyor.

Lafarge Türkiye İnsan Kaynakları Başkan Yardımcısı Ahmet Kumbasar, Lafarge Grubu'nun uluslararası yönetim kadrolarını oluşturarak bünyesine yeni katılan ülkelerde bu kadroları değerlendirdiğini kaydediyor. Globalizasyonun dünyadaki bütün ülkelere adapte olabilecek yönetici yetiştirilmesini zorunlu hale getirdiğini ifade ediyor:

‘‘Lafarge Grubu'nda uygulanan 'expatriation' programı, gönüllü olarak yapılıyor. Türkiye’deki yöneticiler yurtdışı görevlere gitme konusunda çok istekliler. Her ülkede uluslararası görevleri alacak insanlar belirleniyor. Görevlerdeki yedeklemeler ortaya çıkarılıyor. Yetişmiş, alanında uzman olan kişiler yurtdışı görevlere gitmek için başvuruda bulunuyor. Performanslarına göre açık pozisyonlar için tercih ediliyorlar. Kısa süreli misyon görevlerine ve uzun süreli görevlere gidenler, döndüklerinde en azından gittikleri pozisyona geri dönebiliyorlar. Giden kişinin yerini kimin dolduracağını ve gidenlerin geri döndükerinde hangi pozisyonlarda bulunacaklarının planlamasını kurum içinde ayrıntılı bir şekilde yapıyoruz.‘‘

9 YIL ÖNCE BAŞLADI

Lafarge Türkiye'nin teknik kadroları yurtdışı görevlerde çok rağbet görürken, insan kaynakları, iletişim, finans fonksiyonları da son yıllarda talep almaya başlamış.

Lafarge Türkiye yurtdışı göreve ilk yöneticisini 1994'de göndermiş. Türkiye pazarına 1989'da giren şirkette, başlangıçta, ağırlıklı olarak Fransız yöneticiler çalışmış. Artık gelişmesini tamamlayan Lafarge Türkiye, yurtdışı görevlere eleman gönderen en önemli ülkelerden biri haline gelmiş. Kumbasar, kuruldukları tarihteki trendi tersine çevirerek, Lafarge'ın yeni kurulduğu ülkelere yönetici gönderdiklerini belirtiyor.


11 ülkeden sorumlu

Lafarge Türkiye IT Direktörü Hakkı Çek, yılbaşından itibaren, 11 ülkeyi kapsayan yeni bir sorumluluk yüklenmiş. Görevi, aralarında Türkiye'nin de bulunduğu Orta Avrupa ülkeleri arasında merkezi bir IT altyapısı kurmayı içeriyor. Çek, Türkiye'den yöneteceği görevi nedeniyle sürekli seyahatlerde bulunacak. Bu görevi gönüllü olarak kabul eden Çek, şunları söylüyor: ‘‘Kariyerinizde bir noktada gelip tıkanıyorsunuz. Geçen yıla kadar IT (bilgi teknolojileri) direktörüydüm ve bundan daha üst pozisyon yoktu. Şirket içindeki bu olanaktan yararlanmak istedim. Yeni görev her şeyden önce işime heyecan katacak.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!