Körfez Savaşı’nda tezkere iki kez görüşülmüştü

Güncelleme Tarihi:

Körfez Savaşı’nda tezkere iki kez görüşülmüştü
Oluşturulma Tarihi: Mart 02, 2003 01:45

Akbulut hükümeti, Özal'ın isteği üzerine Körfez'e asker gönderebilmek için yetki kararını TBMM'ye sevk ettiğinde de başını parti içindeki muhafazakarların çektiği ANAP'lılar, kararın olduğu gibi çıkmasını engellemişti.

TBMM'deki ilk görüşmeler sırasında verilen bir önergeyle tezkereye ‘‘saldırı olması halinde’’ koşulu eklenerek dönemin Cumhurbaşkanı Turgut Özal'ın Körfez Savaşı'na ABD'nin yanında aktif biçimde katılma girişimi engellenmişti.

Bu gelişmeye sinirlenen Özal, duruma el koymuş ve Bakanlar Kurulu'nu kendi başkanlığında toplamıştı. Özal başkanlığındaki Bakanlar Kurulu, tezkereyi ilk haliyle yeniden TBMM'ye gönderdi. 5 Eylül 1990 günü yapılan gizli oylama bitene kadar da TBMM'deki odasından ayrılmadı. Tezkere 136 ret oyuna karşılık 246 ile kabul edilmişti. TBMM'deki oylamada ANAP'tan 30, SHP'den 8, DYP'den ise 11 milletvekili katılmadı.

Bu gelişmeyi değerlendiren Mesut Yılmaz ‘‘Endişemiz Türkiye'nin bir maceraya sokulmasıydı. Böyle bir amacın olmadığı açıklandı. Bu 20 gün gecikmiş bir karardır’’ dedi. SHP lideri Erdal İnönü de kararı Anayasa Mahkemesi'ne götüreceklerini söylemişti.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!