Linn: Mali destek hükümetin kararlılığına baÄŸlı

Güncelleme Tarihi:

Linn: Mali destek hükümetin kararlılığına bağlı
OluÅŸturulma Tarihi: Ocak 18, 2003 12:36

Dünya Bankası Başkan Yardımcısı Linn, Türkiye'ye mali destek sağlamak konusunda kararlı olduklarını belirterek "Elbette bu bağlamda hükümet tarafından atılacak adımlar netleşmeli" dedi.

Haberin Devamı

Linn, bugün düzenlediÄŸi basın toplantısında, dün akÅŸam Devlet Bakanı Ali Babacan'la yaptıkları görüşmede, Babacan'ın kendisi ile ilgili bütün bakanlarla beraber, bu durumu ayrıntılı bir ÅŸekilde gözden geçireceÄŸini ifade ettiÄŸini anlattı.Â

Johannes Linn, Babacan'ın kendilerine bu anlamda alınması gereken eylemlerle ilgili çalışmaları devam ettireceklerini ve önümüzdeki birkaç hafta içinde tekrar biraraya gelerek kaydedilen ilerlemenin gözden geçirileceğini ve bu konu ile ilgili zamanlamanın planlanacağını ifade ettiğini de kaydetti.

Linn, ''Elbette bu baÄŸlamda hükümet tarafından atılacak adımların netleÅŸmesinden sonra da biz bu miktarın ödenmesi, belirlenmesi ile ilgili gereken kararları alıcağız'' diye konuÅŸtu.Â

Yeni hükümetin bir önceki hükümet zamanında imza atılmış anlaşmalara alışmaya çalışmasının ve bunlarla ilgili gözden geçirme çalışmaları yapmasının da son derece normal olduğunu kaydeden Johannes Linn, ''Biz de bu konuda ilerleme kaydetmeyi dört gözle bekliyoruz'' dedi.

IRAK'TA SAVAÅž

Johannes Linn, Türkiye'nin temel ekonomik adımlarını sağlam atabilmesi halinde her türlü savaş karşısında ekonomik göstergeler ve gücünü koruyabileceğini söyledi.
      

Gazetecilerin olası bir Irak savaşının Türkiye ekonomisine olası etkisinin sorulması üzerine Linn, bir savaş olup olmayacağını bilmediğini, gerek Türkiye ve gerekse de bölge açısından böyle bir savaş meydana gelmemesini umduğunu bildirdi.
Â

Türkiye'nin temel ekonomik adımları sağlam atabilmesi halinde her türlü savaş karşısında yine de ekonomik göstergelerini, gücünü koruyabileceğini belirten Linn, şöyle devam etti:
Â

''Bir başka değişle, makro ekonomik dengelerin sağlanabilmesi için mevcut reform programı ile birlikte Türkiye için şu anda hızlı hareket etmek çok önemli. Özellikle önceki hükümet zamanında uyum kredileri aracılığı ile saptanan belli başlı alanlarda ilerleme sağlabilsin.''
Â

Linn, eğer şu anda bu şekilde hızla ilerlermelerin ve reform çalışmalarının sağlam bir temele oturtulması halinde, muhtemel bir savaşın getireceği negatif etkiler karşısında da Türkiye asgari etki ile karşılaşacağını belirtti.
Â

FAÄ°Z DIÅžI FAZLA

Hükümetin faiz dışı fazla ile ilgili yüzde 6.5'luk hedefini duymaktan büyük memnuniyet duyduğunu anlatan Linn, ''eğer herhangi bir şekilde savaş meydana gelebilecek olursa da Türkiye ekonomisinin üzerinde oturduğu temeller sağlam olabilecek hale gelecek. Bence bu çalışmalar tamamlandığında temeller sağlam olacak'' dedi
Â

Linn, Türkiye'de yakın zamanda yaşanan depremler ve ekonomik kriz sırasında, Dünya Bankası'nın Türkiye'ye kriz dönemlerinde yaptığı desteğin her zaman başarılı olduğunu kaydetti.
Â

Johannes Linn, Dünya Bankası'nın Türkiye'ye muhtemel ekonomik etkiden kaynaklanacak sosyal sorunlar ile ilgili olarak yardım etmeye hazır olduğunu belirtti.
Â

KÄ°LÄ°T UNSURLAR

Gazetecilerin bir sorusu üzerine Linn, geçmişteki anlaşmaların gözden geçirilmesi ve bu programın kilit unsurlarının uygulamaya devam edileceğini karar alınmasının iki kilit unsur olduğunu bildirdi.

Birinci hususun önümüzdeki 2-3 hafta içinde gerçekleştirilecek çalışmaların sonucu olacağını anlatan Linn, hükümetin bu yöndeki kararlılığını kendilerine ifade ettiğini, bundan büyük memniyet duyduğunu söyledi.
Â

İkinci kilit unsurunun uygulamanın zaman alacağı gerçeği olduğunu dile getiren Linn, şöyle devam etti:
Â

''Yani uygulama kapsamında adımların atılması 6-9 aya kadar bir süre olabilir. Ve bu sürenin netleşmesi ve hükümetin özellikle belli alanlarda atacağı adımlara, alacağı kararlara bağlı olarak değişebilir.''
Â

Kamu sektörü yönetimi kontrol programının da hala hazırda ödenmemiş olan 450'er milyon dolardan oluşan iki dilimin olduğunu hatırlatan Linn, Dünya Bankası olarak beklentilerinin iki dilimden birincisinin mümkün olduğunça cabuk ödenmesi olduğunu belirtti.
Â

Linn, ''burada önemli olan bizim hükümet ile ne yapmak istediği konusunda mutabakata varmamızdır. Bu mutabakata vardıktan sonra da piyasalara gereken, sinyali yollayacacağız'' şeklinde konuştu.
Â

2-3 HAFTA

Gazetecilerin, ''hükümetin tavrının beklenmesi için 2-3 hafta içinde niyetinin ortaya konması yeterli olacak mı? Yoksa uygulamaya bakılacak mı?'' şeklindeki sorusuna Linn, uyum kredileri kapsamında şuanda halihazırda atılaması gereken yeni adımların var olduğunu bildirdi.
Â

Linn, yapılacak işin sadece bunların üzerinde fikir birliğine varmak olmadığını aynı zamanda her iki dilim için bu adımların hayata geçirilmesini garantiye almak olduğunu kaydetti.
Â

TARIM

Hükümet yetkilileri ile yaptığı görüşmelerde doÄŸrudan gelir destiÄŸi sisteminin kendileri için son derece önemli bir uygulama olduÄŸunu bir kez daha dile getirdiÄŸini anlatan Linn, hükümetin program dahilinde bu sistemi uygulamaya, hayata geçirmeye devam etmesini umduÄŸunu söyledi.      Â

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!