KDP: Türkiye Irak'tan daha büyük tehdit

Güncelleme Tarihi:

KDP: Türkiye Iraktan daha büyük tehdit
Oluşturulma Tarihi: Şubat 25, 2003 15:32

Kürdistan Demokratik Partisi (KDP) Politbüro üyesi Sami Abdurrahman, Türkiye'ye kıyasla Irak'tan "daha küçük bir tehdit" algıladıklarını söyledi.

Haberin Devamı

Abdurrahman, AFP'ye verdiği ve ''Kurdistan Observer'' internet sitesinde de yayımlanan demecinde, Bağdat ile Ankara'yı karşılaştırdı ve şunları kaydetti:

''Biz Türk işgaline kıyasla Bağdat rejiminden daha küçük bir tehdit algılıyoruz. (Irak lideri) Saddam birçok insanımızı öldürdü ve hala da öldürebilir. Ancak, umarım olmaz, ama eğer olursa, Türk işgali, insanlarımızın umutlarını ve isteklerini boğmayı amaçlıyor.''

ABD'nin bölgeye müdahalesi için Türkiye'ye ''yeşil ışık'' yaktığından endişeli olduğunu belirten Abdurrahman, Ankara ile Washington arasında süren müzakerelerden ''kendilerini rahatsız edici işaretler'' geldiğini ifade etti.

Sami Abdurrahman, Türkiye'nin Kuzey Irak'a olası müdahalesinin tümbölgeyi istikrarsızlaştıracağını da ileri sürerek, şunları savundu:

Haberin Devamı

''Bu, A'dan Z'ye yanlış olur. Arap ülkeleri için açık bir provokasyon olacak ve komşu ülkeler de oturup seyretmeyeceklerdir. Bu,tüm bölgeyi istikrarsızlaştıracak ve eminim ki ABD operasyonu için de iyi olmayacaktır. Kaos meydana gelecek ve bu da direniş yaratacaktır.''

Direnişin çeşitli yolları ve araçları olduğunu sözlerine ekleyen Abdurrahman, ''Şimdiye kadar hiç kimse bizi silahsızlandıramadı, bundan sonra da kimse silahsızlandıramaz. Her Kürt ailesinin silahlarıvar.'' diye konuştu.

Abdurrahman, bu mesajı, geçen hafta Silopi'de yapılan toplantıda Türk askeri yetkililere ilettiklerini, Türk askeri yetkililerle önümüzdeki günlerde bir görüşme daha yapmalarının planlandığını iddia etti.

KDP Sözcüsü Hoşyar Zebari de, geçen günlerde yaptığı açıklamada, Kürtlerin Kuzey Irak'ta bağımsız bir devlet kurmak istemediklerini belirterek ''dolayısıyla Türkiye'nin müdahale etmesine gerek olmadığını'' ileri sürmüştü. Zebari, ''Türk askerlerinin zorla Kuzey Irak'a girmeleri durumunda Kürtlerle aralarında kontrolsüz çatışmalar olabileceğini'' söylemişti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!