Blair fino değil

Güncelleme Tarihi:

Blair fino değil
Oluşturulma Tarihi: Ocak 13, 2003 01:49

ABD Dışişleri Bakanı Colin Powell, İngiltere, Fransa ve Türkiye gibi müttefiklerin tereddütlerini değerlendirdi. Powell, Türkiye ile ilgili olarak, ‘‘Türk liderlerin kamuoyuyla, yeni hükümetle, yeni parlamentoyla ve henüz tam olarak başbakan olamayan beyefendiyle ilgilendiğini’’, dolayısıyla Türkiye'nin ‘‘kendi hızında yol almak zorunda olduğunu’’ söyledi.

ABD Dışişleri Bakanı Colin Powell, İngiltere Başbakanı Tony Blair için George Michael'ın klibine atıfta bulunarak, ‘‘Tony Blair fino köpeği değildir’’ dedi. Silah denetçilerinin Irak raporunu sunacağı 27 Ocak'ın son tarih olarak görülmemesi gerektiğini söyleyerek savaş planlarının gecikmesine katkıda bulunduğu belirtilen İngiltere Başbakanı Tony Blair, buna rağmen kendi partisi içindeki savaş karşıtlarından tepki görüyor. İşçi Partisi il yönetimleri bazında yaptırılan anketler, parti tabanının olası Irak harekatına karşı tavrını ortaya koydu. Kendi kabinesi bile Blair'i uyararak Irak yüzünden partiyi kaybettiğini bildirdi. İşçi Partisi'nin 74 il başkanının yüzde 69'u savaş çıkması halinde partiden binlerce istifanın yaşanabileceğine dikkat çektiler. 35 seçim bölgesinde inceleme yapan Independent Gazetesi, bu seçim bölgelerinden sadece 2'sinde partili yöneticilerin Blair'in savaş fikrine destek verdiklerini bildirdi. Sunday Times Gazetesi de, İşçi Partisi'nde Blair'in savaş isteğine karşı çıkan milletvekillerinin sayısının 100'e yaklaştığını yazdı. Fransa ve İngiltere gibi müttefiklerinden gelen açık mesajları da aldıkları Başbakan Blair ve Dışişleri Bakanı Jack Straw'ın İngiltere hükümetinin tavrını ortaya koyarken asla çekinmediklerini söyleyen Powell, ‘‘Biz de dinlemeye ve anlamaya çalışıyoruz. Blair'e fino köpeği demek, tamamen abes ve kötü bir suçlamadır’’ dedi.

150 BİN ASKER

Öte yandan Körfez'deki Amerikan harekat gücünün 150 bine çıkarılacağı ve kuvvetlerin, Şubat ortasından itibaren Irak'a saldırıya geçebilecek duruma geleceği bildirildi. New York Times gazetesinin manşetten verdiği habere göre, 150 bin kişilik kuvvet, deniz ve hava gücü ile deniz piyadelerinden oluşacak. Gazete, Savunma Bakanı Donald Rumsfeld'in son 24 saat içinde toplam 62 bin kişiyi etkileyecek harekat emrini imzaladığını; bakanın 24 Aralık'ta da 25 bin kişilik bir başka harekat emrini imzaladığını yazdı. Bu çerçevede Basra Körfezi bölgesine 27 bin kişilik ek kuvvet gönderilmesi imkan dahiline giriyor. Bunlar arasında deniz piyadeleri,bir hava indirme tugayı, bir F-117 hayalet uçak filosu ile 2 F-16J radar bozma filosu da bulunuyor. Haberde, cuma günü de 35 bin askerin bölgeye sevkini öngören bir emir yayımlandığı da kaydedildi. Gazeteye açıklamada bulunan kimliği saklı tutulan üst düzey bir askeri yetkili, ‘‘Şubat ortası ile şubat sonu arasındaki dönemde, Başkan'ın vereceği emirleri en iyi şekilde yerine getirecek duruma geleceğiz’’ diye konuştu.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!