HABER

Selçuk Bayraktar: Bir anlamda operasyonel durum dünyaya damga vurdu

İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi, pazar günü helikopter kazasında hayatını kaybetmişti. Dağlık bir alana düşen ve İran ekiplerince tespit edilemeyen enkazın yerini, Türkiye’den giden AKINCI İHA bulmuştu. Baykar Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Bayraktar, 'Bu operasyonel hareket dünyaya damgasını vurdu. Dünyada bunu yapabilecek tek İHA, AKINCI' dedi.

Baykar Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Bayraktar'ın konuşmasından öne çıkanlar şöyle:

İş yerindeydim ekip arkadaşlarımla beraber. Hem Batman'da, hem Van'da hem de Azerbaycan'daki arkadaşlarımızla koordine olarak bu işin teknik desteğiyle alakalı çalıştık. Tüm dünyaya damga vuracak bir operasyon gerçekleştirdi. 260 km'ye yakın rüzgar vardı.
Bunun yanında kar, tipi, boran her türlü hava oluşumu vardı. En hızlı şekilde hedef bölgesine vardı. O kadar yoğun hava muhalefetinin olduğu şartlarda vadinin içerisine girerek bu görevi gerçekleştirdi. Bunu o şartlarda dünyada gerçekleştirecek İHA AKINCI var gibi.

Hali hazırda görevli olan AKINCI yönlendirildi. Bir anlamda operasyonel durum dünyaya damga vurdu. Bizim gücümüzü dünya görmüş oldu. Sabaha kadar bütün faaliyet boyunca bizim ekiplerimiz, Türk Silahlı Kuvvetleri çok büyük bir özveriyle çalıştı. Tekrardan İran halkına baş sağlığı dileklerimi iletiyorum.

'EN UFAK AKSAKLIK OLMADAN BU GÖREV TAMAMLANDI'

Orada arazinin 9700 fitti. Derin vadiler vardı. O vadinin içine girdiğinizde görüntü alabiliyorsunuz. Vadinin arasında manevra yaparak uçmak zorunda kaldı. Hiçbir İHA bunu yapmaz, insanlı araçlar da yapmaz. En ufak aksaklık olmadan bu görev tamamlandı.

Azerbaycan'da da İHA vardı, oradaki arkadaşlarımız da hazırdı. Türkiye'nin bu operasyonla dünyaya büyük bir örnek olduğunu düşünüyorum.

REİSİ'NİN HELİKOPTERİNİN ENKAZINI BULMUŞTU

İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi, dün helikopterle, İran-Azerbaycan sınırında bir barajın açılış törenine katılmıştı. İran Cumhurbaşkanı Reisi'nin helikopterinin bölgeden dönerken sert iniş yapması suretiyle kaza meydana gelmişti. Arama kurtarma ekipleri, olumsuz hava şartları nedeniyle çalışmaların güçlükle sürdüğünü bildirmiş, İran, Türkiye'den havadan arama çalışması yapmak için insansız hava aracı (İHA) talep etmişti.

Türkiye'nin, İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi ve bazı yetkililerin geçirdiği helikopter kazasına ilişkin arama faaliyetlerinde görevlendirdiği Akıncı İHA, helikopterin enkazı olabileceği düşünülen ısı kaynağını tespit ederek koordinatlarını İran makamlarına bildirilmişti.

AKINCI İHA'NIN O UÇUŞUNU 2,8 MİLYON KİŞİ İZLEDİ

Akıncı İHA'nın dün gece yaptığı o uçuş, uçuş takip verilerinin yer aldığı canlı hava trafiği sitesi flightradar24'ten saniye saniye takip edildi. Uçuş takip sistemi flightradar24 dün sosyal medya üzerinden yaptığı paylaşımda, "İran'da düşen helikopteri arayan Türk İHA'sı dün gecenin en çok izlenen uçuşu oldu. Yaklaşık 2,8 milyon kullanıcı İHA'yı takip etti" paylaşımında bulunuldu.

GÜNCELLENME

Bunları da beğenebilirsiniz

Son Dakika Haberler