HABER

Sırbistan ve Kosova arasında gerilim tırmanıyor! Sırbistan ordusu teyakkuza geçti

Sırbistan Savunma Bakanı Milos Vucevic, Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic’in orduya en yüksek savaş hazırlığında olma emri verdiğini duyururken Kosovalı Sırplar, NATO ve Avrupa Birliği'nin (AB) barikatları kaldırma çağrısına kulak vermeyerek, Kuzey Mitrovica'daki Knjaz Milos Sokağı'nı içi taş ve kum dolu kamyonlarla kapattı. Bölgede tansiyon adım adım yükseliyor...

Kosova'nın kuzeyinde meydana gelen silahlı saldırı ve Sırbistan'ın genelkurmay başkanını sınır bölgesine göndermesinin ardından iki ülke arasındaki gerilim zirveye tırmandı.

 ORDUYA 'HAZIR OLUN' TALİMATI 

Sırbistan ile Kosova arasında haftalarca tırmanan gerilim sonrasında, Sırbistan Savunma Bakanı Milos Vucevic, dün Sırp ordusuna ‘en üst düzeyde savaş hazırlığında’ olma talimatı verildiğini duyurdu.

Savunma Bakanı Vucevic, Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic’in emriyle ilgili dün yaptığı açıklamasında “Sırbistan Cumhurbaşkanı, Başkomutan olarak bu gece Sırp Ordusu’na, silahlı kuvvet kullanma düzeyi olan en üst düzeyde savaş hazırlığında olma talimatı verdi” ifadelerini kullandı.

Vucevic sözlerine şöyle devam etti;

“Bu bizi Sırp Silahlı Kuvvetleri tarafından yürütülen, Sırbistan'ın toprak bütünlüğünü ve egemenliğini koruyan, tüm Sırbistan vatandaşlarını koruyan, yaşadıkları her yerde Sırplara karşı terör ve terörizmi önleyen en yüksek eylem seviyesine yükseltiyor.”

İçişleri Bakanı Bratislav Gasic de Vucic’in talimatı çerçevesinde 26 Aralık akşamı itibarıyla polise “hazır ol” emri verildiğini duyurdu. İçişleri Bakanlığı’na bağlı tüm birimlere emrin ulaştırıldığını açıklayan Gasic, polis ve jandarmanın Genelkurmay Başkanının komutasında harekete hazır olacağını açıkladı.

YOLLARI KAPATTILAR

Kosovalı Sırplar, NATO ve Avrupa Birliği'nin (AB) barikatları kaldırma çağrısına kulak vermeyerek, Kuzey Mitrovica'daki Knjaz Milos Sokağı'nı içi taş ve kum dolu kamyonlarla kapattı.

Sırp medyasında yer alan haberlere göre, dün gece itibarıyla kurulan barikat, şehir merkezine kurulan ilk barikat olma özelliği taşıyor.

Söz konusu barikatın kurulduğu bölgede yayaların geçişine izin verildiği ancak araç geçişleri için tali yolların kullanıldığı aktarıldı. 

KOSOVA BAŞBAKANI: BARİKATLAR KALDIRILMAZSA BİZ KALDIRIRIZ

Kosova Başbakanı Albin Kurti,"90’lı yıllarda Bosna ve Hırvatistan'da barikat kurarken yaptıkları hataları tekrarlamaktan başka bir şey bilmiyorlar. Yani bir şekilde sadece kendilerini nasıl tekrar edeceklerini biliyorlar. Başarısız olacaklarını düşünüyorum" dedi.

Ülkenin kuzeyinde eskisine nazaran daha fazla yerel polis olduğunu da söyleyen Kurti, NATO’nun Kosova’daki Barış Gücü'nün (KFOR) barikatlara müdahale etmemesi durumunda barikatların Kosova polisi tarafından kaldırılacağını belirtti.

Barikatların kaldırılması için KFOR’un kendilerinden süre istediğini, dolayısıyla yolları açmak ve hareket özgürlüğünü sağlamak için barikatların kaldırılmasında gecikme olduğuna dikkat çeken Kurti, “Eğer KFOR barikatları kaldıramazsa o zaman biz yapmak zorunda kalırız. Çünkü barikatlar esas olarak kuzeydeki Sırpları engelliyor. Bu durum anayasaya ve hukuka aykırıdır. Bir nevi hükümete yapılan baskıdır. Ama her şeyden önce hareket özgürlüğüne aykırıdır" ifadelerini kullandı.

BU İLK GERİLİM DEĞİL

Sırp ordusu geçen ay da Sırbistan hava sahasına insansız hava araçlarının girdiği iddiasıyla teyakkuza geçirilmişti

Daha önce de Kosova yönetimi, Sırbistan’ın Kosova vatandaşlarına yönelik uygulamalarına karşılık olarak mütekabiliyet esasları çerçevesinde Sırbistan plakalı araçların trafiğe çıkışını yasaklama kararı almış ve 1 Kasım tarihi itibarıyla bu araçların sürücülerini ikaz etmeye başlamıştı.

Kosova, tartışmalı plaka sahiplerinin 21 Kasım’dan itibaren 21 Ocak 2023’e kadar 150 euro para cezasına çarptırılacağını, 21 Ocak-21 Nisan 2023 tarihleri arasında test plakalarının verileceğini, plakaları değişmeyen araçların 21 Nisan 2023’den itibaren trafiğe çıkışının tamamen yasaklanacağını açıklamıştı.

Plaka kararıyla ilgili olarak Kasım ayı sonunda Avrupa Birliği'nin arabuluculuğunda anlaşma yapılmış; Kosova yönetimi plakalarını değiştirmeyenlere ceza verilmesi planından geri adım atmıştı.

Sırbistan da Kosova'daki kentlere yeni plaka vermeyi durdurmayı kabul etmişti.

NATO ASKERİ VARLIĞINI ARTIRDI

NATO'nun Kosova'daki barış gücü KFOR da son haftalarda bölgedeki varlığını artırdı.

Kosova'nın yaklaşık 1,8 milyonluk nüfusunun yüzde 92'si Arnavut, yüzde 6’sı Sırp. Ülkede Türk nüfus da bulunuyor.

Kosova, 1998-1999'daki savaşın ardından Sırbistan'dan ayrıldığını açıklamış, 2008'de ise bağımsızlığını ilan etmişti.

Sırbistan, Kosova'yı bağımsız bir ülke olarak tanımıyor ancak ilişkileri normalleştirmek amacıyla 2013'te imzalanan anlaşma uyarınca Kosova yönetimini tanıyor.

Kosova, 100’den fazla ülke tarafından bağımsız bir devlet olarak tanınıyor, bu ülkeler arasında Sırbistan, Rusya ve Çin yok.

Türkiye, Kosova'nın bağımsızlığını ilk tanıyan ülke olmuştu.

GÜNCELLENME

Bunları da beğenebilirsiniz

Son Dakika Haberler