Recm, Kuran'da yoktur

Güncelleme Tarihi:

Recm, Kuranda yoktur
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 30, 2002 02:23

İlahiyat profesörleri ‘‘recm’’ cezasının Kuran'da yer almadığını, fıkıhta (din adamlarının yorumları ve bunlara dayanan uygulamalar) bulunduğunu söylediler. Prof. Dr. Zekeriya Beyaz, ‘‘Bizi yorumlar bağlamaz’’ derken Prof. Dr. Yaşar Nuri Öztürk, recmi Hz. Ömer'e bağlamak isteyenlere kesinlikle inanılmaması gerektiğini vurguladı.

PROF. DR. ZEKERİYA BEYAZ

Şeriatta, fıkıhta var

Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Zekeriya Beyaz, Kuran'da recm konusuyla ilgili her hangi bir ayet olmadığını belirtti. Prof. Beyaz, şunları söyledi:

‘‘Recm, Arapların eski ádetlerinde vardır. Ama İslam bunu kabul etmemiştir. Kuran'da böyle bir konu yoktur. Ancak şeriatta vardır. Şeriat İslam değildir, Kuran değildir. Şeriat İslam adına, Kuran adına yapılan yorumlardır, fıkıhtır. Geçmişte din álimlerinin İslam adına yapmış olduğu yorumlar içinde, içtihatlar içinde recm konusu da mevcuttur. Şu var ki bizi bu yorumlar bağlamaz, asıl olan Kuran'dır ve Kuran'da böyle bir şey mevcut değildir. İslam tarihinde, özellikle Türk İslam tarihinde recm olayı hemen hemen yok gibidir. Bir tane İstanbul'da Sultanahmet'te At Meydanı'nda yapılmış. Padişah da bundan hoşlanmamış, eleştirmiştir. Bir daha da böyle bir uygulama olmamıştır. İslamiyet eski örf ve ádetleri meşru kıldığı için içtihat söz konusu olmuştur.’’

PROF. DR. YAŞAR NURİ ÖZTÜRK

Tevrat’ta olan ceza

Eski İstanbul Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yaşar Nuri Öztürk, recmin Kuran'da yer almadığını, fıkıh terimi olarak zina suçu işlemiş evli kadın veya erkeğin halk önünde taşlanarak öldürülmesini anlattığını söyledi. Prof. Öztürk, şunları anlattı:

‘‘Kuran'da tanıklarla belirlenip kesinlik kazanmış bir zina suçu için evli-bekar ayrımı yapmadan bir tek ceza getirilmektedir. ‘Celde' yani kamu otoritesinin uygun bulacağı sopa, çubuk türünden bir aletle bir grup insanın görebileceği bir yerde seksen kez vurmak. Bu vuruşun öldürme veya yaralama maksadıyla yapılmaması gerektiği ittifakla kabul edilmektedir. Maksat, utandırma, caydırmaktır. Recm, Tevrat'ta bulunan bir cezadır. Neresinden bakarsanız bakın recm diye bir cezanın İslamda varlığını kabul, bizi içinde çıkamayacağımız çelişmelere, tutarsızlıklara, kuşkulara iter.’

Gitme çağrısı

Emine Lawal'a destek için, Türkiye'de de birçok kuruluş kampanya başlattı. Türkiye Güzeli Azra Akın'ın kasım ayında Nijerya'da yapılacak olan ‘‘Miss World’’ yarışmasına katılmaması için de imza kampanyası başlattılar. Türkiye'de yarışmayı düzenleyen Can Sandıkçıoğlu ise, resmi bir açıklama gelmediği sürece katılmama kararı alamayacağını açıkladı. Sandıkçıoğlu ‘‘Miss World organizasyonunu üstlenen kuruluş, protestoyla ilgili resmi olarak bir karar almadı. Biz Miss World'ün Türkiye temsilcisiyiz. Bazı ülkelerin güzelleri katılmayacağız diye bir protesto niyetinde bazı mesajlar geçmişler. Biz Miss World'ün İngiliz şirketin resmi kararını bekliyoruz’’ dedi.

Çelikel'in mektubu dış basında

ADALET Bakanı Aysel Çelikel'in Emine Laval'ın affedilmesi için Nijerya'nın Katsina Eyaleti Başsavcısı Musa Elayo Abdullahi'ye mektup göndermesini, BBC'nin internet sitesi ile Reuters haber ajansı da duyurdu. BBC'nin internet sitesinde, konuyla ilgili haberde ‘‘Türkiye Adalet Bakanı Aysel Çelikel, eyalet başsavcısına mektup göndererek, Emine'nin taşlanarak öldürülmesinin engellenmesi için uyardı’’ denildi. Reuters'in ‘‘Türkiye, Nijerya'yı uyardı’’ başlıklı haberinde ise ‘‘Laik Müslüman ülke Türkiye, infazının durdurulması için Nijerya'ya mektup gönderdi’’ denildi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!