Ders zili boşuna çalıyor

Güncelleme Tarihi:

Ders zili boşuna çalıyor
Oluşturulma Tarihi: Eylül 28, 2002 18:11

Eğitim öğretim yılı başladı ama birçok okulda öğrenciler ders başı yapamadı. Tadilatların bitmediği okullarda öğrenciler boş yere okula gidip dönüyor. Veliler, onarımların zamanında bitmemesi nedeniyle tepki gösteriyor.

Eğitim öğretim yılının bu yıl bir hafta geç açılmasına karşın, birçok okul tadilat nedeniyle eğitime başlayamadı. Yakacık Lisesi'nde süren onarım nedeniyle, öğrenciler okula gidip gelmelerine rağmen ilk hafta ders başı yapamadı. Gaziosmanpaşa'daki Esentepe İlköğretim Okulu'nda, öğretmen eksikliği nedeniyle dersler boş geçiyor. Çengelköy Lisesi'nde sıra olmaması nedeniyle öğrencilerin çok az bir kısmı okula devam ediyor ve ayakta ders yapmaya çalışıyor. Beşiktaş Atatürk Anadolu Lisesi'nde okuyan öğrenciler, tadilatın bitmemesi nedeniyle öğretmen yüzü göremedi. Kadıköy Kız Lisesi'nin öğrencileri ise, okullarındaki restorasyon nedeniyle Erenköy Kız Lisesi'nde sıkıştırılmış ders programıyla eğitim alıyor. İstanbul'daki birçok okulda yüzlerce öğrenci ders başı yaparken, bu öğrenciler okulların ne zaman açılacağının belirsizliği içerisinde, her gün boş yere okula gidip dönüyor. Veliler ise, onarımların okullar açılmadan önce bitirilmemesine tepki gösteriyor.

ÖNLEM YOK, ÖĞRENCİ VAR

Yakacık Lisesi'nin ana binasının üst katlarında süren tadilat, eğitimi aksatmasının yanı sıra, öğrenciler için büyük tehlike yaratıyor. Okulun tüm öğrencileri ilk hafta her gün okula gitmelerine rağmen, ilk hafta ders yapmadı. Tadilat, Yakacık Lisesi'nin ana binasının üst katlarında sürüyor. Okulun dış cephesinde kurulu iskelelerin etrafında hiçbir koruma önlemi bulunmuyor. Öğrenciler, tehlike saçan inşaat iskelelerinin arasında dolaşıyor. Tadilat yapılan bölümde, okulun süper lise kısmında okuyan öğrencilerin ve son sınıf öğrencilerinin sınıfları bulunuyor.

Esentepe İlköğretim Okulu'nda, öğretmen eksikliği nedeniyle dersler boş geçiyor. Okulda, müdür yardımcıları ve branş öğretmenleri, boş derslere girerek ve ödev vererek dersleri doldurmaya çalışıyor. Okul yetkilileri, okulun orta kısmında öğretmen sıkıntısı yaşadıklarını, sınıfların çoğunda derslerin boş geçtiğini belirtiyor. Milli Eğitim tarafından okullarına ücretli öğretmen atandığını ve kararnamelerinin geldiğini belirten yetkililer, sadece İngilizce öğretmeninin ders başı yaptığını anlatıyor.

Çengelköy Lisesi'nde, henüz öğretmen kadrosunun tamamlanmaması ve sıraların az olması nedeniyle derslere başlanamadı. Okul yetkilileri, okula gelen öğretmenlerin derslere girmeye başladıklarını ancak sıra olmaması nedeniyle isteyen öğrencilerin okula gelip gittiklerini belirtiyor. Yetkili, ‘‘Öğrenciler ayakta da kalabiliyor. İsteyen gelip dersi dinliyor, ama ayakta da kalabiliyor‘‘ diyor.

ÜÇ YILDIR BİTMEYEN TADİLAT

Beşiktaş Atatürk Anadolu Lisesi binasında, hazırlık sınıflarının ve idari bölüm odalarının bulunduğu kısımdaki güçlendirme çalışmaları, depremin üzerinden üç yıl geçmesine rağmen sürüyor. Okulda ilk hafta ders yapılmadı. Ancak, salı günleri hazırlık, çarşamba günleri lise 1, perşembe günleri lise 2, cuma günleri lise 3'üncü sınıflar yarım gün için okula çağrılmalarına karşın yine ders yapamadan geri gittiler.

Kadıköy Kız Lisesi de büyük bir onarımdan geçiyor. Okulun neredeyse tamamı yeniden yapılıyor. Bu okulun öğrencileri, Erenköy Kız Lisesi'nde eğitimine devam ediyor. İki lisenin aynı çatı altında devam etmesi yine her iki lise öğrencilerini mağdur etti. Çünkü, tam gün eğitim görmesi gereken Erenköy Kız Lisesi öğrencileri, 7.15-13.30 saatleri arasında okula gidiyor. Kadıköy Kız Lisesi'nin dersleri ise, pazartesi, salı ve çarşamba günleri 14.30-19.45, perşembe ve cuma günleri ise 14.30-20.30 saatleri arasında yapılıyor. Yani Erenköy Kız Lisesi öğrencileri 08.30'da başlamaları gereken derse bir saat önceden başlıyor. Kadıköy Kız Lisesi öğrencileri ise, okuldan her zamankinden daha geç saatlerde çıkmak zorunda kalıyor.

Tadilat nedeniyle bir binaya sıkışmak zorunda kalan iki okulun öğrencileri, sıkıştırılmış bir eğitim programıyla, kısaltılmış ders saatleriyle eğitim görüyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!