Evde doğuma suç duyurusu

Güncelleme Tarihi:

Evde doğuma suç duyurusu
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 11, 2002 01:52

İzmir İl Sağlık Müdürü Dr. Recep Gür Ustaoğlu, 11'inci gebeliğini yaşayan, sağlık hizmeti almayı reddedip evde doğum yapacağını söyleyen sekiz çocuk annesi Hediye Çelik ile evde doğum yaptıktan bir gün sonra ölen Beyhan Kurtuldu'nun annesi Hatice Kurtuldu hakkında Cumhuriyet Savcılığı'na suç duyurusunda bulundu.

Türkiye'de ilk kez İzmir'de, sunulan sağlık hizmetini almayarak hem kendisinin, hem de doğacak çocuklarının sağlığını riske atan vatandaşlar hakkında suç duyurusunda bulunuldu.

Narlıdere Ilıca Sağlık Ocağı'nın ebe ve doktorları tarafından Şubat'ta yapılan ev taramalarında, bölge sakinlerinden 34 yaşındaki Hediye Çelik'in hamile olduğu öğrenildi. Dr. Hülya Çömlekçi ve ebe Meryem Varlık tüm çabalarına karşın genç kadını sağlık hizmeti almaya ikna edemedi. Muayene için defalarca evine gidilmesine karşın kontrolü reddeden Hediye Çelik, Mart ayında Yeşil Kart için sağlık ocağına gittiğinde ebe Varlık tarafından tanındı ve gebelik tesbiti ile bir doz tetanoz aşısı yapıldı. Ancak Çelik, doğum öncesi sağlık bakımı almamakta direndi. Doğum yardımı almak istemediğini, tıpkı diğer çocukları gibi bunu da evde doğuracağını söyledi. Bunun üzerine, 9'uncu çocuğunu bekleyen Hediye Çelik'e evde doğum yapmasının riskleri anlatıldı ve tutanak tutuldu. Arkasından da, Çelik'in hem kendisinin, hem de bebeğin sağlığını riske attığı belirtilerek, İl Sağlık Müdürlüğü'ne rapor edildi. Müdürlük de anne hakkında Cumhuriyet Savcılığı'na suç duyurusunda bulundu.

Çiğli'de 9 Şubat'ta evlilik dışı ilişkisinden hamile kalan Beyhan Kurtuldu adlı genç kız evde doğum yaptı. Doğumu annesi Hatice Kurtuldu'nun yaptırdığı öğrenilirken, Beyhan Kurtuldu ertesi gün hayatını kaybetti. Yapılan incelemede Beyhan Kurtuldu'nun eve gelen sağlık görevlilerinden hamileliğini gizlediği ve kontrollerini yaptırmadığı ortaya çıktı. Bunun üzerine anne Kurtuldu hakkında da Savcılığa suç duyurusunda bulunuldu.

İki yıl önce yine annesinin yardımıyla evde kızı Kader'i doğurduğunu söyleyen Hediye Çelik ise ‘‘Ben şimdi ölmüyorum ki çoktan öldüm’’ diyerek sorununbir başka cephesine dikkat çekti. Eve gelen sağlık ekibini parasızlık yüzünden reddettiğini belirten Çelik, şunları söyledi: ‘‘Sekiz çocuğum var. Bir düşük yaptım, biri de doğduktan sonra öldü. Eve gelen ebe ve doktor bana kızdı. Onlar bana kızınca ben de onlara kızdım, evde doğuracağımı söyledim, tutanak tuttular. Beni kontrol için sağlık ocağına çağırdılar. Bir kez gittim, kansızmışım. İlaç yazdılar. Eczaneye sordum, 13 milyon liraymış. Borç da vermediler, alamadım. Bana evde doğurma diyorlar. Doğum için 200 milyon lirayı nereden bulacağım. Yeşil Kart çıkartmaya çalışıyoruz’’
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!