Plan kabul edilemez

Güncelleme Tarihi:

Plan kabul edilemez
Oluşturulma Tarihi: Mart 07, 2003 01:53

Türkiye, BM Genel Sekreteri Kofi Annan'ın Kıbrıs planını resmen reddedip tadilat yapılmasını istedi. Ret kararı Çankaya Köşkü'nde ikinci bölümüne KKTC Cumhurbaşkanı Denktaş'ın da katıldığı zirvede alındı.

KKTC Cumhurbaşkanı Denktaş'ın 10 Mart'ta Lahey'de BM  Genel Sekreteri Annan ve Rum Yönetimi Papadopulos'la yapacağı kritik görüşme öncesi dün Çankaya Köşkü'nde Kıbrıs Zirvesi toplandı. Annan'ın Kıbrıs çözüm planının kabul edilemeyeceği kararı çıktı. Böylece planın referanduma sunulması konusunda Türk tarafının Lahey'de vereceği cevap belli oldu: Hayır.

Çankaya Köşkü'nde Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer başkanlığında yapılan Kıbrıs zirvesinden, ‘‘Annan Planı Türk tarafının beklentilerini karşılamaktan uzak’’ ve ‘‘Referanduma taraflar karar verir’’ kararları çıktı. KKTC Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş'ın da, refarandum önerisine soğuk baktığı dikkate alınınca, zirveden ‘‘Refaranduma vize çıkmadı. Denktaş'ın dediği oldu’’ yorumu yapıldı.

Cumhurbaşkanı Sezer'in başkanlığında saat 14.30'da başlayıp akşam 18.00'e kadar süren 3.5 saatlik zirveye Başbakan Abdullah Gül, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hilmi Özkök, Dışişleri Bakanı Yaşar Yakış ile üst düzey sivil ve asker bürokratlar katıldı. Toplantının ikinci bölümüne KKTC Cumhurbaşkanı Denktaş ve beraberindeki heyet de katılımıyla Kıbrıs sorununun içinde bulunduğu aşama ve görüşme sürecine ilişkin danışmalarda bulunuldu. Zirvenin ardından açıklama
yapan Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Tacan İldem, taraflar arasında Annan Planı'nda söz edilen mutabakatın bulunmadığını vurguladı. İldem, şunları söyledi:

PLAN YETERSİZ

Annan Planı, mevcut haliyle Türk tarafının temel kaygı ve beklentilerini karşılamaktan uzaktır. Kıbrıs'ta adil ve kalıcı bir barışa, ancak iki tarafın mutabık kalacağı bir çözüm anlaşmasıyla ulaşılmasının mümkün olacağı açıktır.

REFARANDUM KONUSU

Söz konusu planın bu haliyle referanduma sunulup sunulmaması, tarafların kendi demokratik ve Anayasal yapıları içinde karar vermeleri gereken bir konudur. Türkiye, her zaman KKTC'nin iradesine ve Kıbrıs Türk halkının güvenlik ve esenliğine gereken saygı ve özeni göstermiştir.

ANAYASAL ÇERÇEVE

Türkiye'nin uluslararası anlaşmalardan kaynaklanan hak ve yükümlülükleri ışığında BM Genel Sekreteri'nin istediği biçimde bu konularda yükümlülük altına girmesi, doğal olarak, Türkiye'nin anayasal kurallarına bağlı olacaktır.

DENKTAŞ'A TAM DESTEK

Kıbrıs ulusal davamızda Türkiye, KKTC Cumhurbaşkanı Denktaş'la yakın danışma ve işbirliği içinde bulunmaya devam edecektir. Türkiye, Denktaş'ın barış yönünde sürdürmekte olduğu yapıcı çabaları desteklemektedir.

ANNAN'A İLETİLECEK

Kıbrıs Rum tarafının gözden geçirilmiş plana ilişkin değişiklik önerilerini Genel Sekreter'e sunduğu bilinmektedir. Kıbrıs Türk tarafı da değişiklik önerilerini Genel Sekreter'e iletecektir.

Bu arada 10 Mart'ta Lahey'de yapılacak olan üçlü buluşmaya Türkiye adına Dışişleri Bakanı Yaşar Yakış veya Dışişleri Müsteşarı Uğur Ziyal'in gidebileceği belirtiliyor.

TBMM’DEN DESTEK BİLDİRİSİ

KKTC Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş, Çankaya zirvesinden sonra TBMM’de bir konuşma yaptı. Konuşmayı bitiminde ayakta alkışlayan Meclis, Denktaş’a destek bildirisi yayınladı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!