ABD'nin yeni Irak tasarısı memnun etmedi

Güncelleme Tarihi:

ABDnin yeni Irak tasarısı memnun etmedi
Oluşturulma Tarihi: Kasım 07, 2002 09:14

ABD'nin yeniden gözden geçirerek dün BM Güvenlik Konseyi'ne sunduğu Irak tasarısı, Fransa ve Rusya'yı yine memnun etmedi. Fransa ve Rusya'nın yeni tasarıda ''muğlak'' ifadeler bulunduğu ve tasarıda, Irak'a otomatik saldırı hakkı verilmemesi için bunların çıkartılması gerektiği yönünde görüş birliğine vardıkları bildirildi.

Haberin Devamı

BM'deki diplomatik kaynaklar, ABD'nin artık bir an önce oylanmak üzere Konsey'e sunduğu yeni tasarının, 2 aydır süren yoğun görüşmeler ve George Bush yönetiminin bazı önemli ödünler de vermesine karşın, Fransa ve Rusya'yı hala tatmin etmediğini belirtti.

Fransa ve Rusya'nın yeni tasarıda ''muğlak'' ifadeler bulunduğu ve tasarıda, Irak'a otomatik saldırı hakkı verilmemesi için bunların çıkartılması gerektiği yönünde görüş birliğine vardıkları bildirildi.

ABD, tasarının yarın oylanmasını istiyor. Güvenlik Konseyi bugün TSİ 17.30'da başlayacak toplantısında tasarıyı görüşmeyi sürdürecek. Konsey'in seçimle gelen üyelerinden Suriye yeni bir BM kararına karşı olduğunu açıklarken, Norveç, Kolombiya ve Bulgaristan Amerikan tasarısı saflarında yer alıyor. Meksika ve Singapur daimi temsilcileriyse, hükümetlerinin tasarıyı incelemekte olduklarını bildirdiler.

ABD Dışişleri Bakanı Colin Powell, Rus ve Fransız meslektaşlarını ikna için telefon diplomasisini sürdürüyor. Tasarı yarın Konsey'den geçerse, Irak'ın yeni şartları kabul ettiğini açıklaması için 7 gün süresi, BM silah denetçilerinin işe başlamaları için ise 45 gün süreleri olacak. 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!