HABER

Sağlam beton ile çürük beton arasındaki fark ne?

Prof. Dr. Nihat Kabay, CNN Türk ekranlarında inşaatlarda kullanılan betonlara dair önemli açıklamalarda bulundu. Betonun sulanması sağlamlığını etkiler mi? sorusunu yanıtlayan Kabay, "Beton santrallerde üretilen bir malzeme. Sahada kalıba dökülüyor. Sahada kalıba uygun dökmeniz lazım. Beton kürlenmesi yani sulanması olayında betonun sürekli sulanması, nemli kalması gerekiyor." dedi.

YTÜ İnşaat Fakültesi Yapı Malzeme Uzmanı Prof. Dr Nihat Kabay, CNN Türk ekranlarında beton ile bir binanın sağlamlığı arasındaki ilişkiye değindi.


Prof. Dr Kabay, Kahramanmaraş depremi sonrası merak edilen sağlam beton ile çürük beton arasındaki fark hakkında açıklama yaptı.

Kabay önündeki beton numunelerini değerlendirerek; ''Sulama önemli ve bilinen bir şey. İnşaat ile uğraşan herkes bilir bunu ancak bazen ihmal ediliyor. Hatta bir kere bir anım vardır, neden betonu sulamadınız sorusuna 'hava nemli' cevabını almıştım. Betonun bir süre nemli tutulması gerekiyor ki çatlamasın, dayanıklılık kazansın. Betonu oluşturan malzemeler içinde agregaların kaliteli doğal taşlardan elde edilmiş olması lazım. Betona iyi yerleşmiş olması lazım. Midye kabukları olmaması lazım. Betonun kalıbını yerleştirmek için belli bir akıcılığı olması gerekiyor. Bunun için ya suyu artırıyorsunuz ki bunu tavsiye etmiyoruz çünkü dayanıklılığını azaltıyor. Bazı kimyasallar var akışkanlığı artıran. Bunun da oranları var. Doğru kullanılmazsa, çok iyi bir betonu kötü hale getirebilirsiniz.'' açıklamasında bulundu.

GÜNCELLENME

Bunları da beğenebilirsiniz

Son Dakika Haberler