Görevini 3 saatte devretti ‘piyasaları sarsmayın’ dedi

Güncelleme Tarihi:

Görevini 3 saatte devretti ‘piyasaları sarsmayın’ dedi
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 13, 2002 02:04

Kemal Derviş, Devlet Bakanlığı görevini dün Masum Türker'e devretti. 3 saat 15 dakika görüştükten sonra eski ve yeni bakanlar basına ortak açıklama yaptı. Derviş, seçim ortamının piyasalarda oluşan güveni sarsmaması uyarısında bulundu.

Şubat 2001 krizi sonrasında Dünya Bankası Başkan Yardımcılığı görevini bırakarak Devlet Bakanı olarak ekonominin dümenine geçen Kemal Derviş, görevini 3 saat süren bir görüşme sonrasında dün Masum Türker'e devretti.

Masum Türker ile Kemal Derviş arasındaki görüşme Hazine Müsteşarlığı'ndaki makamda saat 12.00'de başladı. Derviş ile Türker arasında yaklaşık 2.5 saat süren görüşmeye daha sonra bürokratlar da katıldı. Bürokratlarla birlikte 45 dakika daha süren görüşmelerin sona ermesinin ardından Türker ve Derviş ortak bir basın açıklaması yaptı. Kemal Derviş, Türkiye'nin önünde 3 aylık bir seçim süreci bulunduğunu, bu dönemde siyasetin gereğinin de mutlaka yapılacağını kaydetti. Derviş, insanların seçimde yarışacaklarını ve birbirlerini eleştireceklerini, farklı önerilerle ortaya çıkacaklarını bildirerek, bunun gayet doğal olduğunu söyledi.

SİYASETİ ALGILAMAK

Derviş, ‘‘Fakat bu ortamın piyasalarda ve insanlarımızda yeni yeni oluşan güveni sarsmaması gerekir. Ülkemizin geleceği hepimizin geleceğidir ve seçim yarışması bu ölçüler içinde kalabilirse ve ileriye dönük daha güzel çözümleri önerebilirse, o zaman piyasalardaki dengelere yardımcı olur’’ diye konuştu.

Derviş, şunları kaydetti:

‘‘Bu ülke, bu toplum demokratik yollarla bu geçisi sağlayacaktır. Ve ekonomiyi siyasetle bu biçimde bütünleştirecektir. Yani teknik düzeyde bir ayrım olması gerekir. Her zaman söyledim, siyasetin günlük ekonomiye müdahale etmemesi gerekir. Ancak stratejik uzun vadeli çözümler tabii ki siyasidir. Bu ülke, bu Türkiye Avrupa'ya dönük, çağdaş refaha dönük arayışını demokratik biçimde sürdürüyor. Belli bir kardeşlik duygusu içinde sürdürüyor. Bu çok önemli. Bunu hemiçerideki hem dışarıdaki piyasalar görüyor ve bu arayışa destek oluyor. Sorun yaratmadı, şimdiye kadar. Biz bu biçimde devam edebilirsek, yarışarak fakat aynı zamanda birbirimize destek vererek, siyaseti birbirini karalama değil, daha güzel çözüm önerilerini üretmek şekilde algılarsak, o zaman göreceksiniz bu seçim süreci de aslında güvenin daha da artmasına yol açabilir. Öyle temenni ediyorum, öyle olması gerekir ve bu ortamda sayın Türker gibi Türkiye'yi çok iyi bilen, aynı zamanda piyasaları iyi bilen ve kamuoyunun oluşmasında tecrübesiyle tahlil edebilen bir insanın bu önemli Devlet Bakanlığı'nda bulunması bence Türkiye için çok önemli bir şanstır.’’

Türker çok iyi bir seçim

Kemal Derviş, Devlet Bakanı Masum Türker'in, yaptıkları çalışmalar sırasında kendilerine Meclis'te her zaman büyük destek verdiğini bildirdi.

Türker'in, ister Genel Kurul'da ister Plan ve Bütçe Komisyonu'nda arkalarında durduğunu, bazen bazı konularda kendilerini uyardığını ve daha iyisinin yapılması için yardımcı olduğunu belirten Derviş, şunları söyledi:

‘‘Sayın yeni Bakan Masum Türker'e çok teşekkür etmek istiyorum. Bu süreç için kendisi gerçekten Meclis'ten bize çok yardım etti. Hem ekonomi hem siyasal hem de iletişim dünyası ile çok yakından ilişkisi ve deneyimi var Sayın Bakan'ın. Bu üç olguyu birleştirdiği için sanıyorum çok iyi bir seçiştir ve Meclis'te yaptığı çalışmalar bize Meclis'ten yardımlarını çok takdir ettim.’’
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!